Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η γερμανική οικονομική ελίτ ψηφίζει ... Άγκελα Μέρκελ


Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Γερμανίας δείχνει έμπρακτα με κάθε τρόπο την στήριξή της στο πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ η οποία αποφάσισε να είναι υποψήφια για μια ακόμη φόρα.

Οι γερμανικές πολυεθνικές, που «πίνουν νερό στο όνομά» της, δεν περίμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις για να δηλώσουν την τυφλή εμπιστοσύνη τους.

-Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών στις Βιομηχανίες Μετάλλων και Ηλεκτρολογίας Ράινερ Ντούλγκερ δήλωσε πως δεν υπήρχε εναλλακτική. «Η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια». 

-Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Kράμερ πίστωσε στη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης και στην πολιτική της το ότι η Γερμανία αποτελεί ένα οικονομικό και πολιτικό «καταφύγιο σταθερότητας» σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. 

-Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου Μάρτσελ Φράτσερ επαίνεσε τη «συνετή» πολιτική και τον «έξυπνο πραγματισμό» της Γερμανίδας καγκελαρίου. 

Το οικονομικό κατεστημένο – που είδε τον Αύγουστο τις εξαγωγές να εκτινάσσονται καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,4% (τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2010) – ήταν πάντα στο πλευρό της γυναίκας που έχει δηλώσει ότι «τα χρήματα δεν την ενδιαφέρουν και τόσο» και πως «πραγματική της αμοιβή είναι η εξουσία». 

Τα ποσοστά και της περσινής δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Allensbach μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου της Γερμανίας είναι δηλωτικά: Το 82% απέδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ υψηλή ικανότητα να επιβάλλει τις απόψεις της, το 76% ανέφερε ότι έχει μεγάλη πολιτική διακριτικότητα, το 69% τη χαρακτήρισε έξυπνη στρατηγό και ένα 68% ανέφερε πως έχει μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων. 

Σχολιάζοντας τα ποσοστά αποδοχής της Γερμανίδας καγκελαρίου, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ρενάτε Κόσερ είπε πως έχουν αυξηθεί συγκριτικά με αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2014 και επισήμανε πως είναι ανώτερα σε σχέση με οποιονδήποτε προηγούμενο καγκελάριο.

Ύστερα απ’ όλα αυτά μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση της Μέρκελ να είναι για τέταρτη φορά υποψήφια. Η φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν από καιρό, σε συνέντευξη για το βιβλίο της φωτογράφου Χερλίντε Κελμπλ, αποκαλύπτει τι έχει στο μυαλό της. «Θα ήθελα κάποτε να βρω το σωστό σημείο για να αποχωρήσω από την πολιτική. Δεν θέλω να μετατραπώ σε ένα ημιθανές ναυάγιο» είχε πει. 

Όπως όλα δείχνουν, μόνο αυτό δεν είναι, αφού – σύμφωνα με γκάλοπ του Ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της «Bild», η καγκελάριος αύξησε θεαματικά τη δημοτικότητά της συγκριτικά με άλλη δημοσκόπηση του Αυγούστου. Τότε το 50% δήλωνε πως δεν επιθυμεί να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ, εν αντιθέσει με το 39% σήμερα. 

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις – όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών – μικρή σημασία έχουν.

Αυτό που έχει σημασία είναι η αδιαμφισβήτητη στήριξη της γερμανικής ελίτ στη Μέρκελ μπροστά σε μια Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς, το προσφυγικό, το Brexit, την τρομοκρατία, την ελληνική κρίση και εσχάτως τον Τραμπ. Και αξίζει κάποιος να αναζητήσει τα «πιστεύω» των «οπαδών» της Μέρκελ σε κάποια από αυτά.

Ίνγκο Κράμερ

Τον Ιούνιο του 2015 Γερμανοί επιχειρηματίες είχαν ζητήσει από τη Μέρκελ να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών ήταν ένας από αυτούς. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποτελέσματα σήμερα. Μόνο τότε θα μπορέσει να αποτρέψει την ίδια της τη χρεοκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος» είχε δηλώσει. 

Μάλιστα, είχε υποστηρίξει τη Γερμανίδα καγκελάριο και στη στάση που κράτησε στο προσφυγικό, έως τη στιγμή που είδε τη δημοφιλία της να κατρακυλά. Ο Ίνγκο Κράμερ είχε χαρακτηρίσει ευλογία τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, καθώς έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό (50.000 κενές θέσεις). 

Χαρακτήρισε βέβαια την παροχή βοήθειας προς αυτούς «πρωτίστως ηθικό ζήτημα», αλλά η πραγματικότητα – ότι δηλαδή χωρίς τους μετανάστες η Γερμανία θα χάσει έως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζομένους λόγω σύνταξης – μαρτυρά πως οι ευαισθησίες τους είναι κυρίως οικονομικές.  

Μάρτσελ Φράτσερ

Ο Γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και θεωρούμενος άτυπος σύμβουλος της Μέρκελ, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση – τον περασμένο Απρίλιο – είχε χαρακτηρίσει αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Είχε επισημάνει ότι «ο κίνδυνος του Grexit έχει σαφώς μειωθεί» και είχε τονίσει ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να έμαθε ακόμα τίποτα από την ελληνική κρίση και επαναλαμβάνει τα παλιά λάθη». 

«Η επιβολή ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών και επιβολής νέων φόρων στην Ελλάδα στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι παράλογος και αντιπαραγωγικός» τόνισε αναφέροντας τρεις λόγους: Πρώτον διότι «όλες οι προγνώσεις ήταν λανθασμένες», δεύτερον διότι «τα προληπτικά μέτρα οξύνουν την κρίση» και τρίτον διότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν υποκύπτει».

O Φράτσερ έχει χαρακτηρίσει «κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία τον Τραμπ». «Ένας Τραμπ πρόεδρος θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία τέσσερα χαμένα χρόνια, σε μια εποχή κατά την οποία τόσο αυτή όσο και η Ευρώπη χρειάζονται οικονομικά και πολιτικά ισχυρές ΗΠΑ» δήλωσε και εκτίμησε ότι, ακόμη κι αν εφάρμοζε τα μισά από όσα λέει προεκλογικά, η παγκόσμια οικονομία «θα αποδυναμωνόταν σαφώς και θα συνεπαγόταν σοβαρές εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Ωστόσο εξέφρασε εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αμερικανικού συστήματος, «ώστε ο Τραμπ να μην μπορέσει να εφαρμόσει τις επιζήμιες απόψεις του».

Ράινερ Ντούλγκερ

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών στις Βιομηχανίες Μετάλλων και Ηλεκτρολογίας είπε για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο: «Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα γερμανικά προϊόντα και ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει». Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι διαφορετικός από τον υποψήφιο Τραμπ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας και το μέλλον της ανταγωνιστικότητας στους γερμανικούς κλάδους των αυτοκινήτων και της μηχανολογίας. «Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας από το 2010 αποτελεί πηγή εξαιρετικής ανησυχίας» δήλωσε επικαλούμενος μελέτη για λογαριασμό της ομοσπονδίας που έδειξε πτώση 1,7% στην εργατική παραγωγικότητα στον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας από το 2011 έως το 2015, δηλαδή ετήσια πτώση 0,4%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου