Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ηλιούπολη : Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014, το δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης πλημμύρισε από Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την μουσικοχορευτική παράσταση ''Αναδρομή στης ρίζες μας'' που διοργάνωσε ο Λαογραφικός σύλλογος Βορειοηπειρωτών "Χάονες", εν όψη της 100ης επετείου από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Μια παράσταση γεμάτη με ήχους και στολές του τόπου μας, που μας ταξίδεψαν και μας γέμησαν συγκινήση.

Μεταξύ των επισήμων που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ήταν, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλλασόπουλος, ο έπαρχος Κάτω Δερόπολης Δημήτρης Μαλιούκης, οι αντιδήμαρχοι της πόλης Κώστας Σεφτελής, Χρήστος Καλαρίτης, Αλέκος Κοντονίκας, το αιδόνη της Ηπείρου Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Περδίκης ως εκπρόσωπος της Αναγέννησης Βορείου Ηπείρου και ο υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ένα δικό μας παιδί, ο Αντρέας Κούρτης. 

Επι ποδός βρίσκοταν καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης τα μέλη του Δ.Σ των ''Χαόνων'', Φίλιππας Κώτσιας, Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Κυρίτσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την γνωστή ηθοποιό Βασιλική Αγγέλη να παρουσιάζει το πρόγραμμα ενώ στη συνεχεία το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου ''Χάονες'', Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δράση και τους στόχους του συλλόγου, που μέσα σε ούτε ένα χρόνο λειτουργίας, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο ''Αναβίωση παραδοσιακού βορειοηπειρωτικού γάμου'', παρουσίασε την μουσικοχορευτική παράσταση ''Αναδρομή στης ρίζες μας''. 

Από την ομιλία του κ. Παναγιώτου κρατήσαμε μια χαρακτηριστική φράση που λέει πολλά: «Ταυτότητα κάθε λάου είναι η παράδοσή του»

Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλλασόπουλος, ο οποίος –μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα λέγοντας πως, «δεν υπάρχει μόνο η Κύπρος, το Αιγαίο, η Θράκη, υπάρχει και η Βόρειο Ήπειρος και πρέπει να προσέξουμε είναι δύσκολη καιροί για την Πατρίδα μας. Εμείς εδώ στην Ηλιούπολη είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε Βορειοηπειρώτη που έχει την ανάγκη μας σε οποίο πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζει»

Η παράσταση ξεκίνησε με τα μικρά Βορειοηπειρωτόπουλα να ανεβαίνουν στη σκηνή κρατώντας τα φανάρια ψιλά, ενώ στην συνέχεια η αίθουσα πλυμμηρησε από τους παραδοσιακούς ήχους των δέκα μουσικών που έπαιζαν ντέφι. Την παράσταση έκλεψε ο μικρότερος της παρέας, ο τετράχρονος Βαγγέλης Μπάρης. 

«Άνοιξέ θλιβερή καρδιά και πικραμένα χείλη» τραγούδησε το πολυφωνικό σχήμα του συλλόγου ''Χάονες'' και στην συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι χορευτές από το πολιτιστικό Δερόπολης με χοροδιδάσκαλο των Παναγιώτη Ντούλε, το χορευτικό και πολιτιστικό Δερόπολης με χοροδιδασκάλους την Κωνσταντίνα Βασίλη και Κωνσταντίνο Δούλη, το χορευτικό του ''Αγίου Δονάτου'' Βαγκαλατίου με χοροδιδάσκαλο των Γιάννη Νάσιο, και το παιδικό χορευτικό του ''Αγίου Δονάτου'' Βαγκαλατίου. 

Η αίθουσα είχε πλημμύρισει με παραδοσιακές στολές της Βορείου Ηπείρου και είναι αυτές οι στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος όταν τις αντικρίζεις όλες μαζί πάνω στη σκηνή. 

Το δυνατότερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε το χορευτικό των παιδιών με τον 12χρονο Βασίλη Νταλιάρδα στο κλαρίνο και τον 4χρονο Βαγγέλη Μπάρη στο ντέφι. 

Μετά την παράσταση στο φουαγιέ του θεάτρου οι υπεύθυνοι του λαογραφικού συλλόγου είχαν παραδοσιακές πίτες και τσίπουρο που έφεραν τα μέλη του συλλόγου και κέρασαν όλο το κόσμο. 

http://aftonomi.gr/
Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου