Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πουλάνε τον Απόλλωνα της Γάζας!

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά από Βρυξέλλες

Ορειχάλκινο γλυπτό του θεού Απόλλωνα βρέθηκε από ψαρά και εκτιμήθηκε εκατομμύρια δολλάρια καθώς χρονολογείται από 1800 έως 2500 χρόνια πριν. Φυλάσσεται σε άγνωστο μέρος κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισραηλινού  (haaretz/09/02/14/Jerusalem Post) και Διεθνούς Τύπου (Guardian, Reuters) Τύπου , σε κάποιο χώρο ενός υπουργικού γραφείου στη Γάζα στεγάζεται ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα που είχε τυχαία ανακαλυφθεί από έναν ψαρά της περιοχής τον Αύγουστο και του οποίου η εμπορική αξία ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια δολλάρια όπως αναφέρει και το Businessweek  του πρακτορείου Bloomberg.


Ο ψαράς στον οποίο αποδίδεται η εύρεση του αρχαίου ονομάζεται  Jouda Ghurab και είναι 26 χρονών. Όμως η διήγηση του Ghurab ότι ανακάλυψε το γλυπτό καθώς το έφεραν τα θαλάσσια ρεύματα  από την ακτή της Γάζας δεν έπεισε τους αρχαιολόγους. Οι ξένοι επιστήμονες που είδαν φωτογραφίες και βίντεο του αγάλματος διατείνονται ότι αν αυτό βρισκόταν για αιώνες στη θάλασσα θα παρουσίαζε  αλλοιώσεις και φθορές από το νερό.

Αρχικά ο Ghurab και η οικογένειά του προσπάθησαν να πουλήσουν το άγαλμα και μην έχοντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις το έβαλε στο διαδικτυακό τόπο πλειστηριασμών Ebay με τιμή εκκίνησης τα 500,000 δολλάρια. Όμως λόγω της πολιτικής απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας και της δυσκολίας μεταφοράς του αγάλματος, η ιδέα της απ’ ευθείας πώλησής του σε κάποιον ιδιώτη ναυάγησε. Έτσι ο  Ghurab απευθύνθηκε στις αρχές της Χαμάς εκθέτοντας το ιστορικό της εύρεσης του αρχαιολογικού θυσαυρού με την προοπτική να κερδίσει τουλάχιστον χρήματα από τα εύρετρα.

Το Λούβρο προς τον παρών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συντήρηση και διαφύλαξη του γλυπτού ενώ και ένα αμερικανικό μουσείο ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχει η Χαμάς. (Σχόλιο Πελασγού : Τα κλεμμένα θέλουν και άλλα κλεμμένα - εμείς τί κάνουμε;Γιατί δεν διεκδικούμε την πολιτιστική μας περιουσία;)

Ο Muhammad Ismael Khillah βοηθός της γραμματείας Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας δήλωσε δημόσια :  « οι πόρτες μας παραμένουν ανοικτές για συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενη κυβέρνηση » . Πρόσθεσε ότι μια δημόσια έκθεση δεν αποκλείεται να λάβει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου