Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ιρανικός πύραυλος με βεληνεκές 2.000 χλμ;


Το Ιράν αποκάλυψε την ύπαρξη ενός νέου πυραύλου, μεγάλου βεληνεκούς, τύπου cruise. Ο νέος πύραυλος με την ονομασία Soumar παρουσιάστηκε στον Ιρανό υπουργό Άμυνας Χουσεΐν Ντεκάν. Ο υπουργός υποστήριξε πως ο πύραυλος κατασκευάστηκε από Ιρανούς επιστήμονες. Είπε επίσης πως ο νέος πύραυλος θα μεγιστοποιήσει την ιρανική αποτρεπτική ισχύ.

Οι Ιρανοί δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες του νέου πυραύλου. Ανακοίνωσαν μόνο πως εντός του έτους θα είναι έτοιμο ένα βελτιωμένο υπόδειγμα του πυραύλου με μεγαλύτερο βεληνεκές, το οποίο θα φέρει και ισχυρότερη πολεμική κεφαλή.

Ο πύραυλος είναι μάλλον μια από τις εκδόσεις του πυραύλου cruise τύπου Meshkat. Τρία χρόνια πριν ο ταξίαρχος Μεχντί Φαραχί, είχε δηλώσει πως ετοιμάζονταν μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 2.000 χλμ.

Οι περισσότεροι πύραυλοι του ιρανικού οπλοστασίου βασίζονται στους κινεζικούς C-701, C-704 και C-802. Ο νέος πύραυλος Sumar όμως δεν θυμίζει τους κινεζικούς πυραύλους. Αντίθετα θυμίζει έντονα τον ρωσικό πύραυλο cruise Kh-55SM. Το Ιράν είχε αγοράσει 12 πυραύλους του τύπου το 2001. Τέτοιους πυραύλους είχε αγοράσει και η Κίνα, ενώ πιθανότατα έχει προμηθευτεί και η Βόρεια Κορέα.

Οι πύραυλοι Kh-55SM που αγοράστηκαν από το Ιράν έφεραν τον κατασκευασμένο στην Ουκρανία κινητήρα R95-300. Αργότερα όμως οι ρωσικοί πύραυλοι εφοδιάστηκαν με τον ρωσικό κινητήρα TRDD-50. Αν οι Ιρανοί έχουν πρόσβαση στους κινητήρες αυτούς, ο πύραυλος μπορεί, όντως, να επιτύχει βεληνεκές 2.000 χλμ. με πολεμική κεφαλή βάρους 410 kg. Στην στρατηγική του έκδοση, που διαθέτει η ρωσική Αεροπορία, ο πύραυλος μεταφέρει πυρηνική κεφαλή 200 ή 250 κιλοτόνων.

Ο κινητήρας TRDD-50 είναι οικονομικός στην κατανάλωση καυσίμου. Πέραν των πυραύλων χρησιμοποιείται και από UAV. Παρέχει ώση της τάξης των 400-500 kp (ξηρή ώση 95 kg). Έχει μήκος 0,85μ. και διάμετρο μόλις 0,33μ. Η Ρωσία θεωρείται απίθανο να έχει επιτρέψει την εξαγωγή του κινητήρα αυτού, καθώς θα θεωρείτο και παραβίαση της συνθήκης εξάπλωσης πυραυλικής τεχνολογίας (MTCR).

Ωστόσο, η Μόσχα έχει παραχωρήσει κινητήρες του τύπου στην Ινδία, για την προώθηση του ινδικού UAV Lakshya. Πιστεύεται πως κινητήρες του τύπου προωθούν και τον νέο ινδικό πύραυλο cruise Nirbhay, ο οποίος εκτέλεσε την πρώτη του πτητική δοκιμή τον Οκτώβριο του 2014.

Αν ο ιρανικός πύραυλος βασίζεται πράγματι στον ρωσικό Kh55, θα είναι, πιθανότατα, σε θέση να βληθεί και από πλοία επιφανείας, αλλά και από υποβρύχια και από εκτοξευτές εδάφους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου