Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Το μεγάλο παιχνίδι του Ιράν στην Ανατολική Μεσόγειο και... τον ΈβροΤο Ιράν εξελίσσεται ταχύτατα σε μια μεγάλη στρατιωτική, οικονομική αλλά και ενεργειακή δύναμη όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά πολύ γενικότερα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα διεθνών αναλυτών οι οποίοι βλέπουν τον αναβαθμισμένο αυτό ρόλο της Τεχεράνης να αποκτά όλο και περισσότερη βαρύτητα, σε σημείο που να αποκτά ειδική συνάφεια και με την Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής  και ειδικά στη Συρία αναμένεται να είναι καταιγιστικές μετά την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόκειται να μεταβάλλουν πλήρως την πολιτική τους στην περιοχή εξουδετερώνοντας την ISIS σε Συρία και Ιράκ, σε συνεργασία με τη Ρωσία ενώ για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσσαντ η απομάκρυνσή του από την εξουσία δεν θα έχει πλέον προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι η περιοχή θα επανέλθει σε κάποια ομαλότητα και αφετέρου “business” κατά το κοινώς λεγόμενο, κάτι που αγαπά ιδιαίτερα να κάνει και ο Ντ.Τραμπ εφαρμόζοντας το δόγμα της “Realpolitik” στις διεθνείς σχέσεις. Έτσι παρά την κατά καιρούς ρητορική του Ν.Τραμπ για την συμφωνία με το Ιράν ότι αυτή δεν ήταν  προς το συμφέρον των ΗΠΑ, η νέα αμερικανική διοίκηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις «τριβές» με την ιρανική ηγεσία.

Ταυτόχρονα το Ιράν εξελίσσεται σε κύριο ενεργειακό «παίχτη». Όλοι γνωρίζουν ότι ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Δεδομένου ότι το Κατάρ χάνει το παιχνίδι εξόντωσης του Μπασάρ Αλ Άσσαντ και περιθωριοποιείται χάνει και το παιχνίδι του αγωγού για το οποίο ξεκίνησε και η αιματοχυσία στη Συρία προωθώντας μαζί με την Σαουδική Αραβία εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα Κλίντον.

Μόλις σήμερα μόλις ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε από την Ντόχα πως άσχετα με το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες, δηλαδή κατ΄ ουσίαν στην ISIS. Αυτό σημαίνει έλλειψη ψυχραιμίας και νευρικότητα.

Η Τεχεράνη από την άλλη πλευρά προβάλει ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και που παρά τις αντιθέσεις της με τις ΗΠΑ μπορεί να αναδειχθεί σε χρήσιμο άτυπο «σύμμαχο» της Ουάσιγκτον.

Έτσι και χάρη στα μεγάλα κοιτάσματα του Ιράν σε φυσικό αέριο, τα σχέδια μιλούν για μεταφορά του στην Ευρώπη είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Κασπίας μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Έτσι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε  σημαντική συνιστώσα της ενεργειακής αυτής ανακατάταξης, αφού ο αγωγός μετά την Τουρκία θα περνά από ελληνικό έδαφος, από τον Έβρο.

Το ιρανικό φυσικό αέριο και η πρόσβασή του στην Ευρώπη θα μεταμορφώσουν τις ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την σταδιακή άρση των κυρώσεων.

Άλλωστε τα σχέδια του Ιράν για δημιουργία ναυτικών βάσεων σε Συρία και Υεμένη δείχνουν ότι η χώρα αποκτά όλο και περισσότερο αναβαθμισμένο ρόλο, στην νέα τάξη πραγμάτων που πάει να διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο πλαίσιο το Ιράν φέρεται να ζήτησε και ρωσικά μαχητικά Su-30 από τη Μόσχα, κάτι που διέψευσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο άμυνας, αλλά αργά ή γρήγορα η χώρα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίζει μια τέτοια προοπτική. Το Ιράν άλλωστε μαζί με τη Ρωσία είναι οι μοναδικές χώρες που παρέχουν πετρέλαιο επι πιστώσει  στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τρομερά έτσι την αιμορραγούσα ελληνική οικονομία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου