'Πρώτα "αίμα" και μετά τα χρήματα', αυτό ζητούν οι δανειστές, εκβιάζοντας επί της ουσίας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νέα εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Πρώτα η υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων από τη Βουλή και μετά οι εκταμιεύσεις των χρημάτων στην Ελλάδα διαμήνυσαν σήμερα πολλοί υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες υπάρχει διάχυτη δυσπιστία σχετικά με τη θέληση, την ικανότητα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων- εκτός του ότι οι δανειστές έχουν θέσει εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, ζητούν και εγγυήσεις για το ότι η συμφωνία -στην περίπτωση βέβαια που επιτευχθεί- αφενός θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή και αφετέρου να εφαρμοστεί… «Απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις από τους Έλληνες για τα όσα θέλουν να εφαρμόσουν.
Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις προτάσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε σήμερα και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή αλλά και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.
H κ. Γεννηματά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι διατίθεται να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες σε περίπτωση που διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν θέση οι διαφωνίες και οι αντιπαλότητες». Και πρόσθεσε πως σημασία έχει το αποτέλεσμα που δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η συμφωνία.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι η έγκριση της ελληνικής πρότασης από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αποτέλεσε ένα μήνυμα ενότητας προς την Ευρώπη, ενώ ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε ότι στη δύσκολη αυτή φάση οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες βοηθούν καθοριστικά την Ελλάδα.
Aυτές οι επαφές δείχνουν ότι πιθανότατα θα υπάρχουν εξελίξεις στην χώρα μετά την Κυριακή. Άλλωστε, η Ολομέλεια αποφάσισε μεν να δώσει εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να καταθέσουν τη συμφωνία στους θεσμούς, αλλά "έχασε" 17 από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν 291 βουλευτές εκ των οποίων οι 251 «Ναι» οι 32 «Όχι», 8 ψήφισαν «παρών» και 9 ήταν απόντες.
Από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές "Ναι" ψήφισαν 145, "Όχι" 2 και "Παρών" 8 και απόντες ήταν 7.
Σε σχετική δήλωσή του για το αποτέλεσμα της ψηφορορίας και την "απώλεια" 17 βουλευτών ο πρωθυπουργός δήλωσε; «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ' άλλα στην ώρα τους». Αυτή η τελευταία φράση αφήνει υπόνοιες για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου