Έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν το πέρασμα των μεταναστών στα Σκόπια εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times αναβιώνοντας τους φόβους της Αθήνας ότι δεκάδες χιλιάδες μεταναστών θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο αυτό υποστηρίζουν Κομισιόν και Βερολίνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.
Κατά το δημοσίευμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίροσλαβ Τσεράρ ζητώντας «απευθείας βοηθεια» προς τα Σκόπια για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Κατά τους FT το σχέδιο του Τσεράρ έχει τη στήριξη του Βερολίνου και εξετάζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος
Το δημοσίευμα έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Spiegel στην οποία προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Στην ΕΕ, συμφωνούμε ότι οι πιέσεις που προκαλεί η μετανάστευση πρέπει να μειωθούν. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει η Ε.Ε., κινδυνεύει σοβαρά, πολιτικά και οικονομικά. Γι “αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν – όλοι όσο μπορούμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ικανότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απεριόριστες (σ.σ. όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να υποδεχθούν)» αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας που έχει αποφασίσει να εισάγει συνοριακούς ελέγχους.
Κρίσιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Άμστερνταμ την Δευτέρα
Η αντίστροφη μέτρηση για την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων εντός του χώρου Σένγκεν, ή την de facto αναστολή της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, την προσφυγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει στο παρά πέντε, λύσεις για να διατηρήσει την συνοχή της
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της Ε.Ε.) που αποτελείται από τους υπουργούς των 28 κρατών μελών, πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας, για να συζητήσουν το πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, το κόστος των οποίοι θα είναι ανυπολόγιστο, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η πιθανότητα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων για τέσσερα εξάμηνα θα θέσει επίσης σε κίνδυνο την ίδια την Ε.Ε. Η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χώρο Σένγκεν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιιούνκερ, οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία κοστίζουν 300 εκ ευρώ ενώ οι έλεγχοι στις έξι συνολικά χώρες κοστολογούνται στα 3 δις. ευρώ.
Πιθανότητα επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για διάστημα άνω των έξι μηνών, υπολογίζεται πως θα κοστίσει δεκάδες δισ. ευρώ στα φορτηγά οχήματα, στις εμπορικές πτήσεις και τα επαγγελτικά ταξίδια εντός της Ε.Ε., με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το κοινό νόμισμα να κινδυνεύει περισσότερο από την «ελληνική διαπραγμάτευση».
Λαγκάρντ: Make or break
Καμπανάκι κινδύνου και από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κρίση είναι ένα σημείο όπου ‘ή το φτιάχεις ή το χαλάς’», «Make or break» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και εξέφρασε την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη ζώνη του Σένγκεν. «Η Ευρώπη μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά και δημοσιονομικά από την μαζική εισροή προσφύγων, αλλά με προϋπόθεση την επιτυχημένη και όσο το δυνατόν ταχύτερη ενσωμάτωση των αφίξεων στην αγορά εργασίας και τη φορολογική βάση» επισήμανε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου