Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση προχώρησε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός σε ανοιχτή συζήτηση στο London School of Economics, γύρω από το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ο κ. Μηλιός που το τελευταίο διάστημα έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εξέφρασε την ελπίδα και την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα έχει τα στοιχεία του «win-win» και για τις δύο πλευρές. Ήτοι: θα βγουν ωφελημένα αμφότερα τα μέρη.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει λάβει δύο εντολές: να παραμείνει στην ευρωζώνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία τερματίζοντας τις περικοπές μισθών και την αποξήλωση της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, ώστε να αποπληρώσει τους θεσμούς. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εντολών», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι στη λιτότητα
Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Μηλιός επέκρινε δριμύτατα την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Προειδοποίησε πως αν η λιτότητα συνεχιστεί, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας θα μείνει στη μνήμη ως ένα κακό ανέκδοτο. «Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει και μπορεί να επανιδρυθεί», είπε ο κ. Μηλιός.
Με το Grexit θα ωφεληθούν οι κατέχοντες
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι εξαγωγείς, επομένως από ένα Grexit θα ωφελούνταν οι έχοντες και όχι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Μέισον: Η λιτότητα αυτοκαταστρέφει την Ευρώπη
Κατά της λιτότητας τάχθηκε και ο οικονομικός αρχισυντάκτης του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταστρέψει το ανθρώπινο δυναμικό. Προειδοποίησε ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, αποδίδοντας ευθύνες στη Γερμανία και στην ΕΚΤ. Έκανε λόγο για διάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και συντριβή της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, στεκόμενος στην απαίτηση των πιστωτών από την Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% επί του ΑΕΠ. Απαντώντας σε σχόλιο συνομιλητή του, είπε ότι δεν πρόκειται για ύφεση του Τσίπρα, αλλά του Ντράγκι, του Σόιμπλε και της Μπούντεσμπανκ.
Έδωσε 50% πιθανότητα σε μια αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, αρχικά χωρίς έξοδο από το ευρώ, αλλά αργότερα μάλλον με ένα Grexit. Εκτίμησε δε ότι αν δεν εκλείψουν οι μηχανισμοί από την πλευρά των εταίρων που μπλοκάρουν μια συμφωνία στο Eurogroup, τότε πρώτα θα δούμε τη συντριβή της δημοκρατίας στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, μετά χάος στη χώρα και εν τέλει τη διάλυση του εγχειρήματος της ΟΝΕ.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι πρέπει να είμαστε επικριτικοί με τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αποδίδοντας ωστόσο τις δυστοκίες στη διαψευσθείσα πεποίθηση ότι οι «μαλακοί κεϋνσιανοί» της ευρωζώνης θα έπειθαν τους θεσμούς να έρθουν σε μια συμφωνία.
Σμίντινγκ: Απόδειξη αλληλεγγύης
Αντίθετα, ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ είπε πως τα συνολικά περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ της στήριξης στις χώρες της περιφέρειας είναι απόδειξη της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη. Όσο για τη λιτότητα είπε ότι αρμόζει στις χώρες που ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και δεν έχουν πια πρόθυμους πιστωτές.
Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας. Παρατήρησε δε ότι έγιναν σοβαρά λάθη στο πρόγραμμα για την Ελλάδα τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τρόικα, καθώς έκριναν πιο εύκολο να επιβάλουν φόρους από το να εκδώσουν άδειες για ταξί. «Δόθηκε πολλή έμφαση στη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ Σμίντινγκ, προσθέτοντας ότι η ύφεση ήταν μεν αναπόφευκτη αλλά αποδείχθηκε πιο οξεία και διήρκησε περισσότερο από όσο χρειαζόταν. Το δεύτερο λάθος, συνέχισε, ήταν ότι δεν ελήφθη υπόψη η αδυναμία της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα.
Κατέληξε ότι ενώ το 2014 ουσιαστικά η λιτότητα είχε λήξει και είχε αρχίσει η ανάκαμψη, ήρθε η ανατροπή με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ δεν έχω δει νέα κυβέρνηση να κάνει τόση οικονομική ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την ανάκαμψη Σαμαρά έχουμε περάσει στην ύφεση Τσίπρα», σχολίασε ο Γερμανός οικονομολόγος. Είπε πάντως ότι δίνει 70% πιθανότητα στο να «λογικευτεί» η κυβέρνηση, ίσως εγκαταλείποντας την «τρελή» συμπολίτευση και την πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πάνελ βρισκόταν και το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, η οποία παρατήρησε ότι δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.
Είπε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική. «Η κυβέρνηση μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του», σχολίασε. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση στην ουσία θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το ακροατήριο, είπε ότι η ίδια έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου