Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ντράγκι: Η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε


Η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το Μνημόνιο πριν από την αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία του 2016, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, γεγονός που αποκάλεσε «αξιοσημείωτο». 

Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε δείπνο που παρέθεσε στον ίδιο και στους Κεντρικούς Τραπεζίτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό καθώς η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα, είπε, για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο προς τιμή του ιδίου του κ. Ντράγκι όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι διάφορες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, περνούν ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής και τόνισε ότι «είμαστε μαζί και υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη».

Αλλά η Κύπρος έπρεπε επίσης να παίξει το δικό της ρόλο και ξέρουμε ότι ο κυπριακός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες, είπε μέσω διερμηνέα ο κ. Ντράγκι, για να προσθέσει πως «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι υπάρχουν σημάδια σταθερότητας και ανάκαμψης στον ορίζοντα».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα απ` ότι είχαμε προβλέψει πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι πληρωμές έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίου που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο του 2013.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τροχιά εξόδου από το μνημόνιο πριν από το 2016 που ήταν η προθεσμία, σημείωσε.

«Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά και πρέπει να έχουν το σεβασμό της υπόλοιπης Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, λέγοντας πως η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Χρειάζονται, είπε, πρόσθετα βήματα για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε σε σημάδια βελτίωσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με τα τελευταία στοιχεία, όπως είπε, να καταγράφουν ήπια ανάπτυξη, αλλά η ανεργία είναι ακόμη ψηλή.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει αυτό το μήνα και θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και θα συνεχίσει μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει επαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, είπε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να φέρει την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα επέτρεψαν σε μερικούς ανθρώπους να αμφισβητήσουν το σύστημα μας, είπε, τονίζοντας ότι το υψηλό επίπεδο ανεργίας σε ορισμένες χώρες αποτελεί εύφορο έδαφος για την άνοδο λαϊκών κινημάτων, που λένε ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις εκτός του ευρώ ή έξω από την ΕΕ.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, συνέχισε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί της ΕΕ να επαναβεβαιώσουν τη σθεναρή τους δέσμευση στο ευρώ και να δυναμώσουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν την ευρωζώνη.

Αλλά για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη, υπέδειξε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δείξουμε ότι το ευρώ μπορεί να φέρει ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τους πολίτες από οικονομικά σοκ.

Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, συνετή χρηματοπιστωτική πολιτική, «αλλά για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να μοιραστούμε την κυριαρχία σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο».

Πιστεύω, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι, ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από το σύστημα κανόνων και να μοιραστούμε περισσότερο την κυριαρχία σε οικονομικό τομέα σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, όπως ανέφερε σύμφωνα με το διερμηνέα.

Πηγή: cna.org.cy
Πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου