Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

PwC: Χαμηλή η δραστηριότητα των εξαγωγών για το 2016 - Ποια deal έγιναν


Όπως προκύπτει από νέα μελέτη της PwC και το 2016 παρατηρήθηκε πολύ χαμηλή δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων με εξαίρεση τις πωλήσεις των non-core assets (μη βασικών στοιχείων ενεργητικού) των συστημικών τραπεζών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας της PwC, το 2016 αποτέλεσε άλλο ένα έτος με πολύ χαμηλή δραστηριότητα Ε&Σ, με εξαίρεση τις πωλήσεις των non-core assets (μη βασικών στοιχείων ενεργητικού) των συστημικών τραπεζών. Η πώληση των non-core assets των συστημικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2017 με την διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της AVIS να έχουν ξεκινήσει.

Στο λιανεμπόριο αναμένεται ολοκλήρωση, παρά την καθυστέρηση, της εξαγοράς της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται έναρξη και πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του 79,6% της Σελόντα και του 75% της Νηρεύς, που κατέχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στην ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 24%του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη εταιρεία State Grid και πιθανόν να πωληθεί και άλλο ποσοστό μετοχών.

Αναλυτικότερα, το 2016 οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους προσέλκυσαν περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν 38 Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αξίας περίπου 4,4 δισ. ευρώ, αφορώντας κυρίως τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι πέντε σημαντικότερες Ε&Σ αντιπροσωπεύουν το 86% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Στα μεγαλύτερα deals του 2016 περιλαμβάνονται:

Η πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank, έναντι 2,750 δισ. ευρώ
Η πώληση της Astir Palas Hotel στην Apollo Investments (100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund), έναντι 393,2 εκατ. ευρώ
Η πώληση της NBGI (11 κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) στις Goldman Sachs Asset Management L.P. και Deutsche Alternative Asset Management (Global) Ltd, έναντι 288 εκατ. ευρώ
Η πώληση του 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην Cosco Shipping Lines, έναντι 280,5 εκατ. ευρώ
Η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική ΑΕ από την Τράπεζα Πειραιώς στην ERGO International, έναντι 90,1 εκατ. ευρώ.
Οι ρευστοποιήσεις non-core assets των τραπεζών αποτέλεσαν το 75% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Σημειώνεται ότι από τα 4,4 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις τραπεζικών θυγατρικών και τα 500 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις.

Ο αριθμός των Ε&Σ το 2016 αυξήθηκε κατά 31% με τη μέση αξία συναλλαγής να ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 152% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι Ε&Σ στην Ελλάδα κυριαρχούνται από τις ρευστοποιήσεις των non-core assets από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Εκτός στόχου οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν εκτός στόχου το 2016. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2016 ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου των 1,3 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο 2016. Συνολικά, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 ως το 2016 ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ σε δύο μόνο έτη.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο έτος οι συναλλαγές 14 περιφερειακών αεροδορμίων από την κοινοπραξία Fraport AG-Slentel και του Ελληνικού που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ θα συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ αλλά δεν είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Επίσης, μέσα στο έτος εκδόθηκαν εννέα διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Παραμένει ρηχή η ελληνική αγορά

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner Head of Deals της PwC, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά  εξακολουθεί να παραμένει πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Το οικονομικό κλίμα διαφαίνεται αβέβαιο και για το 2017 και η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε όρους ΑΕΠ. Θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση το 2018 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερεί, όπως ανέφερε ο κ. Πανόπουλος, σε σχέση με τους προβλεπόμενους χρόνους ολοκλήρωσης. Εάν δεν ολοκληρωθεί ως τότε, θα προκύψει σοβαρό κενό χρηματοδότησης. Στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ώστε να καλύψει τα 16 δισ. χρηματοδοτικού κενού. Ως αποτέλεσμα η πιθανότητα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης το 2017 είναι χαμηλή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου