Με το ρεκόρ κατάρριψης εναέριου στόχου στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή του κορυφαίου αντιαεροπορικού συστήματος S300, η οποία πραγματοποιήθηκε χθές νωρίς το μεσημέρι στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Ο στόχος καταστράφηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ενώ εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής.
Η δοκιμαστική εκτόξευση του ρωσικής κατασκευής πυραύλου, έγινε δεκαπέντε χρόνια μετά την αγορά του συστήματος από τη Κυπριακή Δημοκρατία και στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υπουργού Αμυνας Φώτη Φωτίου και εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας.
Προσκεκλημένοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη δοκιμή ήταν στρατιωτικοί ακόλουθοι είκοσι-δύο συμμαχικών κρατών, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ΝΑΤΟϊκό πεδίο βολής χρησιμοποιείται οπλικό σύστημα μη νατοϊκής προέλευσης.
Τις λεπτομέρειες για την επιλογή των βλημάτων, ρύθμισε ομάδα είκοσι τεχνικών, που έφτασαν από τη Μόσχα στα Χανιά, ειδικά για την εκτόξευση.
Η χθεσινή βολή αποδοχής από το Α/Α σύστημα S300 PMU1 είχε, μεταξύ άλλων, και ένα ρεκόρ: Την κατάρριψη εναέριου στόχου στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο στόχος καταστράφηκε από ένα βλήμα 9M82 σε απόσταση 30 χλμ, και ενώ εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής!
Μάλλιστα κάποια στιγμή και ενώ ο στόχος είχε εισέλθει στην "Φονική Ζώνη (Κill Zone)" πραγματοποίησε απότομη κάθοδο και χάθηκε στιγμιαία η επαφή με τον στόχο από το κύριο ραντάρ έρευνας.
Η φράση "lost target" ακούστηκε και όλοι πάγωσαν στην αίθουσα όπου γίνεται μετάδοση της ακολουθίας εκτόξευσης, πλην των δύο Ρώσων αξιωματούχων Αλεξάντερ Μπελοόσουφ, και Αλεξάντερ Κορκόφ, οι οποίοι χαμογελούσαν σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.
Σε περίπου 40 δευτερόλεπτα ο στόχος είχε εντοπιστεί πάλι παρότι είχε κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, και συνέχιζε να εκτελεί ελιγμούς αποφυγής.
Ακολούθησε η εκτόξευση όπως ήδη έχει μεταδώσει το defencenet.gr και μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα είχε καταρριφθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και ύψος 6000 ποδών (κάτω από 2000 μέτρα)
Το "kill,kill,kill" στόχου που ακούστηκε από το κέντρο διέυθυνσης πυρός ήτανε το επιστέγασμα μίας τεράστιας προσπάθειας δεκάδων ανθρώπων για να μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες ένα σύστημα με βλήματα, που ήταν "σφραγισμένο" επί 15 χρόνια, να έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Όλη η ρωσική ομάδα που συνεργάστηκε με τα στελέχη των ΕΔ στο πεδίο βολής δέχτηκε συγχαρητήρια για το θετικό αποτέλεσμα. Επίσης δέχθηκαν τα συγχαρητήρια της ρωσικής ομάδας για την επίδοση των στελεχών των ΕΔ ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
Την πιο καταπληκτική ατάκα την είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος: "Μόνο ένα θα εκτοξεύσετε; Εμείς στην Ρωσία συνήθως εκτοξεύουμε τουλάχιστον 6 στις δοκιμές"!
Νωρίτερα
Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας τους από την Κύπρο, 14 χρόνια μετά την άφιξή του στην Κρήτη και πέντε χρόνια μετά την απόκτηση της ιδιοκτησίας τους από την Ελλάδα (μέχρι τότε ανήκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ιδιοκτησιακά), πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη βολή αποδοχής του θεωρούμενου ως κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος στο ΝΑΤΟ, του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1 στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Το S-300PMU-1 εντάσσεται και τυπικά στο δίκτυο της ελληνικής αεράμυνας, αν και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από άποψη συντήρησης για να έρθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και οι δύο πυροβολαρχίες.
Και μία ελάχιστα διαφημισμένη – για ευνόητους λόγους – δυνατότητα του S-300PMU-1 είναι oι αντιβαλλιστικές του ικανότητες και με αυτή την έννοια είναι το πρώτο σύστημα με πλήρεις αντιβαλλιστικές δυνατότητες που αποκτούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το ραντάρ 64Ν6 επιτρέπει στο σύστημα την ιχνηλάτηση και εμπλοκή τακτικών βαλλιστικών βλημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος.
Η σήμανση από το σύστημα διοίκησης 83Μ6 επιτρέπει στο S-300PMU1 την εμπλοκή στόχων πολύ υψηλότερης ταχύτητας, μέχρι και 2.800m/sec, όπως βαλλιστικά βλήματα.
Οι προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος μπορούσαν να εμπλέξουν στόχους μέγιστης ταχύτητας 1.300m/sec, η οποία είναι τυπική για αεροσκάφη. Με το σύστημα 83Μ6, εκτελείται αυτόματα η σήμανση και μεταβίβαση στόχων στις πυροβολαρχίες βολής.
Δύο διπλοί εκτοξευτές με τέσσερα συνολικά, καθώς και ένα σύστημα SHORADS Τοr-M1 (ένα από τα τέσσερα που είναι ενταγμένα στην Αεροπορία και προστατεύουν τους S-300PMU-1 κατά το ρωσικό επιχειρησιακό δόγμα αεράμυνας) είχαν αναπτυχθεί στο Πεδίο Βολής.
Οι καιρικές συνθήκες άθλιες: Βροχή, ισχυροί άνεμοι και κρύο. Μην ανησυχείτε.
O S-300 και όλα τα ρωσικά συστήματα είναι προορισμένα να επιχειρούν υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες διαβεβαίωναν τα μέλη της πολυπληθούς ρωσικής αποστολής που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά της Κρήτης, όπου και το Πεδίο Βολής.
Συνολικά είκοσι άτομα είχαν έρθει από την Ρωσία, τεχνικοί και αξιωματούχοι για την εκτόξευση.
Οι πρώτοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επιλογή των βλημάτων (τελικά επιλέχθηκαν τέσσερα βλήματα τα οποία αποσφραγίστηκαν 15 χρόνια μετά από τα κιβώτιά τους!) και οι δεύτεροι για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.
Το βλήμα εκτοξεύθηκε ο στόχος καταρρίφθηκε, στέλνοντας μηνύματα σε όλη την περιοχή ενώπιον δεκάδων ξένων αξιωματούχων και βέβαια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που ήταν παρούσα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο Έλληνας πολιτικός αρμόδιος για την ασφάλεια της χώρας που επί των ημερών του ενεργοποιήθηκε το σύστημα. Και πολύ έξυπνη η κίνησή του να δώσει πανηγυρικό τόνο με την πρόσκληση όλων αυτών των ξένων. (Σχόλιο Πελασγού : Το ίδιο θα λέγαμε και για την στρατιωτική ηγεσία βέβαια, προεξάρχοντος του Α/ΓΕΕΘΑ και ακολουθούντων των αρχηγών και όλων των στρατιωτικών που βοήθησαν και θα βοηθήσουν)
Το σύστημα είναι θρύλος στη διεθνή κοινότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων και αρκεί να δούμε τον θόρυβο που κάνει όταν πρόκειται να πουληθεί από την Ρωσία σε μία χώρα, όπως έγινε με το Ιράν (δεν το πούλησαν εν τέλει) ή με την Συρία (δεν έχει ακόμα παραδοθεί μεγάλο τμήμα του) για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι επιχειρησιακά και πόσο το φοβούνται αεροπορικές δυνάμεις όπως η αμερικανική Αεροπορία και η Αεροπορία του Ισραήλ.
Σημαντική και η συνεισφορά και του Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου, ο οποίος από τον Μάρτιο και μετά έριξε όλο το βάρος του για να γίνει η βολή αποδοχής.
Ανάμεσα στους αξιωματούχους και δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι στο χώρο των αντιαεροπορικών συστημάτων διεθνώς:
Ο πρώην στρατηγός (τεσσάρων αστέρων κατά την ρωσική ιεραρχία) και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Μπελοόσουφ, ο οποίος τώρα έχει τοποθετηθεί στην κρατική εταιρεία υπεύθυνη για τις πωλήσεις αμυντικού υλικού εκτός Ρωσίας, την Rosoboronexport και ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Κορκόφ, πρώην διοικητής των δυνάμεων στρατηγικής αεράμυνας (PVO Strany), ολόκληρης της Ρωσίας, ο οποίος τώρα είναι τοποθετημένος στην εταιρεία Fakel, που κατασκευάζει το βλήμα των S-300, των 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light).
Πηγή
Σχόλιο Πελασγού : Ας ελπίσουμε να δούμε και άλλες βολές από το εν λόγω σύστημα και να μην πέσει σε αχρησία ή να μην επηρεαστεί από συμφέροντα που το θέλουν καθηλωμένο. Συγχαρητήρια σε ΥΠΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ , αρχηγούς και όσους συμμετείχαν...Σίγουρα οι ΕΔ είναι πλέον κατά κάτι πιο ασφαλείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου