Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο ρόλος του Ελληνικού Στρατηγείου Τυρνάβου - Αξιοποίηση της Εφεδρείας.

Τί σημαίνει η ενεργοποίησή του για την υποστήριξη της επιχείρησης του στρατιωτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μειωθεί η λαθρομετανάστευση από τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής
Πολύ πιο απλά απ’ όσο προσπαθούν να τα εμφανίσουν διάφοροι κύκλοι είναι τα πράγματα όσον αφορά την ενεργοποίηση του Ελληνικού Στρατηγείου στον Τίρναβο...
για την υποστήριξη της επιχείρησης του στρατιωτικού βραχίονα της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ασφαλώς η ενεργοποίηση δεν... σημαίνει ούτε πρόσθετα έξοδα για την Ελλάδα ούτε βέβαια την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική. Αυτό το τελευταίο το έχει δηλώσει ρητά ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει προ ημερών την ενεργοποίηση του στρατηγείου.

Ο συντονισμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τέσσερα στρατηγεία, τα οποία εναλλάσσονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συντονίζουν την εκτέλεση αποστολών σε όλον τον κόσμο. Από αυτά, τα δύο (το βρετανικό και το γερμανικό αντίστοιχα) είναι δεσμευμένα με τον συντονισμό της επιχειρήσεως «Αταλάντα» στον Ινδικό Ωκεανό και αυτής για την σταθεροποίηση της Λιβύης.

Όσο για το γαλλικό, απ’ ό,τι φαίνεται έχει αναλάβει εθνικές αποστολές της χώρας που έχουν να κάνουν με άλλες περιοχές της Αφρικής. Για τον λόγο αυτόν η Γαλλία, η οποία έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή επέμβαση, ζήτησε την ενεργοποίηση του στρατηγείου του Τιρνάβου, το οποίο ούτως ή άλλως από την 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο αμυντικός βραχίονας της Ε.Ε. αναπτύσσεται με προοπτική την ανάληψη επιχειρήσεων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, όπου απαιτείται ειρηνευτική ή σταθεροποιητική προσπάθεια. Κανείς από τους εταίρους μας δεν θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό έδαφος αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή εκτός ίσως των Βαλτικών Δημοκρατιών που θεωρούν απειλή τη Ρωσία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που είναι μία περίκλειστη χώρα ανάμεσα στο Τσάντ και το Ζαΐρ, η πολιτική σταθερότητα απειλείται από τη δράση φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι έχουν αναλάβει ένοπλη δράση κατά της κυβέρνησης. Με τον φόβο ότι αυτή η κατάσταση εντείνει το πρόβλημα των μετακινήσεων πληθυσμών που προσπαθούν να βρούν καταφύγιο περνώντας στις νότιες ακτές της Ευρώπης (της Ελλάδος περιλαμβανομένης), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη χώρα. Αποτελεί ως εκ τούτου συμβατική υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να συνεισφέρουν στην επιχείρηση. Κορυφαίος επιτελής σχολίαζε σχετικά ότι η συμμετοχή στις στρατιωτικές δράσεις της Ε.Ε. είναι μέρος της συμμετοχής μίας χώρας στον διεθνή οργανισμό. Η συμμετοχή δεν γίνεται «ούτε επιλεκτικά ούτε υπό όρους» τόνιζε ο ίδιος.

Η συνεισφορά

Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή δεν συνεπάγεται αποστολή στρατευμάτων. Η ενεργοποίηση του στρατηγείου είναι σημαντική συνεισφορά, η οποία αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας, αφού στη διοίκηση των επιχειρήσεων θα μετέχει Έλληνας ανώτατος αξιωματικός μέσα σε πολυεθνικό επιτελείο, το οποίο το προσεχές διάστημα θα εγκατασταθεί στον Τίρναβο.

Το επιτελείο αυτό θα συγκροτείται από αξιωματικούς προερχόμενους από τις χώρες που μετέχουν στην επιχείρηση, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον πυρήνα στελεχών που υπάρχει μόνιμα εκεί. Είναι ακόμη ασαφές αν θα χρειαστεί να διατεθούν περισσότεροι Έλληνες αξιωματικοί, αλλά, όπως υπογράμμιζαν αρμόδιες πηγές, οι αριθμοί δεν θα είναι τέτοιοι που να δημιουργήσουν ελλείψεις σε άλλες σημαντικές θέσεις. Ανάμεσα στις λύσεις που μελετώνται είναι και η απόσπαση προσωπικού από το Γ' Σώμα Στρατού, το οποίο ούτως ή άλλως είναι συγκροτημένο ως επιτελείο χαμηλής ετοιμότητας.

Πώς θα συγκροτηθεί η κύρια δύναμη

ΠΗΓΕΣ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης που ρωτήθηκαν σχετικά τόνιζαν επίσης ότι η ενεργοποίηση του στρατηγείου, αλλά και η όλη επιχείρηση στην Κεντρική Αφρική δεν σημαίνει κινητοποίηση των πολυεθνικών σχηματισμών (Battlegroups) για τους οποίους οι χώρες έχουν εκ των προτέρων δηλωμένες συγκεκριμένες δυνάμεις.

Στην προκείμενη περίπτωση υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η χρησιμοποίηση κάποιων από τα Battlegroups τέθηκε ως πρόταση από την Σουηδία, αλλά από την αρχή οι περισσότερες χώρες τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θεωρείται προτιμότερη η συγκρότηση δυνάμεως για την συγκεκριμένη αποστολή και ήδη υπήρξαν χώρες που δήλωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν προσωπικό και υλικό. Εκτιμάται ότι η κύρια δύναμη θα αποτελείται από Γάλλους, ενώ προσωπικό από τις βαλτικές χώρες και άλλα νέα κυρίως κράτη-μέλη της Ε.Ε. προτίθενται να αποστείλουν δυνάμεις.

Οι έφεδροι και πάλι στην πρώτη γραμμή του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ για την αξιοποίηση της εφεδρείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης από τις αλλεπάλληλες μειώσεις της στρατιωτικής θητείας, έχουν κάνει τα γενικά επιτελεία. Έτσι, με στόχο τη διατήρηση των εξόδων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο οργανώνεται αφενός η εκπαίδευση αυτών που υπηρετούν με ένα παράλληλο σύστημα μετεκπαιδεύσεως των εφέδρων, κάτι που είχε αδρανήσει εξαιτίας του προσανατολισμού, των πολιτικών κυρίως ηγεσιών, προς το δαπανηρό μοντέλο του επαγγελματικού ή ημιεπαγγελματικού στρατού. Στόχος είναι οι έφεδροι να αποτελούν ένα σύνολο εκπαιδευμένο, με δυνατότητα να ενσωματωθεί, εφόσον απαιτηθεί, στις μονάδες του ενεργού Στρατού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας, της ικανότητας και της αποτελεσματικότητάς του.

Η συγκρότηση επαρκούς εφεδρείας και επαρκώς εκπαιδευμένης (έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες ιδιαίτερα κρίσιμων ειδικοτήτων) θα βελτιώνει άμεσα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων, που αντιμετωπίζουν τις σημερινές συνθήκες αυξημένων απειλών και ραγδαίως εξελισσόμενων καταστάσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η νέα στρατηγική μετεκπαιδεύσεως των εφέδρων κινείται σε τρείς άξονες:

• Συχνότερη διεξαγωγή μετεκπαιδεύσεων των εφέδρων, εάν είναι δυνατό σε ετήσια βάση.
• Στοχευμένη εκπαίδευση κρίσιμων ειδικοτήτων.
• Διατήρηση των επιστρατευτικά ενταγμένων εφέδρων στην ίδια μονάδα για το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα, με προτεραιότητα στους πλησιέστερα διαμένοντες.

Στους παραπάνω άξονες, η στοχευμένη μετεκπαίδευση εφέδρων και ιδιαίτερα αυτών με κρίσιμες ειδικότητες, σε συνδυασμό με τον ευέλικτο ετήσιο προγραμματισμό μετεκπαιδεύσεων, με αποκορύφωμα τις περιόδους διεξαγωγής μεγάλων ασκήσεων, θα συμβάλει στην αύξηση της μαχητικής ισχύος και της επιχειρησιακής ικανότητας του Στρατού. Έτσι υπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο η αποτρεπτική δυνατότητα, που αποτελεί βασική -και διαρκή- επιταγή της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) της χώρας. Από την άλλη πλευρά, σταματούν οι αναθεωρήσεις και οι επανασχεδιασμοί του προγράμματος κατατάξεως των εφέδρων που θα κληθούν. Όλοι πλέον, μέχρι την ηλικία των 34 ετών, θα επιστρατεύονται στις ίδιες μονάδες, ενώ ανάλογα με την ειδικότητα που έχουν μπορεί και για περισσότερο χρόνο.

Έτσι εξασφαλίζεται εκπαίδευση για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα στο έδαφος όπου θα κληθούν να ενεργήσουν σε περίπτωση κρίσεως, καθώς και αυξανομένη εξοικείωση και σε βάθος γνώση του οπλικού συστήματος που θα χειριστούν. Παράταση παραμονής στην εφεδρεία πέρα από τα 34 χρόνια προβλέπεται για τα ακριτικά νησιά και τον Έβρο, όπου οι έφεδροι θα μένουν έως την ηλικία των 40. Αυτό κρίθηκε πιο λειτουργικό από την αντικατάστασή τους από εφέδρους αντίστοιχης ειδικότητας από το εσωτερικό της χώρας, που θα πρέπει να ενημερωθεί από την αρχή και να αναπτύξει δεσμούς με τη μονάδα. Παράλληλα αποφεύγεται η αναπροσαρμογή κάθε ένα ή δύο έτη του σχεδίου επιστράτευσης.

Δεν είναι μικρότερης σημασίας το γεγονός ότι στις μονάδες η συχνότερη επαφή του ενεργού προσωπικού με τους εφέδρους συμβάλλει στην ανάπτυξη δεσμών και την σφυρηλάτηση πνεύματος μονάδας, ενώ μέσα από την από κοινού τριβή σε ασκήσεις και σενάρια εμπλοκής αποκτάται και επαυξάνεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται τόσο το διοικητικό όσο και το επιχειρησιακό έργο.

Το σημαντικότερο είναι ότι ενεργοποιούνται και πάλι οι δοκιμασμένες συνταγές στρατιωτικής οργάνωσης με την παλλαϊκή συμμετοχή που θα διατηρήσει τον Στρατό σε κορυφαία θέση στην αντίληψη του Έλληνα πολίτη ως παράγοντα ισχύος και εγγυητή της ασφάλειας της πατρίδας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου