Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η επίθεση στη Ράκα που θεωρείται «πρωτεύουσα» του ISIS


Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν μέσω ενός εκπροσώπου τους ότι η επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Η Ράκα, πόλη της βόρειας Συρίας, θεωρείται η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Την υπερασπίζονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι αφοσιωμένοι τζιχαντιστές.

«Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την απελευθέρωση της Ράκα και την επίθεση σε αυτή, το θέμα αποφασίστηκε και η επιχείριση θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο Σιπάν Χέμο μιλώντας στο Reuters.

Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση της Ράκα δεν θα πάρει παραπάνω από μερικές εβδομάδες.

Στην επίθεση των SDF στη Ράκα η συμμετοχή των Κούρδων θα είναι στο 25% της συνολικής δύναμης, δηλαδή θα αποτελούν το 1/4 των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Τα υπόλοιπα 3/4 θα αποτελούνται από Άραβες δημοκρατικούς αφού η Ράκα είναι μια κυρίως αραβική πόλη που πριν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος είχε και σημαντική κοινότητα χριστιανών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε με τη σειρά του στο Reuters ότι ο Διεθνής Συνασπισμός δεν έχει αποφασίσει πώς και πότε θα κινηθούν οι δυνάμεις των SDF, που αυτή τη στιγμή έχουν αποκόψει από δυτικά, βόρεια και ανατολικά τη Ράκα.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Σιπάν Χέμο, ότι η απελευθέρωση της Ράκα θα ολοκληρωθεί μέσα σε κάποιες εβδομάδες, ο Ντέιβις απάντησε ότι δεν θα ήθελε να βάλει χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια της πολιορκίας.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε άπλετο χρόνο για να χτίσει αμυντικές θέσεις, οχυρώματα, θέσεις μάχης, να παγιδεύσει σπίτια και αυτοκίνητα με βόμβες κι εκρηκτικούς μηχανισμούς, πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Όλα αυτά απαιτούν προσεκτικές κινήσεις για να απελευθερωθεί η πόλη κι εάν συγκριθεί η μάχη που επίκειται με άλλες πολιορκίες στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, «μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα πράγματα θέλουν παραπάνω χρόνο», κατέληξε ο Ντέιβις.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Ράκα είναι χτισμένη στη βόρεια όχθη του Ευφράτη. Ιδρύθηκε στα ελληνιστικά χρόνια με το όνομα Νικηφόριον από τον Σέλευκο τον Α΄ (301-281 π.Χ.).

Ο διάδοχός του Σέλευκος ο Β΄ ο Καλλίνικος (246-225 π.Χ.) μεγάλωσε την πόλη και της άλλαξε όνομα, δίνοντάς της το δικό του, δηλαδή Καλλίνικος. Οι Ρωμαίοι αργότερα την αποκαλούσαν Callinicum.

Ο ανατολικορωμαίος αυτοκράτορας Λέων Α’ ὁ Θραξ (ή αλλιώς Flavius Valerius Leo Augustus), που βασίλεψε στην Κωνσταντινούπολη από το 457 έως το 474 μ.Χ., ξανάχτισε την πόλη το 466 και την ονόμασε Λεοντόπολις.

Το 542 μ.Χ. η πόλη αλώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Πέρσες, οι κάτοικοι της αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Περσία. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανοικοδόμησε.

Το 639 ή το 640 η Λεοντόπολις έπεσε στους μουσουλμάνους, οι οποίοι ήδη την αποκαλούσαν Αλ Ράκα.

Επειδή η πόλη παραδόθηκε με συνθήκη, οι χριστιανοί πέτυχαν προνόμια όπως θρησκευτική ελευθερία και διατήρηση των υπαρχόντων εκκλησιών τους. Απαγορευόταν όμως να χτίσουν νέες εκκλησίες. Μέχρι τον 12ο αιώνα μαρτυρείται επίσης και εβραϊκή συναγωγή στη Ράκα.

Το 796 μ.Χ. ο χαλίφης Χαρούν Αλ Ρασίντ επέλεξε τη Ράκα για πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου. Επί 13 χρόνια η Ράκα υπήρξε η πρωτεύουσα της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας.

Τον Μάρτιο του 2013 οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) έδιωξαν τους κυβερνητικούς από την πόλη και την κατέλαβαν.

Την περίοδο αυτή η Ράκα έγινε γνωστή ως το «ξενοδοχείο της επανάστασης», επειδή άνθρωποι από όλη τη Συρία κι από άλλες χώρες συνέρρεαν σε αυτήν για να εμπλακούν στον πόλεμο κατά της Δαμασκού.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Ράκα στις 13 Ιανουαρίου 2014, αφού έδιωξε την Αλ Νούσρα και τον FSA.

Αμέσως οι τζιχαντιστές άρχισαν τις ομαδικές εκτελέσεις Αλαουϊτών, της θρησκευτικής αίρεσης που ανήκει και ο πρόεδρος Άσαντ, όπως και όσων θεωρούνταν υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε επίσης όλα τα σιιτικά τζαμιά της πόλης και τις εκκλησίες. Η αρμενική εκκλησία των Μαρτύρων μετατράπηκε από το Ισλαμικό Κράτος σε αρχηγείο του.

Οι χριστιανοί της Ράκα, που αποτελούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή το 10% των κατοίκων της, εγκατέλειψαν στην πλειονότητά τους την πόλη.

Από τότε η Ράκα ανακηρύχτηκε σε «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.


Πηγή: tribune.gr
Πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου