Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα του στο προσφυγικό, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για το πλαφόν στις εισροές προσφύγων στα εδάφη της και στην παροχή ασύλου.
Όπως τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, η χώρα του δίνει το καλό παράδειγμα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι 37.500 πρόσφυγες που ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί, αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας και ζήτησε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ηγεσίες, να πράξουν ανάλογα.
«Εάν κάθε χώρα αποφάσιζε παρόμοιες τιμές αναφοράς, ανάλογα με τον πληθυσμό της -δηλαδή τις 37.500 που έχει αποφασίσει η Αυστρία- θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε, πως θεωρεί ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα περισσότερο από το να δώσει το καλό παράδειγμα, εκτός και εάν έλεγε, στείλτε όλους τους πρόσφυγες σε εμάς, αλλά αυτό βέβαια είναι αδύνατο». Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία είναι μία χώρα, η οποία πάντα σκεπτόταν πολύ ευρωπαϊκά και πάντα βοηθούσε, όταν υπήρχε ανάγκη για βοήθεια, όπως στην κρίση της Ουγγαρίας και στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας.
«Τον τελευταίο χρόνο υποδεχθήκαμε 90.000 και δεν είπαμε ότι γι αυτό το λόγο εφέτος ο αριθμός θα είναι στο μηδέν, αλλά είναι στις 37.500. Αλλά τώρα για το λόγο αυτό έχουν σειρά οι άλλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ήδη σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Βέρνερ Φάιμαν σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενίσχυση των αυστριακών συνοριακών ελέγχων είχε τονίσει πως «έπειτα από 90.000 πρόσφυγες, που υποδεχθήκαμε πέρυσι, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αυστρία πως δεν δείχνει αλληλεγγύη» και πως «το να φωνάζουμε και να λέμε, ότι τώρα είναι η σειρά και των άλλων, δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας», προσθέτοντας ότι «η Αυστρία σίγουρα δεν είναι η χώρα που αντιτίθεται σε μία ευρωπαϊκή λύση, το αντίθετο μάλιστα».
Όπως παρατηρεί σε σχετικό τηλεγράφημα του, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους από τις Βρυξέλλες, «άλλοι που έχουν τώρα σειρά» προσπαθούν άμεσα να κινήσουν την Αυστρία να προχωρήσει σε μία αναστολή των ανώτερων ορίων. Οι κύκλοι αυτοί κατονομάζουν μάλιστα την Ελλάδα ότι εξαρτά μία συγκατάθεσή της στο θέμα της Βρετανίας, από μία αναστολή από μέρους της Αυστρίας αυτών των ανωτέρων ορίων έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου