Συνέντευξη στο CNN έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης των ΗΠΑ κ. Τζό Μπάιντεν (Biden) όπου έκανε μια δήλωση που αναμένεται να έχει συνέχεια ενόψει και της επίσκεψή του, στις 20 Νοεμβρίου, στην Τουρκία όπου θα συζητηθεί και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ:
Είπε συγκεκριμένα ότι το τηλεφώνημά του με τον κ. Ερντογάν δεν ισοδυναμούσε με συγγνώμη, για τα σχόλια που είχε κάνει σε ομιλία του στο Harvard σχετικά με την στάση της Τουρκίας στο θέμα της ISIL.
«Όχι, δεν έχω ζητήσει συγγνώμη, ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη από τον Ερντογάν. Γνωρίζω καλά τον Ερντογάν. Τον κάλεσα και του είπα, “Κοίτα, αυτό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ δεν ήταν ακριβώς η δήλωσή μου. Αλλιώς έχει αυτό που είπα”», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μπάιντεν .
Oı ιστοσελίδες αρκετών τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται στην συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες και αναφέρουν ότι αυτή αντιφάσκει σε με παλαιότερη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ κατήγγειλε τον «ψυχολογικό πόλεμο» που όπως υποστήριξε διεξάγεται εναντίον της κυβέρνησής του για την πολιτική της στη Συρία Να θυμίσουμε ότι στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο κ. Μπάιντεν είχε πεί τα εξής:
“Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στην Συρία. Με τους Τούρκους και ιδιαίτερα με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο περάσαμε πολύ χρόνο μαζί έχω εξαιρετικές σχέσεις. Με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κλπ. Τι έκαναν; Ήταν πολύ αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Άσσαντ και για έναν πόλεμο Σουνιτών – Σιιτών. Τι έκαναν; Έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον Άσσαντ εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα. Στήριξαν την Ελ Νούσρα, την Ελ Κάιντα. Δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο”, φέρεται να είχε πεί ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ξαφνικά όλοι ξύπνησαν.Είπε επίσης μιλώντας για τον Πρόεδρο της Τουρκίας: “Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε ''εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στην Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα”. «Όχι, δεν έχω ζητήσει συγγνώμη, ποτέ δεν ζήτησα συγγνώμη από τον Ερντογάν. Γνωρίζω καλά τον Ερντογάν. Τον κάλεσα και του είπα, “Κοίτα, αυτό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ δεν ήταν ακριβώς η δήλωσή μου. Αλλιώς έχει αυτό που είπα” Αργότερα - και μετά από τουρκικές διαμαρτυρίες- ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ.Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία στην διάρκεια της οποίας διευκρινίστηκαν δηλώσεις του πρώτου για τη θετική αντιμετώπιση από την Άγκυρα των τζιχαντιστών.
Πηγή στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε τότε, ότι δεν πρόκειται για απολογία, αλλά για ξεκαθάρισμα της αμερικανικής θέσης σε ότι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την άνοδο και την επικινδυνότητα του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική συνομιλία ειπώθηκαν τα εξής:
“Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διευκρινίσει πρόσφατα σχόλια του που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Αντιπρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι Σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή σκόπιμα παρείχαν ή διευκόλυναν την ανάπτυξη των μελών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία. Ο Αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις και τις θυσίες που έγιναν από τους συμμάχους και τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της μάστιγας του ISIL, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία να συνεργαστούν στενά η Τουρκία και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος”.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ κατήγγειλε τον «ψυχολογικό πόλεμο» που όπως υποστήριξε διεξάγεται από διεθνή ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησής του για την πολιτική της στη Συρία. Η Άγκυρα διστάζει να επέμβει υπέρ των Κούρδων στην Κομπάνι, καθώς θεωρεί πως σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Μια δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL έδειξε πάντως ότι πολλοί στην Τουρκία συμμερίζονται τις επιφυλάξεις του Ερντογάν: η πλειονότητα εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είπαν πως το PKK, μια οργάνωση που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την χώρα τους από ό,τι το ΙΚ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου