Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Τα νέα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης


Το ΚΟΔΙΣΜΕ αποτελεί το Επιχειρησιακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ που διαχειρίζεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο θέματα που αφορούν τη διαχείριση συνόρων.
Στις 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (ΚΟΔΙΣΜΕ), παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Δ. Τσακνάκη. 
Το ΚΟΔΙΣΜΕ που βρίσκεται ήδη σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στον 3ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ανήκει στη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του αναδιοργανωμένου Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και κατέχει κομβικό ρόλο στην απεικόνιση της κατάστασης στα σύνορα σε πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία όλων των συναρμόδιων Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Συγκεκριμένα, το Κέντρο εξασφαλίζει:


παροχή εθνικής εικόνας της κατάστασης (με συνεχή ροή λήψης δεδομένων και πληροφοριών)
έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία (με συναρμόδιες σε εθνικό επίπεδο αρχές, με εθνικά κέντρα συντονισμού και τη FRONTEX)
συντονισμό εθνικού συστήματος επιτήρησης των συνόρων και ελέγχου κυκλοφορίας των προσώπων
υποστήριξη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εθνικών δραστηριοτήτων επιτήρησης συνόρων (Επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΔΑ», «ΣΑΡΙΣΑ» και «ΙΩΝΗ»)
επικοινωνία για ανταλλαγή πληροφοριών (με αρχές έρευνας-διάσωσης, επιβολής του νόμου, ασύλου και μετανάστευσης)
αποτελεσματική διαχείριση πόρων (προσωπικού, τεχνικών μέσων, εκπαίδευση)
συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω Europol και τη FRONTEX
αξιολόγηση αποτελεσμάτων (στρατηγικές αναλύσεις, αναλύσεις κινδύνων, ανάλυση επιχειρησιακών πληροφοριών, εκτίμηση επιπέδων κινδύνου).


Στόχος η επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων και των δυνατοτήτων του ΚOΔΙΣΜΕ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κιλκίς) και στο Λασίθι τους επόμενους 24 με 36 μήνες.

Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Α. Σούκουλης, «όλη αυτή η πληροφορία, η οποία συλλέγεται επιτρέπει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Κλάδο γενικότερα και τη Διεύθυνση ειδικότερα να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και σχεδιασμούς. Βλέπετε, αυτή τη στιγμή διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις ΑΣΠΙΔΑ, ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, η  επιχείρηση ΣΑΡΙΣΑ. Όλες αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μας επιτρέπουν να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση των δράσεων που πρέπει να αναλάβουμε στο πεδίο και πως θα πρέπει να κινηθούμε. Ένα ακόμη στοιχείο που μας δίνει είναι ο συντονισμός της δράσης, όπου πια μετά τη μετουσίωση της εικόνας της δράσης σε επιχειρησιακή δράση αρχίζουμε και δίνουμε κατευθύνσεις  για το πως θα πρέπει να υλοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα στο περιφερειακό και στο τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά μαζί αναφέρονται στην αρχή της συμπληρωματικότητας. Άρα αυτό το Κέντρο αποτελεί στην πραγματικότητα μία επιβεβαίωση του νέου δόγματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πια εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της παράνομης μετανάστευσης».


Oι πραγματικές δυνατότητες του ΚΟΔΙΣΜΕ θα φανούν με την πλήρη αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων στρατηγικής και επιχειρησιακής ανάλυσης υποθέσεων και ταυτοποίησης μελών εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Οι εφαρμογές αυτές είναι οι εξής:

1. Σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων APNR. Το σύστημα έχει τεθεί ήδη σε πιλοτική εφαρμογή με άριστα αποτελέσματα από τις αρχές του 2012 σε 30 περιπολικά οχήμα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, επιτρέποντας  στο αστυνομικό όχημα που διενεργεί περιπολία να ανιχνεύει μέσω κάμερας τις πινακίδες των σταθμευμένων ή εν κινήσει διερχόμενων οχημάτων και να ειδοποιεί αυτόματα το πλήρωμα σε περίπτωση ανεύρεσης πλαστών πινακίδων ή κλεμμένων οχημάτων. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης πινακίδων (OCR), διαχείρισης στόλου οχημάτων (AVL), καθώς και τεχνολογίες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) για την ψηφιακή απεικόνιση των οχημάτων σε διαδραστικό χάρτη. Τα περιπολικά συνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (3G), ενώ το σύστημα κάνει χρήση τόσο ενσύρματων όσο και ασύρματων επικοινωνιών.

2. Ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης E-ΤAP. Το σύστημα θα επιτρέπει στα πληρώματα των περιπολικών οχημάτων να συγκρίνουν άμεσα τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων με το αρχείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η εγκατάσταση 800 φορητών υπολογιστών και 200 PDAs σε ισάριθμα περιπολικά οχήματα και μέσω του συστήματος θα μπορούν να ελέγχονται επίσης ταυτότητες, διαβατήρια, έγγραφα Schengen, άδειες παραμονής, ειδικά δελτία ταυτότητας ομογενούς, αριθμοί πλαισίου οχημάτων και όπλων, τραπεζογραμμάτια και χρεόγραφα.

3. Επέκταση υπάρχουσας δομής του αυτοματοποιημένου συστήματος συνόρων στον Έβρο (C.O.P.). Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, «το C.O.P. είναι τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του αστυνομικού που επιχειρεί. (…) Είναι η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Παράδειγμα, παίρνοντας πληροφορίες το σύστημα αυτό από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Θυμάστε πέρυσι την καταδίωξη των Αλβανών δραπετών. Ο αστυνομικός, ο οποίος στο μέλλον θα  χρειαστεί να χειριστεί κάτι τέτοιο, στο tablet το οποίο θα έχει μπροστά του, θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο,  σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Να λειτουργούν πλέον όλα αυτά συνδυαστικά, δηλαδή να έχει μία ενιαία εικόνα, να μην χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα».

Τέλος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται η ενιαία εφαρμογή διαχείρισης συνόρων και ανταλλαγής πληροφοριών «Smart Borders» που απετέλεσε και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόκειται για έξυπνο σύστημα καταγραφής του χρόνου και τόπου εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) πολιτών τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την ΕΕ, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό βασιζόμενο σε έγγραφα σύστημα και θα ειδοποιεί τις εθνικές αρχές όταν δεν υπάρχει καταγραφή εξόδου του αλλοδαπού έως τη λήξη της προθεσμίας παραμονής.

e-amyna.com
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Τώρα θά νοιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Ωραία κοροιδεύεται τούς μαλάκες, συνεχίστε σάς πιστεύουν κωλομασσώνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή