Σημαντική εκδήλωση μνήμης στις 7 Μαΐου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών
«Η λήθη του κακού
είναι η άδεια για την επανάληψη του»
Επιτύμβια επιγραφή πάνω στην ελληνική στήλη του Μαουτχάουζεν
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τις απελάσεις του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη (1964-2014), το «Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» (μέλος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών – ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) παρουσιάζει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων από την Τουρκία το 1964» (Αφήγηση Μάνια Ζούση, Σενάριο Λεωνίδας Κουμάκης, Σκηνοθεσία Γιώργος Κουρμούζας) σε ειδική εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (στάση Μετρό Αμπελόκηποι), με ελεύθερη είσοδο.
Η εκδήλωση μνήμης, εκτός από το ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνει προσωπικές μνήμες από τις απελάσεις των Μαρίνα Καλουμένου και Λεωνίδα Κουμάκη, σύντομη ομιλία του Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας Σταμάτη Γεωργούλη με θέμα «Οι απελάσεις του 1964, σταθμός στην εκρίζωση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης», τραγούδια μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων από το συγκρότημα «Μουσικές Διαδρομές» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Γαβαλάκη, ενώ στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών θα λειτουργεί έκθεση με θέμα τα επαγγέλματα τα οποία το 1930 απαγορεύθηκαν από το Τουρκικό κράτος για τους Έλληνες υπηκόους, με χειροποίητες κούκλες της Ειρήνης Πρίντεζη-Φράγκου και συλλογή από παλιές carte postale του οφθαλμιάτρου Ανδρέα Κωνσταντινίδη.
Κατά την προσέλευση στην εκδήλωση θα προσφέρεται ειδική, έκδοση – προσφορά της εφημερίδας «ο Πολίτης» (Εκδόσεις Τσουκάτου) με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και μνήμες από τις μαζικές απελάσεις των Ελλήνων από την Τουρκία το 1964 οι οποίες αποτέλεσαν μια ακόμα ωμή και κυνική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκική Δημοκρατία.
Τέλος, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τις απελάσεις του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, θα κυκλοφορήσουν την ημέρα της εκδήλωσης, σε πολύ περιορισμένο αριθμό, ειδική συλλεκτική έκδοση ενός φακέλου με γραμματόσημο (πρώτη ημέρα κυκλοφορίας) που θα διατίθεται κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης.
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης (ώρα προσέλευσης 18:30, ώρα έναρξης 19:00, είσοδος ελεύθερη) έχει ως εξής:
19:00 Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας Διονύση Αγγελόπουλου
19:10 Μαρίνα Καλούμενου: Προσωπικές, οικογενειακές μνήμες από τις απελάσεις.
19:20 Λεωνίδας Κουμάκης: Διαβάζει ένα απόσπασμα - προσωπική εμπειρία από το βιβλίο του «Το Θαύμα - μια πραγματική ιστορία».
19:30 Σταμάτης Γεωργούλης, Καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας: Οι απελάσεις του 1964, σταθμός στην εκρίζωση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
19:45 «Απελάσεις του 1964». Ντοκιμαντέρ (Αφήγηση Μάνια Ζούση, Κείμενα Λεωνίδας Κουμάκης, Σκηνοθεσία Γιώργος Κουρμούζας)
20:10 Τραγούδια μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων από το συγκρότημα «Μουσικές Διαδρομές» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Γαβαλάκη
20:20 Τέλος εκδήλωσης
Συντονισμός εκδήλωσης: Δρ. Ελίζα Φερεκύδου
Η έκθεση με θέμα τα επαγγέλματα τα οποία το 1930 απαγορεύθηκαν από το Τουρκικό κράτος για τους Έλληνες υπηκόους, με χειροποίητες κούκλες της Ειρήνης Πρίντεζη-Φράγκου καθώς και η συλλογή από παλιές carte postale του οφθαλμιάτρου Ανδρέα Κωνσταντινίδη θα είναι ανοικτά για το κοινό στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών από τις 18:15 της 7ης Μαΐου 2014 και μέχρι το τέλος της εκδήλωσης (είσοδος ελεύθερη).
Το ντοκιμαντέρ «Οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων από την Τουρκία το 1964» θα προβληθεί και στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών που θα διεξαχθεί 3-5 Οκτωβρίου 2014 στο Αθλητικό Βυζαντινό Κέντρο στον Άλιμο.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται από την γραμματεία του Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι (έναντι στάσης Μετρό Αμπελοκήπων), τηλέφωνα: 210 6433750, 210 6424826, e-mail: apelathentes@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου