Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Όλοι μισούν το ευρώ

Του Μark Gιlbert

Το νόμισμα είναι το ισοδύναμο της τιμής της μετοχής μιας επιχείρησης, αλλά σε επίπεδο χώρας ή περιοχής. Με τον...


Του Μark GιlbertΤο νόμισμα είναι το ισοδύναμο της τιμής της μετοχής μιας επιχείρησης, αλλά σε επίπεδο χώρας ή περιοχής.
Με τον ίδιο τρόπο που οι επενδυτές εκδηλώνουν προτίμηση για μετοχές καλά διοικούμενων επιχειρήσεων με υγιείς προοπτικές κερδοφορίας σε αναπτυσσόμενους κλάδους, έτσι και οι διαχειριστές κεφαλαίων κλίνουν προς νομίσματα χωρών με αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολιτική σταθερότητα και αποτελεσματικές νομισματικές πολιτικές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και με την Ελλάδα να ξεμένει από ρευστότητα, το μέλλον του ίδιου του ευρώ τίθεται σε κίνδυνο, τουλάχιστον για εμάς που φοβόμαστε ότι η αποχώρηση ενός κράτους-μέλους θα μπορούσε να προκαλέσει ένα απρόβλεπτο «ξήλωμα».

Ποτέ πριν το ευρώ δεν υπήρξε λιγότερο δημοφιλές στη διεθνή κοινότητα συναλλαγών. Η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων (CFTC) συγκεντρώνει στοιχεία συγκρίνοντας τα στοιχήματα υπέρ της ανόδου και υπέρ της πτώσης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Καθ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους οι traders έβαζαν κερδοσκοπικά στοιχήματα εναντίον του κοινού νομίσματος: τα στοιχήματα αυτά έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα-ρεκόρ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μισεί κανείς το ευρώ. Τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε δράση με το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συμβαίνουν παράξενα πράγματα στις ευρωπαϊκές αγορές που κάνουν το νόμισμα λιγότερο ελκυστικό από ποτέ (και δεν αναφέρομαι μόνο στην επίθεση της Josephine Witt με κομφετί κατά του Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου αυτής της εβδομάδας). Η μέση απόδοση των γερμανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά. Ναι, σωστά διαβάσατε: το μέσο κόστος δανεισμού της Γερμανίας από τίτλους κάθε διάρκειας είναι τώρα μικρότερο από μηδέν:

Αν δανείσεις στη Γερμανία για περίοδο δέκα ετών θα κερδίσεις απόδοση μόλις 0,088% –τόσο κοντά στο μηδέν που δεν κάνει σχεδόν καμία διαφορά. Λαμβάνοντας υπόψη το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, οι επενδυτές θα είναι σύντομα πρόθυμοι να πληρώνουν για να έχουν στην κατοχή τους ένα 10ετές γερμανικό bund. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, πληρώνουν 1,9% για τα λεφτά τους. Γιατί να θέλει κανείς να έχει στην κατοχή του ευρώ που έχουν επενδυθεί σε τίτλους με αρνητική απόδοση, αντί για δολάρια που παράγουν θετικές αποδόσεις;

Στο παρασκήνιο της αγοράς συναλλάγματος παραμονεύει η προοπτική η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστότητα και να χρεοκοπήσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ιδού τι είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σχολιάζοντας δημοσίευμα της Die Zeit που θέλει τους αξιωματούχους να εξετάζουν τρόπους παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και μετά τη χρεοκοπία:

Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, αλλά ακόμη και αν εργαζόμασταν πάνω σε κάτι τέτοιο –μιας και το προσωπικό του υπουργείου εξετάζει όλες τις εξελίξεις- τότε σίγουρα δεν θα μιλούσαμε γι ΄αυτό.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «τρομερή» για τη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ Jose Vinals. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew προειδοποίησε από τη μεριά του ότι «ακόμη και αν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ πιο μικρός σήμερα από ότι ήταν, ας πούμε, το 2012 ή και νωρίτερα, δεν θα ήταν ό.τι καλύτερο για μια παγκόσμια οικονομία που άρχισε μανακάμπτει από μια βαθιά ύφεση να βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό το είδος της αβεβαιότητας. Δεν προκαλεί έκπληξη που η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 28% αυτή την εβδομάδα, ήτοι στο τριπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τρεις μήνες πριν.

Η Standard & Poors Corp. υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα και εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε έως και 1% τους τελευταίους έξι μήνες. «Χωρίς βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή περαιτέρω ανακούφιση από το χρέος, η S&P αναμένει ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί μη βιώσιμο», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης. Η βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill σταμάτησε να δέχεται τα στοιχήματα υπέρ του Grexit. «Δείχνει ολοένα πιο πιθανό να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία αποχώρησής τους», ανέφερε η εταιρεία.

Τίθεται λοιπόν ένα ενδιαφέρον ερώτημα για όλους εκείνους που συμμετέχουν στα στοιχήματα για το ευρώ: ο κόσμος θα αγαπήσει περισσότερο ή λιγότερο το κοινό νόμισμα την επόμενη ημέρα μετά το Grexit; Μήπως τελικά η αποχώρηση του αδύναμου κρίκου είναι επωφελής για την αξία του ευρώ; Θα μπορούσε βέβαια να ισχύσει ο νόμος των ακούσιων συνεπειών και να δούμε ένα κύμα μετάδοσης αν οι traders αρχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος άλλων κρατών-μελών οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων τους. Ή θα μπορούσε να αποδειχθεί καθαρτικό, αποκόπτοντας το πιο αδύναμο μέλος της συμμορίας του ευρώ και αποκαθιστώντας τη σταθερότητα στο project της νομισματικής ένωσης. Με την ημέρα της κρίσης να πλησιάζει, σύντομα θα μάθουμε αν το ευρώ είναι καλύτερα με ή χωρίς την Ελλάδα.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2281262
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου