Σε δραματικούς τόνους διεξήχθη η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, στο Βουκουρέστι, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός Brexit και το μείζον προσφυγικό ζήτημα.
Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που διαφωνούν με σημαντικές παραμέτρους της βρετανικής πρότασης, σχετικά με τους όρους που θέτει η Βρετανία για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα σε ότι αφορά τη δυνατότητα της εκάστοτε αγγλικής κυβέρνησης να επιλέγει εκείνη και να διαχωρίζει τους πολίτες από κάθε χώρα, προκειμένου να τους εκχωρεί το προνόμιο της άσκησης εργασίας στο έδαφός της και όχι μόνο.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας σε δραματικό τόνο, σημείωσε ότι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, η κατάσταση έχει περιέλθει σε οριακό επίπεδο, ότι είναι καιρός να εξεταστεί το θέμα μακριά από τα ειδικά συμφέροντα κάθε χώρας και πως ο κίνδυνος ενός Brexit δεν είναι θεωρητικός, αλλά υπαρκτός.
Αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο Γιοχάνις για τη φιλοξενία του στο Βουκουρέστι, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στη συνάντησή τους, λέγοντας: «Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχω αυτές τις τρεις μέρες για κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων εμπεριέχονται και δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το μέλλον της συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την προσφυγική κρίση. Σε κανένα δεν μπορούμε να αποτύχουμε».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέλεξε να διαχωρίσει πλήρως τα δύο θέματα, ώστε να αποδώσει με σαφήνεια τις δραματικές στιγμές τις οποίες διέρχεται η ΕΕ, ξεκινώντας για το πιθανό Brexit: «Πρόκειται για δύσκολες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές διαπραγματεύσεις. Αφορούν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ένα ερώτημα που μόνο ο λαός της Βρετανίας νομιμοποιείται να απαντήσει και αποφασίσει. Επίσης, αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί και στην οποία δεν θέλουμε να περιορίσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες. Πάνω σε αυτό το πνεύμα κατέθεσα τις προτάσεις μου για την παράταση της συνεργασίας μας με τη Βρετανία. Υπάρχει ακόμα ένας αριθμός πολιτικών που πρέπει να συμφωνήσουμε.
Αυτές περιλαμβάνουν ερωτήσεις για τις μελλοντικές αλλαγές της συνθήκης, το λεγόμενο φρένο για τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης, τους μηχανισμούς διασφάλισης για την πρόσβαση σε παροχές εργασίας και την εξέλιξη της Ένωσης με την πιο στενή της έννοια.
Στη Ρουμανία, όπως και σε άλλες χώρες, το ζήτημα των κοινωνικών παροχών είναι ακόμα πιο δύσκολο. Ο μηχανισμός διασφάλισης δεν σχεδιάστηκε για να αφορά τους πολίτες της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προτάσεις αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση, βοηθώντας παράλληλα τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για το συγκεκριμένο πλαίσιο πρόσβασης στην παροχή εργασίας.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Γιοχάνις, τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό Σομπότκα και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη (16/2), έχω να αποδώσω μόνο μία πολιτική αντίδραση:
Αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή. Είναι η ώρα να αποχωριστούμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε χώρας και να εξετάσουμε το γενικότερο καλό. Είναι φυσιολογικό οι διαπραγματεύσεις να είναι σκληρές και να γίνονται πιο σκληρές όσο φτάνουμε στην ώρα των τελικών αποφάσεων. Ο κίνδυνος της ρήξης είναι πραγματικός, διότι οι εξελίξεις είναι πολύ εύθραυστες. Χειριζόμαστε το θέμα με μεγάλη φροντίδα. Η ρήξη, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Μετά τη δραματική αποτύπωση των εξελίξεων στο πιθανό Brexit, όπως τις περιέγραψε ο ίδιος, ο Ντόναλντ Τουσκ άλλαξε παράγραφο, μιλώντας για το προσφυγικό: «Αυτή τη βδομάδα επιδιώκω με τους ηγέτες μία ειλικρινή και τίμια συνομιλία για το που βρισκόμαστε και ποια θα είναι η στρατηγική μας. Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από το νέο κύμα των προσφύγων.
Ομοίως, θα πρέπει να επιταχύνουμε την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών. Πρέπει να φροντίσουμε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η συμφωνία μας με την Τουρκία θα λειτουργήσει και θα αποδώσει μία σημαντική μείωση της εισροής των προσφύγων στην ΕΕ. Κάτι που ακόμα περιμένουμε να δούμε. Πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Φοβάμαι πως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Μαζί, ως μία Ένωση, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου