του Βασίλη Καπούλα
Τεράστια διπλωματική με στρατιωτικές προεκτάσεις νίκη φαίνεται να έχει πετύχει η Ρωσία και ειδικά ο πρόεδρος της Β.Πούτιν απέναντι στη Δύση και τις ΗΠΑ-Iσραήλ αφού με την επίλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την κατ' επέκταση την άρση των κυρώσεων εναντίον του θα εξοπλιστεί σαν αστακός με τελευταίας τεχνολογίας ρωσικά όπλα όπως τα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και μαχητικά τη στιγμή που ένα Αn-124 μεταφέρει τεράστιο φορτίο οπλισμού για τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ αλλά και Ισραηλινά η Μόσχα και η Τεχεράνη έφτασαν σε συμφωνία για την παράδοση των S-300 όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο RIA Novosti:
«Το ζήτημα έκλεισε. Επί του προκειμένου, υπάρχει απόλυτη κατανόηση, με τους Ιρανούς εταίρους μας. Το πρόβλημα επιλύθηκε οριστικά», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως στην συμφωνία θα αναφέρεται και ο ακριβής αριθμός των πυραύλων S-300 που θα παραδοθούν στο Ιράν. Θα παραδοθούν τέσσερις συστοιχίες, αντί των τριών που αρχικά, είχε ζητήσει η Τεχεράνη.
Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης πως το Ιράν θα παραλάβει αναβαθμισμένα συστήματα S-300. «Τα συμβόλαια είναι έτοιμα και εντός των προσεχών ημερών ιρανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα για την υπογραφή τους», είπε ο Ιρανός υπουργός ενώ τόνισε πως η Τεχεράνη μιλά, αποκλειστικά με τη Μόσχα, για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Ταυτόχρονα όπως μεταδίδει το DEBKA ένα ρωσικό An-124 μεταφέρει στη Συρία M-46 MM1954 130 με εμβέλεια 27 χλμ και 1.000 Kornet-9M133 μαζί με την παράδοση των 6 MIG 31!
Τα 6 ρωσικά MIG 31 προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού Mezze. Αμέσως μετά ακολούθησε η παράδοση 1000 αντιαρματικών τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων τρίτης γενιάς Κornet-9M133 και ΠΕΠ BM-27 Uragan που μεταφέρθηκαν από ένα γιγαντιαίο ΑΝ-124 Condor.
Το μαχητικό MiG-31 είναι ένα αναχαιτιστικό/αναγνωριστικό μεγάλου υψομέτρου μαχητικό το οποίο διαθέτει ραντάρ που έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων.
To MiG-31 είναι ένα από τα ταχύτερα αεροσκάφη που πέταξαν ποτέ με μέγιστη ταχύτητα που αγγίζει τα 3.000km/hr (2,90 Max), σε ύψη 11-17,5 km. Ο λόγος ώσης προς βάρος είναι της τάξης του 0.75:1 με δομικό όριο αντοχής 5G. Η μέγιστη ταχύτητα στο επίπεδο της θάλασσας είναι 1,22 Max (1500km/hr – 810 kts).
Ο οπλισμός του MiG-31 περιλαμβάνει βλήματα με καθοδήγηση ραντάρ και αισθητήρα υπέρυθρης καθοδήγησης. Ο σταθερός οπλισμός αποτελείται από ένα εξάκαννο πυροβόλο GSh-6-23M των 23 χιλ, το οποίο βρίσκεται ακριβώς επάνω από τη δεξιά φωλιά του κύριου συστήματος προσγείωσης. Η ταχυβολία του πυροβόλου φτάνει τα 6000 βλ./λεπτό ενώ υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 260 βλημάτων.
Οι παραπάνω επιδόσεις δικαιολογούν πλήρως το τίτλο του MiG-31 ως αναχαιτιστικό μακράς ακτίνας δράσης, ενώ θεωρείται πλήρως επιτυχημένο για την αποστολή και τις συνθήκες για τις οποίες σχεδιάστηκε να επιχειρεί.
Η ρωσική αερογέφυρα παροχής προηγμένων όπλων για το συριακό στρατό θα διαρκέσει αρκετές ημέρες όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ!
Οι ενέργειες στρατιωτικού εξοπλισμού Ιράν-Συρίας αποτελούν ένδειξη της πρόθεσης της Μόσχας να συνεχίσει την υποστήριξή της στη συριακή κυβέρνηση με στρατιωτικά μέσα ενώ θέτει τέλος στα δημοσιεύματα του δυτικού και αραβικού τύπου ότι υπήρξαν μυστικές διπλωματικές επαφές μεταξύ Ιράν και Συρίας για τερματισμό του πολέμου στη Συρία με παράλληλο εξοστρακισμό του Bashar al Assad.
Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια απάντησή της Ρωσίας στις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας και Σ Αραβίας για τερματισμό του πολέμου στη Συρία με προαπαιτούμενο την σταδιακή ή ταυτόχρονη απομάκρυνση έξοδο του Σύριου Προέδρου.
Το μήνυμα της Ρωσίας προς Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι ξεκάθαρο: θ΄αντιταχθεί σε οποιοδήποτε αμερικανοτουρκικό σχεδιασμό δημιουργίας no fly zone ή χερσαίας επέμβασης.Οι ρώσοι στέλνουν ακριβώς 6 αναχαιτιστικά MIG για να ισοφαρίσουν τα ακριβώς 6 F16 των ΗΠΑ που στάλθηκαν στις Αυγούστου στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στις 9 Αυγούστου.
Έτσι αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να στείλει περισσότερα αμερικανικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση μάλλον θα πρέπει ν΄αναμένει την ισότιμη ανταπόδοση από τον πρόεδρο Πούτιν με την αποστολή ρωσικών μαχητικών που θα αναπτυχθούν στη Δαμασκό.
Φυσικά, μόλις το Ιράν επανεξοπλιστεί, το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά. Ο στρατηγικός ελιγμός του με την βοήθεια της Ρωσίας στέλνει τις ΗΠΑ με την πλάτη στο τοίχο ενώ το Ισραήλ θα αναγκαστεί να δράσει γρήγορα αλλά μόνο του πριν το Ιράν λάβει εκτός από τους S-300 και ρωσικά μαχητικά πράγμα που θα δυσκολέψει σε μέγιστο βαθμό μελλοντικό βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου