Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Τουρκία: Χώρα κόλαση για τις γυναίκες - Συγκλονιστικά τα στοιχεία


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η ανατριχιαστική  είδηση για τις δολοφονίες 3 γυναικών από τους συζύγους τους στην Τουρκία μόλις προχθές, επανέφερε το σχετικό ζήτημα στην ατζέντα της επικαιρότητας στην γειτονική χώρα - και όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Zaman 200 γυναίκες δολοφονήθηκαν τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος  έτους, σύμφωνα με τη Zaman,ενώ ελαφρώς μικρότερο αριθμό επικαλούνται άλλες εφημερίδες.

Μη πιστεύετε την ειδυλλιακή εικόνα που πλασάρουν τα - επιδοτούμενα εν πολλοίς- τουρκικά σήριαλ προπαγάνδας :Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει το 39% των γυναικών στην Τουρκία(22% στις ΗΠΑ), σύμφωνα με έκθεση του 2011 των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα οι γυναίκες είναι θύματα "εγκλημάτων τιμής" που καταγράφονται κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία.Οι περισσότερες  δολοφονημένες - μητέρες σφαγιάστηκαν από τους συζύγους τους. 
 «Η αιματοχυσία συνεχίζεται πάρα τις όσες νομικές μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει η Vatan- κάτι που είχε επισημανθεί πριν 2 χρόνια  ότι θα συμβεί αν δεν υπάρξει κοινωνική ευαισθητοπόιηση σε πολλά επίπεδα. Πολλές φεμινιστικές οργανώσεις επέκριναν το κείμενο  νόμου του 2012 που έδινε κάποια όπλα στους δικαστές υπέρ των γυναικών τονίζοντας ότι  περιορίζεται μόνο στη νομική πλευρά του προβλήματος, χωρίς να προωθεί την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.

Η στατιστική του τρόμου 

Μια επεξεργασία 114 εγκλημάτων από τα 200 δείχνει  τα εξής στοιχεία: οι 63 από αυτές ήταν ηλικίας 25-45 ετών, 24 γυναίκες ήταν ηλικίας 18-24 ετών και 19 άνω των 45 ετών. Οι 8 γυναίκες δεν είχαν περάσει ούτε την ηλικία των 18 ετών, γεγονός που αναδεικνύει και το θέμα των ανήλικων νυφών.
Από τις 114 γυναίκες θύματα, οι 60 δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους ήταν δηλαδή παντρεμένες, οι 26 από τους μνηστήρες τους, οι 8 από τους ..πεθερούς, (εγκλήματα τιμής), οι 6 ήταν χωρισμένες και έπεσαν θύματα εκδικήσεως γιατί είχαν φύγει από το σπίτι, οι 5 από τους κουνιάδους τους, οι 3 από τον θείο τους, οι δυο από τον ίδιο τον πατέρα τους, οι 2 από τον γαμπρό τους, μια από το ίδιο το παιδί της και άλλη μια από τον… εγγονό της.Οι 21 εκτελέστηκαν  με ντουφέκι, οι 67 με περίστροφο, οι 31 σφαγιάστηκαν με μαχαίρι, ... μπαλτά ή ...χατζάρι, 4 γυναίκες σκοτώθηκαν από  ξυλοδαρμό  και μια με...ηλεκτροσόκ!
Η γεωγραφική κατανομή δείχνει ότι 24 δολοφονίες έγιναν στην Νοτιοανατολική Τουρκία, 18  στην περιοχή της Μεσογείου, 11 στην δυτική Τουρκία και στην περιοχή του Αιγαίου, 17  στην εσωτερική Ανατολία και 9 στην περιοχή του Πόντου.
Όπως αναφέρουν  τουρκικά δημοσιεύματα, οι κυριότεροι λόγοι των εγκλημάτων κατά των παντρεμένων γυναικών, είναι η αντίδραση στην κακοποίηση τους από τον άντρα και η απαίτηση για διαζύγιο επειδή ξυλοκοπούνταν.

Πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως και 44 ετών...

Σύμφωνα με παλιότερη έκθεση του Υπουργείου Οικογενείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας, η πρώτη αιτία θανάτου στην Τουρκία για γυναίκες στις ηλικίες 15 έως και 44 ετών είναι η κακοποίηση από άνδρες. Προσέξτε: σύμφωνα με την ίδια έκθεση ο αριθμός των θανάτων γυναικών από κακοποίηση υπερβαίνει αυτόν που προέρχεται από τροχαία ατυχήματα, καρκίνο , ελονοσία και πολεμικές συγκρούσεις...
Σύμφωνα με  έκθεση της τουρκικής κυβέρνησης του 2009, το 42% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους.  Σχεδόν οι μισές από αυτές δεν μιλούν σε κανέναν γι 'αυτό, και μόνο το 8% τις προσέγγισαν κυβερνητικά όργανα για την υποστήρίξουν.  Όταν το κάνουν, το προσωπικό της  αστυνομίας και της χωροφυλακής, μερικές φορές προτιμά να προσπαθήσει να «συμφιλιώσει» τις οικογένειες παρά την προστασία τους.  Ενώ τα ποσοστά της βίας είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των φτωχών, των γυναικών της υπαίθρου, το ένα τρίτο των γυναικών στις υψηλότερες οικονομικές τάξεις  έχουν επίσης υποστεί ενδοοικογενειακή βία. 

Και αύξηση στους βιασμούς 400%

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή και τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο φοβερά συνδυαζόμενα με το έγκλημα του βιασμού : ο βιασμός των γυναικών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο Όπως αναφέρουν βουλευτίνες το 2009 δολοφονήθηκαν αφού βιάστηκαν 109 γυναίκες, το 2010 ήταν 180, το 2011 ήταν 121, το 2012 ήταν 210, ενώ  μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 ο αριθμός έφτασε, προσθετικά, στις 819- και πάει λέγοντας.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ομολόγησε ότι μόνο μέσα στον 2013 οι βιασμοί των γυναικών παρουσίασαν αύξηση κατά 400%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου