Εν μέσω πιέσεων από την ασφυκτική πίεση που προβάλλουν οι δανειστές, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της σκληρής πραγματικότητας στην οικονομία και στην κοινωνία που έχει ουσιαστικά καταρρεύσει από την συνεχιζόμενη επί μια επταετία οικονομική καταστροφή, ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ή θα παραιτηθεί.
Πολλές οι φήμες, τα σενάρια και οι θεωρίες, ως απόρροια μιας αγωνίας από συγκεκριμένα κανάλια (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Αλλά εκλογές δεν προβλέπονται... Δεν τις θέλει η Γερμανία, τόσο απλά.
Αυτοί ψηφίζουν τα πάντα και η αντιπολίτευση του Κ.Μητοστάκη δεν αντιδρά, ουσιαστικά.
Αν αυτοί βρεθούν στην αντιπολίτευση και ο Κυριάκος στην κυβέρνηση, η χώρα θα πάρει πάλι φωτιά... Γιατί να θέλει εκλογές το Βερολίνο;
Τι παραπάνω θα δώσει ο Κυράκος που δεν το δίνει ο Τσίπρας; Με την όνη διαφορά ότι ο Κυριάκος δεν ξηλώνει τα πεζοδρόνια, ούτε καίει την Αθήνα....
Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θεωρεί πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του, αρκεί να αντέξει μέχρι την άνοιξη και βέβαια να μην υπάρξει "κόφτης". Πιστεύει ότι από τα μέσα του 2017 και μετά θα βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία. Δεν τον προβληματίζει ότι η Αριστερά δεν έχει οικονομικά στελέχη για να μπορέσει να διαχειριστεί καταστάσεις "βαριές ακόμα και για τους γνώστες της οικονομίας.
Λίγοι αντιλήφθηκαν χθες τι εννούσε ο ΥΠΟΙΚ Θ. Τσακαλώτος λέγοντας: "Εγώ τους έλεγα να σπουδάζουν οικονομικά μιλώντας σε αριστερούς φοιτητές, αλλά οι συναγωνιστές δεν ήθελαν".
Είναι μία πραγματικότητα που την βίωσε και ο προκάτοχός του Γ.Βαρουφάκης: "Χρειαζόμουν 500 άτομα που να γνωρίζουν οικονομία για να διαχειριστούμε την κατάσταση, να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές λύσεις και νσ σπάσουμε τον εκβιασμό των δανειστών αλλά δεν τους είχαμε".
Με αυτά και μ'αυτά όμως, η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, το μέτωπο με την Εκκλησία έκλεισε μόνο προσωρινά, παρανοϊκή φορολογία έχουμε παντού, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών, διάλυση της επιχειρηματικότητας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα των Μνημονίων, αλλά τώρα είναι και η πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του πιστού εταίρου των ΑΝΕΛ.
Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση; Οχι! Οι 153 είναι "μπετόν"!
Αλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς θα μείνουν άνεργοι. Ποιοι ήταν πριν από 18 μήνες και ποιοι είναι τώρα; Βουλευτές με 10.000 ευρώ έσοδα και πολλές αβάντες. Η εξουσία είναι γλυκιά, ακόμα και για τους ΣΥΡΙΖΑΐους.
Αρα δεν υπάρχει περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης εκ των έσω. Ψηφίζουν τα πάντα, είναι πειθαρχημένοι, προς τα έξω αντιμνημονιακοί και μέσα στην Βουλή ψηφίσουν το ένα μετά το άλλο τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.
Η μοναδική περίπτωση να πάμε σε εκλογές ακόμα και άμεσα, είναι να εκτιμήσει ο Α.Τσίπρας ότι μπορεί να "περπατήσει" το σενάριο της "μητσοτακικής παρένθεσης" και να καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες μια διακυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών... αναξιοπαθούντων επί ΣΥΡΙΖΑ.
Το ζήτημα, βεβαίως εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί τα "γερμανικά γουρούνια" που έλεγε κι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο περιστύλιο της Βουλής "δεν καταλαβαίνουν από δικαιώματα εργαζομένων".
Με τον προσυνεδριακό διάλογο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όλες οι τάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε θέσεις μάχης, καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα αμφισβητήσουν τις ιδεολογικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ο κυρίαρχος σε ό,τι αφορά της εξελίξεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά.
Άλλωστε, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει ζυμώσεις και διαμορφώνονται συμμαχίες.
Ο Α.Τσίπρας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να πάει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μετά το συνέδριο, με γνώμονα το πολιτικό μέλλον της παράταξής τουπου κληρονόμησε το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο Νοέμβριο ή πολύ κοντά στον Δεκέμβριο, ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μετρώντας τότε ήδη σχεδόν ενάμιση χρόνο ως κυβέρνηση.
Το σκεπτικό θα κινείται στο να δώσει την αίσθηση ότι αναμορφώνει το κυβερνητικό σχήμα, ότι τα πράγματα άλλαξαν. Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα πρόσωπα που θα επιλέξει, τα οποία θα έχουν μια σαφώς πιο σοσιαλιστική τοποθέτηση και απεύθυνση.
Βεβαίως, μέχρι τότε, είναι πολύς ο πολιτικός χρόνος και σίγουρα οι εξελίξεις στην οικονομία θα επηρεάσουν σημαντικά τις όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Αυτό, όμως, είναι και το τελευταίο χαρτί του κ. Τσίπρα, κατά πολλούς, ίσως, ο μοναδικός πλέον τρόπος, για να παραμείνει στην εξουσία.
Κι όσο κι αν ο ίδιος αλλά και τα υπουργικά στελέχη επαναλαμβάνουν τη γνωστή επωδό ότι "εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2019", τα πράγματα μάλλον δείχνουν πως από τις αρχές της άνοιξης του 2017 θα αρχίσουν να "μυρίζουν" κάλπες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου