Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η νεκρική άμαξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Για την κατασκευή της χρειάσθηκαν σχεδόν δύο χρόνια και δαπανήθηκαν πολλά τάλαντα!
Πρώτα κατασκευάσθηκε ένα φέρετρο από σφυρήλατο χρυσό και το μέρος γύρω από το σώμα το γέμισαν με αρώματα που του έδιναν ευωδία και το διατηρούσαν άφθαρτο.
Επάνω στο φέρετρο ήταν απλωμένη μία χρυσοποίκιλτη πορφυρή στολή και τα όπλα του νεκρού!
 

Στο επάνω μέρος της Άμαξας κατασκεύασαν έναν χρυσό θόλο που είχε πλάτος 8 πήχεις και μήκος 12, σκεπασμένο με πετάλια από πολύτιμους λίθους. Κάτω από την οροφή, καθ’ όλο το μήκος του έργου, υπήρχε ένας θριγκός χρυσός σε σχήμα τετραγώνου, με ανάγλυφες προτομές τραγελάφων, από τις οποίες κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διπάλαμοι, στους οποίους ήταν κρεμασμένη μία πομπική γιρλάντα, διακοσμημένη με λαμπερά χρώματα.

Στις άκρες υπήρχαν θύσανοι δικτυωτοί από τους οποίους κρέμονταν καμπάνες που έκαναν αισθητή την διέλευση της άμαξας, από μεγάλη απόσταση. Σε κάθε γωνία του θόλου κάθε πλευράς, ήταν ένα χρυσό άγαλμα της Νίκης τροπαιοφόρου.

Η κιονοστοιχία που στήριζε αυτόν τον θόλο ήταν χρυσή με Ιωνικά κιονόκρανα και μέσα στην κιονοστοιχία υπήρχε ένα χρυσό δίχτυ, που η πλοκή του είχε πάχος ενός δακτύλου και έφερε τέσσερις μεγάλους ζωοφόρους πίνακες, που ενώνονταν στις άκρες, καθένας ίσος στο μήκος με την αντίστοιχη πλευρά της κιονοστοιχίας.

Ο πρώτος πίνακας παρίστανε ένα πολεμικό άρμα με επάνω του τον Αλέξανδρο κρατώντας ένα λαμπρό σκήπτρο! Γύρω του ήταν οπλισμένοι ακόλουθοι, μία ομάδα Μακεδόνων και μία άλλη Περσών Μηλοφόρων και μπροστά απ’ αυτούς Μακεδόνες στρατιώτες.

Ο δεύτερος πίνακας έδειχνε ελέφαντες με πολεμική εξάρτηση, με Ινδούς αναβάτες, ακολουθούμενους επίσης από στρατιώτες.

Ο τρίτος πίνακας έδειχνε ίλες ιππικού σε σχηματισμό μάχης και ο τέταρτος πλοία έτοιμα για ναυμαχία. Την είσοδο πλαισίωναν δύο ολόχρυσα λιοντάρια.

Σε κάθε κίονα μια χρυσή άκανθα πλέκονταν από την βάση του ως την κορυφή. Από την καμάρα της εισόδου κρέμονταν μία πορφυρή σημαία με ένα μεγάλο χρυσό στεφάνι ελιάς που φαίνονταν ν’ αστράφτει από μεγάλη απόσταση.Η άμαξα είχε δύο άξονες και οι τροχοί ήταν Περσικού τύπου με επίχρυσες πλήμνες και ακτίνες.

Στο μέσον του μήκους των αξόνων υπήρχε κατάλληλη στήριξη (ανάρτηση) ώστε ο θάλαμος να μένει ασάλευτος στα τραντάγματα από ανωμαλίες τού δρόμου.
Η άμαξα είχε τέσσερα τιμόνια και σε κάθε τιμόνι ήταν ζεμένες τέσσερις σειρές από τέσσερις ημιόνους, ώστε ο συνολικός αριθμός των ημιόνων έφτανε τούς 64.

Κάθε ημίονος ήταν στεφανωμένος με χρυσό στεφάνι κι από το σαγόνι του κρέμονταν χρυσό κουδούνι και στον τράχηλο είχε λιθοκόλλητη λαιμαριά.

Η Αρμάμαξα συνοδεύονταν από πλήθος τεχνιτών, οδοποιών και στρατιωτών.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου