Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Οι ελληνικές πόλεις της Κόστα Ρίκα. Η Grecia αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού.


Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δεν είναι. Grecia, Atenas, Esparza. Τρεις πόλεις στην Κόστα Ρίκα που θυμίζουν μια άλλη Ελλάδα και φέρουν ξεχωριστά ονόματα προς τιμήν της ιστορίας μας.

Η Κόστα Ρίκα, είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην Κεντρική Αμερική. Δεν έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους, ούτε εμφυλίους και τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχει καν στρατό.

Είναι λίγο πιο μικρή από τη μισή Ελλάδα με περίπου 4,5 εκατ. κατοίκους. Χώρα που χαρακτηρίζεται για το ανώτερο επίπεδο της Παιδείας της, με μεγάλο ποσοστό μορφωμένων πολιτών. Γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και πολλοί δηλώνουν φιλέλληνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας το 1834, που απέδειξε έμπρακτα την αδυναμία του στην Ελλάδα με το να “βαφτίσει” τρεις νέες πόλεις με ελληνικά ονόματα.

Η πιο μεγάλη πόλη είναι η Grecia, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού.

Περίπου στο κέντρο της χώρας, μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Σαν Χοσέ.

Επειδή οι Κοσταρικανοί δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς αποτελούν μια μίξη από πολλούς πολιτισμούς, οι Ελληνες επισκέπτες δεν ξεχωρίζουν ως τουρίστες και όταν αναφέρουν την καταγωγή τους θα πρέπει να διευκρινίζουν ότι είναι από την χώρα Grecia και όχι από το νομό της Κόστα Ρίκα!

“Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα”, γράφει η κεντρική πινακίδα της Grecia. Πιτσαρία Grecia, κλειδαράς Grecia, σταθμός λεωφορείων Grecia, αρτοποιείο Grecia, φαρμακείο Grecia, παπουτσάδικο Grecia, Grecia παντού. Η πόλη ιδρύθηκε το 1825.

Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα).

Grecia. 

Μια επαρχιακή πόλη της Κόστα Ρίκα. Αυθεντική. Ζουν περίπου 20.000 κάτοικοι. Στις 12 το μεσημέρι σταματούν τα πάντα για μια δίωρη σιέστα. Οι καθημερινές δεν διαφέρουν από τα ήρεμα σαββατοκύριακα. Η πολεοδομία της δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει, εκτός από την κόκκινη εκκλησία με τα μυτερά καμπαναριά. Παντού κάδοι για σκουπίδια “Κρατάτε την Ελλάδα καθαρή”. Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για την Ελλάδα τους η οποία είναι η πιο καθαρή πόλη στην Κόστα Ρίκα.

Στο κέντρο, πίσω από το Δημαρχείο, βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica. Η προτομή του Αριστοτέλη σε πρώτο πλάνο. Προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Θέλουν να δώσουν ελληνικά στοιχεία στην πόλη.

Ο δήμαρχος της πόλης Τζιοβάνι Αργουέδες Κεσάδα μιλώντας στον συνεργάτη του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Δημήτρη Παρούση, που πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου αναζητώντας “χαμένους” Έλληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr) αναφέρθηκε στην αγάπη των κατοίκων της πόλης για την Ελλάδα.

Μάλιστα μέσω του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον Δήμο της Ελλάδας ενδιαφέρεται να αδελφοποιηθεί με την Grecia. “Πάντα είχαμε στα σχέδιά μας την αδελφοποίησή μας με μια ελληνική πόλη. Θα χαρούμε αν συμβεί αυτό και δηλώνουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Σε λίγους μήνες θα αδελφοποιηθούμε με την Σαγκάη, γιατί να μην έχουμε σχέσεις και με μια πόλη από τη χώρα που με περηφάνια έχουμε το όνομά της”.

Σε μία ώρα απόσταση από την Grecia, υπάρχει το χωριό Atenas. 

Μια Αθήνα διαφορετική από την ελληνική πρωτεύουσα αλλά σίγουρα με πολλά στοιχεία που η “μάνα” Αθήνα θα ζήλευε. Χωρίς κυκλοφοριακό, χωρίς πολυκατοικίες, με καθαρό αέρα, χωρίς νευρικούς ανθρώπους. Μια Αθήνα γεμάτη πράσινο, μια ήρεμη πόλη με κίνηση που να θυμίζει αυγουστιάτικες Κυριακές.

Δεκάδες οι πινακίδες που γράφουν Αθήνα, σε κάθε γωνία. “Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Στην πόλη με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο”. Χτισμένη σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά.

Οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 8.000. Σύμφωνα με το National Geographic τούτο το χωριό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο. Η μέση θερμοκρασία είναι 23,7 βαθμοί. Δεν ιδρώνεις, δεν κρυώνεις. Φρέσκο αεράκι σε δροσίζει και το βράδυ μόλις που θα θελήσεις να βάλεις κάτι πάνω σου. Όλο το χρόνο.

Το κεντρικό πάρκο με τους φοίνικες, γεμάτο μαθητές. Τους ξεχωρίζεις από τα γέλια τους και τις ποδιές του. Τα παγκάκια γεμίζουν νεαρούς έρωτες. Ηρεμία στα πρόσωπα. Κινήσεις σωμάτων που αγνοούν το στρες. Κόρνες δεν ακούς, σε προσπερνούν ακριβά αυτοκίνητα, καταλαβαίνεις ότι οικονομικά οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν προβλήματα.

Ο Δήμος της πόλης με πρωτοβουλία του Γραφείου Τουρισμού, αυτές τις μέρες σχεδιάζει την αποστολή πρότασης προς τον Δήμο Αθήνας για την αδελφοποίηση των δύο Αθηνών. Oπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Λίλιαν Πράδο, προέδρος του γραφείου τουρισμού του Δήμου, “ο Δήμος μας μελετά εδώ και ένα χρόνο την αδελφοποίησή του με την Αθήνα. Μάλιστα σε λίγες μέρες θα στείλουμε επίσημα την πρόσκληση στην ελληνική πρωτεύουσα”.

Τρίτη πόλη είναι η Esparza. 

Όταν ιδρύθηκε το 1851 το πραγματικό της όνομα ήταν Sparta, αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς, το όνομά της έγινε Esparza.

Επίσης μια ήσυχη πόλη που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τον ειρηνικό ωκεανό. Μάλιστα αν βρεθείτε στην κεντρική πλατεία, απέναντι υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα grecotacos, δηλαδή τοπικές πίτες αλά Ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.

Τι πρέπει να ξέρεις για την Κόστα Ρίκα:

-Το όνομά της Κόστα Ρίκα στα Ισπανικά σημαίνει "Πλούσια Ακτή".

-"Ευχή" και αγαπημένη φράση των ντόπιων, είναι το "αγνή ζωή".

-Η Κόστα Ρίκα δεν διαθέτει στρατό. Για την ακρίβεια, δεν έχει στρατό από το 1948, όταν και ολοκληρώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Το 1949, ο στρατός διαλύθηκε και επισήμως με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε, οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και τον πολιτισμό.

-Υπάρχουν 121 ηφαιστειογενείς σχηματισμοί στη χώρα, εκ των οποίων οι 7 είναι ενεργοί.

-Η ακτογραμμή της χώρας εκτείνεται σε 800 μίλια.

-Στην Κόστα Ρίκα ευδοκιμεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

-Τα περισσότερα ζώα της χώρας είναι οι πίθηκοι και οι νυχτερίδες.

-Υπάρχουν επίσης 750.000 διαφορετικά είδη εντόμων και 20.000 είδη αραχνών. Στην Κόστα Ρίκα ζει το 10% των πεταλούδων του πλανήτη.

-Το 25% των εδαφών είναι εθνικά πάρκα.

-Επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά, ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι, μιας και μιλάνε και αγγλικά.

-Το 94% των κατοίκων της χώρας είναι Ευρωπαίοι άποικοι.

-Το ημερομίσθιο είναι στα 10 δολάρια.

-Οι κάτοικοι είναι Καθολικοί ενώ υπάρχει ανεξιθρησκία.

-Οι κοσταρικανοί αυτοαποκαλούνται "Ticos" και "Ticas".

-Το προσδοκώμενο ζωής στην Κόστα Ρίκα είναι τα 77 έτη και της δίνει την 34η θέση παγκοσμίως.

-Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα είναι στοιχειωδώς μορφωμένοι σε ποσοστό 96% (μόλις 4% αναλφάβητοι, ποσοστό μικρό για χώρα με τα δικά της δημογραφικά δεδομένα).

-Αποτελεί μία από τις φιλελληνικές χώρες παγκοσμίως. Οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολλά για την αρχαία Ελλάδα την ελληνική μυθολογία αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο, πρόεδρος της χώρας το 1834, απέδειξε έμπρακτα την αδυναμία του στην Ελλάδα με το να "βαφτίσει" τρεις πόλεις με ελληνικά ονόματα: Grecia, Atenas, Esparza.



Τα παράδοξα-περίεργα:

-Η πορνεία είναι νόμιμη ωστόσο η κατοχή πορνογραφικού υλικού διώκεται ποινικά με χρηματικό πρόστιμο.

-Όταν κάνεις πρόποση πρέπει να κοιτάζεις τον κοσταρικανό στα μάτια, διαφορετικά σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων, θα έχεις 7ετή αποχή από το σεξ. Σε κοιτάζω στα μάτια και σου λέω "γεια μας", λοιπόν.

-Στην Κόστα Ρίκα γίνονται περίπου 40 (!) μικροσεισμοί τον μήνα.

-Εθνικό ποτό είναι η “michelada”. Πρόκειται για μπύρα που πίνεται με πάγο, lime και αλάτι.

-Η πιο διάσημη ξένη καλλιτέχνιδα στη χώρα, είναι η Lady Gaga.

-Η πιο διάσημη ντόπια τραγουδίστρια, είναι η Debi Nova

-Απαγορεύεται να φοράς σορτσάκια στα δημόσια κτίρια της χώρας.

Διπλωματικές σχέσεις με Ελλάδα 

Η Ελλάδα και η Κόστα Ρίκα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις 2 Ιουλίου 1965. 

Η χώρα μας εκπροσωπείται διπλωματικώς στην Κόστα Ρίκα , μέσω παράλληλης διαπίστευσης από την Πρεσβεία μας στην Πόλη του Μεξικού και η Κόστα-Ρίκα μέσω παράλληλης διαπίστευσης από την Ρώμη. 

Το επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων είναι πολύ καλό παρά τη γεωγραφική απόσταση. Στην Κόστα Ρίκα υπολογίζεται ότι ζούν περίπου 250 Έλληνες (εκ των οποίων 40 πρώτης γενιάς).

ΑΠΕ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου