Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τουρκία: Η πολιτική κρίση πλήττει και την οικονομία - Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009


Η τουρκική οικονομία πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες, να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους στο τοπικό νόμισμα, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην εσωτερική οικονομία.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1,8%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως απότομο, καθώς τα στοιχεία κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, πριν την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έδειχναν μία εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρχε αύξηση 5,9%, ενώ συνολικά στα δύο πρώτα τρίμηνα (μέχρι και τον Ιούλιο του 2016), η τουρκική οικονομία είχε «μεγαλώσει» κατά 4,5%.

Η δε ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία, προέκυψε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας για το 2015 από το 4%, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, στο 6,1%. Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, αυτό δεν διευκρινίζεται πώς προέκυψε, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί.

Εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ, η λίρα διολίσθησε σε τόσο σημαντικό βαθμό, που ανταγωνίζεται πλέον την πτώση του μεξικανικού Πέσος, ανάμεσα στα νομίσματα με τη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει σαφώς την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή μετά το πραξικόπημα, ενώ έπονται οι αλλαγές στο σύνταγμα, τις οποίες έχει δρομολογήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος αντέδρασε στην κρίση ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν πατριωτισμό και να στηρίξουν το νόμισμα και την οικονομία της χώρας τους.

Ενόψει του δημοψηφίσματος, η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση του λαού, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια, η ανάπτυξη είχε αποφέρει αυξήσεις αποδοχών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου