Ετοιμος για πόλεμο με τους τζιχαντιστές είναι ο Μπαράκ Ομπαμα ο οποίος ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον θέσεων του Ισλαμικού κράτους, ενώ σήμερα το απόγευμα θα κάνει σχετικό διάγγελμα.
Στις τρισέλιδη πρόταση που έστειλε και την οποία διαθέτει το Associated Press αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος «αποτελεί απειλεί για τους λαούς και τη σταθερότητα σε Ιράκ, Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Ειδική αναφορά κάνει στο προσωπικό των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή και αναφέρεται στην ευθύνη που φέρουν οι τζιχαντιστές για το θάνατο των Τζέιμς Φόλεϊ, Στίβεν Σότλοφ, Αμπντούλ-Ραχμάν Πίτερ Κάσιγκ και Κάιλα Μούλερ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα προσδιορίζει τη διάρκεια της δράσης σε τρία χρόνια και απαγορευτεί τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων σε «διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες».
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να ανακληθεί η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2002. Η πρότασή του όμως δεν ανακαλεί την Εγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF) που είχε περάσει από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με το Κογκρέσο για «τη βελτίωση και εν τέλει την ακύρωση» της AUMF του 2001. Σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση ενός μέτρου που θα αφορά συγκεκριμένα την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την αναπροσαρμογή του μέτρου του 2001.
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί γενικά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ενώ πολλοί Ρεπουμπλικανοί αντιθέτως ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί το Κογκρέσο με την κυβέρνηση ώστε να εγκριθεί το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. «Ο κόσμος πρέπει να ακούσει ότι οι ΗΠΑ μιλούν με μια φωνή» στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, τόνισε.
Ωστόσο, ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ήδη τις ανησυχίες του για την πρόταση του προέδρου Ομπάμα, με το σκεπτικό ότι θέτει υπερβολικά πολλούς περιορισμούς στη στρατιωτική διοίκηση. «Η όποια έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής βίας θα πρέπει να δίνει στους στρατιωτικούς διοικητές μας την ευελιξία και την εξουσία που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό μας. Μολονότι πιστεύω ότι μια AUMF εναντίον του ISIL (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι σημαντική, φοβάμαι ότι το αίτημα του προέδρου δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα», τόνισε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου