Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πολεμικό «αντίο» από Ομπάμα: Στέλνει 6.000 στρατιώτες και 2.800 Τ/Θ οχήματα στα σύνορα με την Ρωσία

Του Λ. Λιγουριώτη
Με ταχύ ρυθμό κλιμακώνει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη  η Ουάσιγκτον με ευρωπαική υποστήριξη, σε μια προσπάθεια να ''στριμώξει'' την Ρωσία, ως αντίδραση στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία, δημιουργώντας όμως μια δυναμική αποσταθεροποίησης σε όλη την γηραιά ήπειρο.Η στρατιωτική αυτή κίνηση αποτελεί ουσιαστικά το "αντίο" του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ - και αρκετοί αναρωτιούνται που αποσκοπεί και τι μπορεί αυτό να προκαλέσει...

Έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πλοία με 2.800  αμερικανικά οπλικά συστήματα (διαφόρων τύπων τεθωρακισμένα κλπ κομμάτια στρατιωτικού υλικού) και 4.000 αμερικανούς στρατιώτες έφτασαν στο Μπρεμερχάφεν, το λιμάνι της Βρέμης στην Γερμανία στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Ατλαντική Αποφασιστικότητα» (Operation Atlantic Resolve)- μια επιχείρηση που ξεκίνησε  αμέσως μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία..Η πρώτη τους άσκηση θα είναι με πολωνικά στρατεύματα στο τέλος αυτού του μήνα.Πρόκειται για ένα ''ψυχροπολεμικού τυπου αντίο''  του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ  Ομπάμα! 

Η άφιξη  των στρατευμάτων σηματοδοτεί μια νέα φάση της συνεχούς αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, ενώ η προώθηση εντός των δύο επομένων εβδομάδωνμέσω των σιδηροδρομικών οδών και με στρατιωτικές οχηματοπομπές προς προς τις νατοϊκές βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.- την Πολωνία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής - εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνιών χωρών της δύσης για ενίσχυση χωρών της ανατολικής Ευρώπης που ανησύχησαν  μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία- ουσιαστικά ωστόσο αποτελούν κατά τους παρατηρητές καρφί στο μάτι της Μόσχας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία αντέδρασε στην ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών , αποκαλώντας την κίνηση ως επιθετική ενέργεια με τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορά της.

Οι αφίξεις πλοίων ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Βρέμη, με μεταφορά  εξοπλισμού της 3ης ταξιαρχίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη : Συγκεκριμένα, στη Βρέμη αφίχθησαν 87 άρματα μάχης ABRAMS, 144 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley,  M109,αυτοκινούμενα πυροβόλα κ.α. οχήματα.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στο προσεχές μέλλον μια αεροπορική ταξιαρχία εξοπλισμένη με περίπου 60 ελικόπτερα (50 Black Hawk γενικής χρήσης τύπου και 10 CH-47 Chinook  βαρέων μεταφορών), μαζί με προσωπικό δύναμης 1.800 ατόμων. Επίσης, ένα τάγμα επιθετικών 24 ελικοπτέρων τύπου Apache με 400 άτομα προσωπικό, με έδρα τη Γερμανία. Ηδη αμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν και  στο Βρότσλαβ (Wroclaw) , μια βασική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας στη νοτιοδυτική Πολωνία - αναμένεται δε η άφιξη και άλλων δυνάμεων.

Συνολικά δηλαδή οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ξεπεράσουν τις 6.000. 

«Η επιχείρηση ''Ατλαντική Αποφασιστικότητα'' εξελίσσεται εδώ και κάποια χρόνια κι αποτελεί ένα σημάδι ότι μπορεί να λειτουργήσει για την διασφάλιση των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων μας και της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης αποτελεί ένα δείγμα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ της δέσμευσής τους περί αναχαίτισης και διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε ο στρατηγός Τιμ Μαγκουάιρ (Maj GenTimothy McGuire),  αναπληρωτής διοικητής του στρατού της Ευρώπης ΗΠΑ.Ο στρατηγός εξήγησε ότι η ανάπτυξη δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό για την απόκτηση "επιπλέον ετοιμότητας " καθώς και την  ώθηση της ετοιμότητας των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα διεξαχθεί σε πολωνικό έδαφος ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την συμμετοχή Αμερικανών αξιωματικών και στρατιωτών, κάτι που για τα  διεθνή πρακτορεία, προκαλεί  νευρικότητα στην Μόσχα.

Πρόκειται άλλωστε για την μεγαλύτερη σε μέγεθος μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού στην Ευρώπη από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμα και την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου .Οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας είναι τεταμένες λόγω της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  και τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014 και τον πόλεμο στη Συρία,.

Την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνουν και ορισμένα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται  ότι Γερμανία, Καναδάς και Βρετανία, έχουν δεσμευθεί να συμβάλλουν στη επιχείρηση  του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη με την αποστολή μονάδων έως 1.000 στρατιωτών η κάθε μία στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Οι νέες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μείνουν πρώτα στην Πολωνία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο τέλος του μήνα, πριν να αναπτυχθεί σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία,  τη Σλοβακία,  και τη Γερμανία. Μια μονάδα διοίκησης θα έχει έδρα   στη Γερμανία. Στην Πολωνία τα στρατεύματα της 3ης ομάδας αγώνα της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, 4ης Μεραρχία Πεζικού, θα μείνουν σε δυο Κέντρα Εκπαίδευσης  για διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών και θα συνεργάζονται με τις τοπικές μονάδες.  Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα είναι το 1ο Τάγμα, 8ο Σύνταγμα Πεζικού -  η παλαιότερη θωρακισμένη μονάδα στον αμερικανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης  σε διαδικασία  αύξησης της παρουσίας τους στη Μαύρη Θάλασσα και στη Δυτική Ευρώπη, σε βάσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Βεβαίως όλα αυτά είναι οι σχεδιασμοί που είχε κάνει η κυβέρνηση του απερχόμενου αμερικανου Προέδρου Ομπάμα. Με  δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις δράσεις στην Ουκρανία που φαινομενικά έχουν προκαλέσει την ενίσχυση των δυνάμεών  και των δραστηριοτήτων της Ουάσιγκτον  κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, έλαβε χώρα σχεδόν πριν από 3 χρόνια, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι σε ποιο βαθμό πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί  (δήθεν) ρωσικής επέμβασης το 2016 εκλογές στις ΗΠΑ, έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Ομπάμα να ενισχύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.Το ερώτημα έχει τεθεί και από μερίδα του αμερικανικού τυπου...Όπως θυμόμαστε Ομπάμα στις 29 Δεκεμβρίου "διέταξε μια σειρά από τα αντίποινα εναντίον της Ρωσίας».

Το άλλο ερώτημα που πρέπει να τεθεί  - πάλι διατυπωμένο και από αμερικανούς αναλυτές - είναι αν ο Ομπάμα ενέκρινε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, στα σύνορα της Ρωσίας, σε συνεργασία με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald J. Trump. Αν υπαρχει συναίνεση τότε μια τέτοια ενέργεια φαίνεται να είναι αντιφατική με  την θέση του κ Trump για τον κ. Πούτιν και η Ρωσία. Αν μία από τις πρώτες ενέργειες του κ Trump ως προέδρου μετά από 20 του Γενάρη θα ήταν να επαναφέρει την αύξηση των δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη ή όχι και σε τι βαθμό, θα ήταν δύσκολο να αξιολογηθεί τωρα. Ωστόσο ήδη  η ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου