Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γ.Σταθόπουλος: Βλέπω καθημερινά ανθρώπους που έρχονται στο Δημαρχείο και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ούτε τα προς το ζην!


Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη

Μετά από σχεδόν μια εικοσαετία που αγωνίζεται για τα κοινά, κέρδισε πρόσφατα τον δημαρχιακό θώκο της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για το νέο δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο, ο οποίος, μιλώντας αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr», κάνει λόγο για φτωχοποίηση των δήμων και «μπαλώματα» της ανεργίας, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «υποχείριο των κερδοσκόπων» και υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για έξοδο από την κρίση είναι το κούρεμα του χρέους και η αλλαγή πολιτικής ρότας που θα σημάνουν οι επόμενες εκλογές.

-κ. Σταθόπουλε, βρήκατε «μαύρες τρύπες» όταν παραλάβατε το δήμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή;

Δεν θα έλεγα ότι βρήκαμε «τρύπες», βρήκαμε όμως μια φτώχεια, αυτό που συμβαίνει σε όλους τους δήμους. Αν εξαιρέσει κανείς τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι πολίτες σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στους δήμους για να γίνει κάποιο μεγάλο έργο. Είναι επιλογή κάποιων να είναι φτωχοποιημένη η τοπική αυτοδιοίκηση και να εξαρτάται άμεσα από τα διάφορα προγράμματα, που και αυτά σταματάνε βέβαια σήμερα και περνάνε πλέον στα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, που ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2015, το επισημάναμε αυτό, ως ένα αντικειμενικό στοιχείο της πραγματικότητας, το οποίο όμως δεν πρέπει να μας κάνει σε καμία περίπτωση να χάσουμε την επιθυμία μας να δουλέψουμε, να αναπλάσουμε την πόλη, να διεκδικήσουμε προγράμματα, να διεκδικήσουμε μια αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση για τους δήμους. Και όταν λέμε «δήμους», να μη ξεχνάμε ότι εννοούμε ουσιαστικά τους ίδιους τους πολίτες.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος της Αγίας Παρασκευής και τι σκοπεύετε να κάνετε για την επίλυση τους;

Αυτό που οι πολίτες απαιτούν είναι μια καλή καθημερινότητα. Θέλoυμε, καταρχήν, ένα δίκτυο ομβρίων σε όλη την πόλη, ώστε να μην πνιγόμαστε κάθε φορά που βρέχει. Η Αγία Παρασκευή έχει 13% δίκτυο ομβρίων, αν είναι δυνατόν! Κάνουμε μια προσπάθεια να το αυξήσουμε, αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι τα σχολεία, για τα οποία οι γονείς διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο. Προχθές, μας φωνάξανε από το 3ο Νηπιαγωγείο, γιατί έπεσαν οι σοβάδες και χρειάστηκε να το κλείσουμε για λίγες μέρες, ώστε να μην τραυματιστεί κάποιο μωράκι. Τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής είναι παλιά και έχουν πολλά επισκευαστικά προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα, παρόλα αυτά θα δώσουμε και εκεί τον αγώνα μας.

Επίσης, τα πεζοδρόμια. Χρειαζόμαστε χρήματα για να αναπλάσουμε ιδίως κάποια κεντρικά, όπως την Αιγαίου πελάγους, την Ειρήνης την 28ης Οκτωβρίου. Ευτυχώς στην κάτω γειτονιά γίνεται ένα έργο από την Περιφέρεια, που το είχαμε μάλιστα ψηφίσει εμείς και θα την αναβαθμίσει σε κάποιο βαθμό. Στην πάνω γειτονιά, όμως, δεν έχουμε χρήματα για να κάνουμε σοβαρές αναπλάσεις δρόμων, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα στη μάνα με το καροτσάκι, στον ηλικιωμένο, στον ανάπηρο.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η πόλη δεν έχει ελεύθερους χώρους, δεν έχει θέατρο, αίθουσα πολιτισμού, χώρους αθλητισμού. Με λίγα λόγια, η Αγία Παρασκευή, αν και είναι ένα συμπαθητικό προάστιο μες το πράσινο, δεν έχει κάποιες υποδομές που είναι εξαιρετικά απαραίτητες.

- Παρόλα αυτά, έχουν γίνει κάποια βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Βεβαιότατα. Καταρχήν, την καθαριότητα την έχουμε βελτιώσει πολύ και αυτό είναι κάτι που το λένε όλοι. Επίσης, έχουμε ανοίξει την πόρτα μας στο κοινό. Οι περισσότεροι, βέβαια, έρχονται για την ανεργία των παιδιών τους. Έτσι θεωρήσαμε χρέος μας να δημιουργήσουμε ένα γραφείο ενημέρωσης ανέργων και ανασφάλιστων, με μια έμπειρη υπάλληλο του δήμου και ένα εθελοντή που δουλεύει το πρωί στο ΟΑΕΔ, ο οποίος, μάλιστα, ενημέρωσε 74 συνδημότες μας για κάποιο επίδομα που δεν ήξεραν ότι δικαιούνται. Μέσω αυτού του γραφείου, καταφέραμε, επίσης, και δώσαμε σε λίγους ανθρώπους δουλειά.

Με λίγα λόγια, προσπαθούμε, αλλά δεν είναι εύκολο. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι μπαλώματα της ανεργίας. Προσπαθούμε ως χώρα να μπαλώσουμε αυτό που οι ίδιοι κάναμε στην κοινωνία με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ και με διάφορες κακές εργασιακές σχέσεις.

- Τι πιστεύετε  ότι φταίει γι’ αυτή την κατάσταση;

Φταίνε οι κεντρικές επιλογές, οι κεντρικές πολιτικές, οι περίφημες λεγόμενες «αγορές» και η κερδοσκοπία ενός πλούτου που στην πραγματικότητα έχει κάνει υποχείριο τις κυβερνήσεις, έτσι ώστε ολόκληρη η Ευρώπη να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές λιτότητας.

Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο και ήδη φαίνεται πόσο αποτυχημένη ήταν αυτή τη πολιτική. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει τουλάχιστον σύντομα όλη αυτή η κατάσταση.

- Εσείς ποια θεωρείτε ότι είναι η λύση;

Βλέπω ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση μείωσης του χρέους. Και αυτό το λένε πολλοί οικονομολόγοι, όχι μόνο ο Σύριζα, για να μη θεωρηθεί ότι εκπέμπω πολιτικό λόγο. Χωρίς κούρεμα η χώρα δεν μπορεί να ζήσει άλλο έτσι. Μαθαίνω για 5.500 απολύσεις που έρχονται στο δημόσιο, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν ξέρω πραγματικά που θα πάει όλο αυτό.

Εμείς έχουμε άμεση επαφή, ως δήμοι, με τους πολίτες και όταν βλέπεις καθημερινά ανθρώπους που έρχονται στο Δημαρχείο και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, τότε πραγματικά δεν ξέρεις τι να κάνεις.

- Κρίνετε ότι θα έχουμε εκλογές σύντομα και αν ναι, πως βλέπετε να διαγράφεται το πολιτικό σκηνικό;

Αν προκύψουν οι 180 βουλευτές δεν νομίζω ότι θα χουμε, αλλά μου φαίνεται ότι τελικά δεν θα προκύψουν. Είναι προφανές ότι αν γίνουν εκλογές, ο Σύριζα θα είναι πρώτη δύναμη. Το θέμα είναι αν θα έχει αυτοδυναμία ή όχι.

Έχει δεν έχει, βέβαια, θα πρέπει να συνεργαστεί με ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες θα αγκαλιάσουν ολόκληρη την κοινωνία στη βάση μιας σοβαρής πολιτικής εξόδου από την κρίση και διαπραγμάτευσης με κόκκινες γραμμές. Η χώρα πρέπει να αλλάξει άμεσα ρότα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου