Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η έναρξη των συνομιλιών στον ΟΗΕ για επίτευξη λύσης στο Συριακό τελικά ξεκίνησε αφού η αντιπολίτευση δέχθηκε να εκπροσωπηθεί. Όμως ενώ οι περισσότεροι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι επιχειρήσεις στη Συρία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με όλους τους δρώντες προφανώς να θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Χαρακτηριστική η απουσία θα λέγαμε των Κούρδων που αποτελούν από τους βασικότερους συντελεστές των εξελίξεων, όμως μια κίνηση των ΗΠΑ, να μεταβεί απεσταλμένος του Ομπάμα να συζητήσει με τους Κούρδους στο Κομπάνι !!!!!! ακριβώς πριν τις συνομιλίες στον ΟΗΕ, ουσιαστικά τους έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από την δική τους ομπρέλα.
Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στον τύπο, κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, που άνοιξαν με μια προκαταρκτική συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, που υπό τη Σαουδική Αραβία έχουν συστήσει την Επιτροπή Υψηλής Διαπραγμάτευσης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα ανθρωπιστικής διάστασης που έχει ο πόλεμος στη Συρία. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι πριν προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, θα πρέπει να συζητηθεί η λήψη ανθρωπιστικών μέτρων και ότι θα περιμένει γι” αυτό την επίσημη απάντηση του Ντε Μιστούρα μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που θα γίνει σήμερα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εγκρίνει επί της αρχής το αίτημα του ΟΗΕ να επιτρέπεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικού του ΟΗΕ (γιατροί και ειδικοί) στις πολιορκημένες πόλεις Μαντάγια, Κεφράγια και Αλ Φούα. Η πρώτη είναι αποκλεισμένη από κυβερνητικές δυνάμεις, οι άλλες δύο από δυνάμεις ανταρτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Ρώσο αντιπρόσωπο Γκενάντι Γκατίλοφ να πιέσει την κυβέρνηση Ασαντ να επιτρέψει πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια προς όλους του πολίτες της Συρίας που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα με την έναρξη των συνομιλιών, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν σε πολλά μέτωπα, όπως στη Λατάκια και στο Χαλέπι, όπου ξεκίνησε με ρωσική υποστήριξη η μεγαλύτερη επίθεση του τελευταίου έτους. Η επίθεση στη Λατάκια έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας εξαιτίας της παρουσίας Τουρκομάνων στην περιοχή, που πλέον περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα.
Βαρύνουσας σημασίας για τις διαπραγματεύσεις είναι όμως και η κατάσταση στη βόρεια Συρία, καθώς Ρωσία, Τουρκία και ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην περιοχή που κατά κύριο λόγο δρουν οι μεγάλοι απόντες των συνομιλιών της Γενεύης, οι Κούρδοι της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το Κομπάνι ο σύμβουλος και ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκεργκ, όπου είχε συνομιλίες με την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας. Το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων έχει επίσης κινήσει η έναρξη βομβαρδισμών από τη ρωσική πολεμική αεροπορία δυτικά του Ευφράτη, καθώς στην περιοχή ετοιμάζονται να αναπτυχθούν κουρδικές δυνάμεις (κοντά στο πέρασμα της Τζαραμπλούς), κάτι που η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα έχει συνέπειες.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τα μαχητικά της έπληξαν αποθήκες πετρελαίου της Τζαΐς αλ Ισλάμ (Ταξιαρχία του Ισλάμ) στη Δαμασκό. Ο επικεφαλής της ομάδας της αντιπολίτευσης στις συνομιλίες της Γενεύης, που συστάθηκε στο Ριάντ, είναι στέλεχος της οργάνωσης αυτής.
Θεωρούμε την κίνηση των ΗΠΑ να συζητήσουν με τους Κούρδους την παραμονή των συνομιλιών στο ΟΗΕ, το σημαντικότερο στοιχείο αυτών των συναντήσεων. Αυτό διότι δεν θα μπορούσε να δηλωθεί πιο εμφατικά ο σημαντικός ρόλος που υπολογίζουν για τους Κούρδους οι ΗΠΑ στην περιοχή. Ρόλος στον οποίο προφανώς και η Ρωσία είναι σύμφωνη, φέρνοντας σχεδόν σε αδιέξοδο την Τουρκία που θα προσπαθήσει να αντισταθεί χωρίς να φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου