Το Βερολίνο με τις εμμονές του και την “χιτλερική” πολιτική οδηγεί σε διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, αφού πέραν του ότι έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλές χώρες εξωθώντας τους πολίτες τους να θέλουν επιστροφή στο δικό τους νόμισμα, τώρα σπρώχνει τις καταστάσεις προς ένα Brexit. Μια εξέλιξη πάντως, που αν συμβεί, με το δεδομένο ότι η Μεγάλη Βρετανία θα διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θέλει ή όχι να παραμείνει στην Ε.Ε. να αποτελέσει και τη λύτρωση για την Ελλάδα.
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, Πέμπτη και Παρασκευή, όπου δεν θα συζητηθεί μόνο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και μία συμφωνία για αλλαγή των όρων παραμονής του Λονδίνου στην Ε.Ε., η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έριξε λάδι στη φωτιά.
Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος της χθες το βράδυ υποστήριξε πώς δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ειδικά οικονομικά προνόμια για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς στην Ε.Ε. πρέπει όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι λιγότερο ρυθμισμένος από ότι αυτός στην ευρωζώνη» είπε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επισήμανε πώς στόχος της Γερμανίδας καγκελάριου είναι να υπάρξει μια συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά χωρίς να αποτραπεί μια βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο υποτακτικός της κ. Μέρκελ, ο Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος δήλωσε πώς η “Ευρωβουλή θα εξετάσει μια συμφωνία με το Λονδίνο, αλλά δεν εγγυάται το ναι”, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., λέγοντας πως η Κομισιόν δεν έχει «plan B» για Brexit.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντά τον πρόεδρο της Κομισιόν πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της συμφωνίας για αλλαγή όρων στην παραμονή του Λονδίνου με το θέμα της μετανάστευσης ως αυτό της εθνικής κυριαρχίας και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης να εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το βέβαιο είναι πώς αν ο Κάμερον δεν πετύχει μία καλή συμφωνία με την Ε.Ε. και έχοντας αναλάβει τη δέσμευση να διεξάγει δημοψήφισμα εντός του 2016 είναι πολύ πιθανό να υπάρξει το Brexit (κάτι που υποστηρίζει η πλειοψηφία των Άγγλων) και να αρχίσει το ξήλωμα της Ε.Ε. αλλά και της ευρωζώνης, αφού πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν αντέχουν άλλο την πολιτική της λιτότητας που επιβάλει το Βερολίνο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει κάνει ουκ ολίγες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δείχνοντας πώς αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική δεν είναι διατεθειμένος να την ανεχθεί, βάζοντας υποψηφιότητα μάλλον για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Ένα Brexit ή μια έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε σωτηρία για την Ελλάδα, αφού είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί από τα μνημόνια και να μπορέσει να βάλει και πάλι της οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, την οποία συνυπέγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο καλοκαίρι τόσο το ΑΕΠ θα μειώνεται και το χρέος θα γίνεται δυσθεώρητο.
Οι κινήσεις λοιπόν και από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία που δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στο “φάρμακο” του μνημονίου παρ' ότι οι Βρυξέλλες επιχείρησαν να το περάσουν ως αποτελεσματικό, όπως επίσης και η Ισπανία που βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια λόγω της λιτότητας ίσως κάποια στιγμή δημιουργήσουν ένα μπλοκ απέναντι στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του που “αιματοκυλούν” την Ε.Ε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου