Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ζητούμενο πλέον η δυναμική νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ - Τί θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις που έρχονται - Ποιοι μπαίνουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ


Σκληρό ροκ από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να πολώσει θέτοντας το προεκλογικό δίλημμα: "Iσχυρή λαϊκή εντολή για σταθερότητα (δηλαδή αυτοδυναμία) ή ακυβερνησία!" ενώ παρουσίασε και τις γραμμές άμυνας του που θα εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σύγκρουσης!

Ταυτόχρονα, τέσσερις δημοσκοπήσεις θα βγουν στα φύλλα του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όλες οι μετρήσεις που τελείωσαν σήμερα δείχνουν πολύ μικρό έως οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από 0,5%-1,5% και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος δεν ξεπερνά το 30%.

Συγκλίνουσες πληροφορίες για τα ευρήματα του τελευταίου τριημέρου από τις εξελισσόμενες έρευνες που διενεργούνται από μια πλειάδα εταιριών, όπως η Alco, η Metron Analysis, η Rass, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναφέρουν ως κοινή συνισταμένη τον διαπιστούμενο μεγάλο κατακερματισμό της ψήφου που  στο μόνο ασφαλές συμπέρασμα που οδηγεί είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πιθανότατα η πλέον πολυκομματική της μεταπολεμικής περιόδου και, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεργασίας απολύτως αναπόφευκτη.  

Η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου, η έντονη τάση για αποχή, το διψήφιο ποσοστό των αναποφασίστων που κυμαίνεται μεταξύ 12 και 14%, είναι τρεις παράγοντες που κάνουν τους εκλογικούς αναλυτές να είναι δειδωλοί στις εκτιμήσεις τους και να παρομοιάζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα με “κινούμενη άμμο”.

Είναι προφανές, αν και βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ότι δεν υπάρχει δυναμική αυτοδυναμίας και εάν μάλιστα συνεχιστούν τα εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα του Α. Τσίπρα με παράλληλη άνοδο λόγω Κωνσταντοπούλου του νέου κόμματος Λαφαζάνη, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε δυναμική νίκης γιατί το κλίμα στο Μαξίμου δεν είναι καθόλου καλό. Απο προχθες έχει βαρύνει πολύ για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως όμως για το ότι αδειάζουν τον πρωθυπουργό μια σειρά από στελέχη και υπουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν περίμενε τέτοια άρνηση από τους Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν είναι στενοχωρημένος τόσο με όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο με αυτούς που δεν πήγαν στο κόμμα Λαφαζάνη και δεν ακολούθησαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά αντί να τον βοηθήσουν του δημιούργησαν μεγάλο ζήτημα σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί όπως και να το κάνουμε, εάν τελικά δεν θα είναι υποψήφια δυο στελέχη που ήταν το alter ego του πρωθυπουργού, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο νυν υπουργός Οικονομικών, τότε ποιοι θα μείνουν δίπλα στον πρωθυπουργό για να δώσουν τη μάχη στις κρίσιμες αυτές εκλογές;

Ένα ακόμα πρόβλημα που ίσως αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αποτελεί η Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης Αττικής εκλέχθηκε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε όμως πολύ κόσμο και από τα άλλα κόμματα, κυρίως στο δεύτερο γύρο και φυσικά πήρε χιλιάδες ψηφοφόρους από την Λαϊκή Ενότητα που την ψήφισαν κάνοντας αγώνα μάλιστα υπέρ της. Στο Μαξίμου υπολόγιζαν να αξιοποιηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αλλά δεν νομίζουμε ότι η Δούρου θα δεχτεί εκτός και αν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Αυτοδιοίκηση που έχει όλες τις εξουσίες και τα λεφτά και να ξαναγίνει ένα μεσαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ! 

Παράλληλα, κανένα μνημονιακό κόμμα δεν είναι σε θέση να περιοδεύσει με στελέχη του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή τα Βόρεια σύνορα που γίνεται πραγματικός χαμός με το μεταναστευτικό, υπό τον φόβο να μην αποδοκιμαστούν! Το αποτέλεσμα; ο Λαϊκός Σύνδεσμος να κυριαρχεί στις περιοχές αυτές γεγονός που μπορεί να δείξει και διψήφια ποσοστά στις εκλογές..

Στη μία το μεσημέρι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών που θα διεξαχθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 20 Σεπτεμβρίου. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς, θα τους ανακοινώσει ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης και θα τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του. 

Στην περίπτωση που στις τηλεφωνικές επικοινωνίες διαπιστωθεί ότι δεν θα προσέλθουν όλοι (έχουν αρνηθεί οι Α. Τσίπρας, Π. Καμμένος και Δ. Κουτσούμπας) τότε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή Πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης που συμμετείχε και στην διαπραγματευτική ομάδα, υπουργός Εξωτερικών θα είναι πιθανότατα ο Πέτρος Μολυβιάτης. 

Ο Αντώνης Μανιτάκης θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών ενώ πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Ρουπακιώτη να είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας. Αμφότεροι συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ). 

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης συζητείται για υπουργός Ανάπτυξης στη θέση του Γ. Σταθάκη και ο Αντώνης Μακρυδημήτρης για υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. 

Πρόσωπα που δεν συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, πρόκειται να καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις, μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και της προσχώρησής τους στον νέο κομματικό σχηματισμό, Λαϊκή Ενότητα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν στην κυβέρνηση των προηγούμενων μηνών, ή από τη θέση του μέλους του υπουργικού συμβουλίου ή από τη θέση του γενικού γραμματέα υπουργείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί ο ξάδελφος του πρωθυπουργό, νυν γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Ο γγ του υπουργείο Εξωτερικών είχε επιλεγεί τον Φεβρουάριο να αναλάβει την κρίσιμη αυτή θέση, προκαλώντας συζητήσεις, λόγω της συγγενικής σχέσης με τον Αλέξη Τσίπρα. Μία από τις τελευταίες δραστηριότητες του Γιώργου Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν και η υπογραφή Μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα μεταξύ Ελλάδας και Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Πέραν του κ. Τσίπρα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Λόγω αυτού του γεγονότος άλλωστε δεν παραμένει υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνησης, ένα θέμα που ετέθη, καθώς λίγο μετά τις εκλογές θα έπρεπε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες συμμετοχής του στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης αναμένεται να βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργού, αλλά και γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων. Κάποιοι από αυτούς είναι οι: Αριιστείδης Μπαλτάς, Χριστόφορος Βερναδάκης, Νίκος Τόσκας, Κώστας Πουλάκης, Χρήστος Σπίρτζης και Δημήτρης Τσουκαλάς. 

Την προεκλογική περίοδο εγκαινίασε και επίσημα με την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα πριν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από την πλευρά του θα προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το σκληρό δίλημμα ενόψει των πρόωρων εκλογών πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει καθ' όλη την προεκλογική περίοδο με στόχο την αυτοδυναμία. Απέκλεισε δηλαδή κάθε συνεργασία με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, και με τον ίδιο πρωθυπουργό, εξαπολύοντας παράλληλα φαρμακερές επιθέσεις κατά των διαφωνούντων που αποχώρησαν από το κόμμα του. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να πολώσει την προεκλογική περίοδο, θέτοντας προ του διλήμματος τους ψηφοφόρους «ισχυρή λαϊκή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για σταθερότητα ή ακυβερνησία».

Αναφερόμενος στην απόφασή του για πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να αποφασίζει ο λαός» και σημείωσε ότι επί επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή υποσχόμενος στον ελληνικό λαό μια σκληρή διαπραγμάτευση και πιστεύει ότι εξήντλησε τα όρια αυτής της εντολής. Πρόσθεσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξαντλώντας μια εντολή που δόθηκε σε διαφορετικές συνθήκες.

«Προφανώς ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία», τόνισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε επίσης για πρώτη φορά το σκεπτικό με το οποίο θα διαχειριστεί το μνημόνιο και τη σχέση της κυβέρνησής του με τη συμφωνία, που ο ίδιος υπέγραψε με τους δανειστές. Ουσιαστικά παρουσίασε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, με το οποίο και θα εφαρμόζει τη συμφωνία, ως οφείλει, αλλά και θα την… αντιπολιτεύεται, αφού θα υλοποιεί ταυτόχρονα ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα περιέχει δράσεις με τις οποίες θα περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου. Για τούτο διαμήνυσε ότι δεν υιοθετεί, ούτε αποδέχεται την ιδιοκτησία του μνημονίου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει διαρκή διαπραγμάτευση για την αλλαγή και βελτίωση ορισμένων όρων, και τελικά τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη συμφωνία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι το τρίτο μνημόνιο δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα, αφού αφήνει περιθώρια κινήσεων και οδηγεί σε μείωση του χρέους, αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να μην… εφαρμοστεί.

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας τράβηξε και τις γραμμές άμυνας σε ορισμένα κρίσιμα μέτωπα, που θα βρει μπροστά του στην προεκλογική σύγκρουση: 

-      Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να υπογράψει το μνημόνιο και να μετατρέψει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, γιατί έκρινε ότι «η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή». Και εξήγησε: Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη… Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Το 63% δεν ήθελε μνημόνιο, ούτε κι εγώ δεν ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το "όχι" του λαού».

-      Απορρίπτει την εξ αριστερών κριτική, ξεκαθαρίζοντας ότι η δική του επιλογή είναι η παραμονή στο ευρώ και όχι η τυφλή ρήξη με τους εταίρους «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα… Εάν έφευγα από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Πήρα το πολιτικό κόστος για να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή».

-      Οριοθέτησε και τις σχέσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο για πρώτη φορά «έδωσε» τόσο ανοιχτά, σε σχέση με τις επιλογές που υποστήριξε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης ο τότε υπουργός Οικονομικών. Καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη ότι ήθελε να παίξει στα ζάρια την τύχη της χώρας, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να ρισκάρει με το μέλλον 11 εκατομμυρίων Ελλήνων.

-      Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πάει σε εκλογές, λέγοντας ότι δεν θα κάνει όπως οι προκατοχοί του να κρατήσει την εντολή μέχρι τέλους, αλλά θα ζητήσει τον λαό να κρίνει το έργο και τις επιλογές του. «Η επιλογή μου να πάω στις κάλπες τώρα σηματοδοτεί την προσήλωσή μου στη Δημοκρατία. Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές» είπε με νόημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου