Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες
«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Ελλάδα: Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η τουριστική κίνηση το 2016


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η τουριστική κίνηση το 2016, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, πάνω από 28 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα.Η μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών από τα 3,5 εκατ το δ΄ τρίμηνο 2015 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος ’15) στα 4,1 εκατ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους και η ανοδική πορεία των αφίξεων καθ’όλη τη διάρκεια του 2016, οδήγησαν στο να ξεπεραστεί ο στόχος που είχε τεθεί από τον ΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά πέρυσι.

Συνολικά επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2016, 28.070.833 ταξιδιώτες εκ των οποίων οι 3.271.500 προήλθαν από την κρουαζιέρα. Η ελληνική κρουαζιέρα όχι μόνο δεν σημείωσε πτώση, όπως εκτιμούσε μεγάλο μέρος των θεσμικών φορέων του τουρισμού λόγω του προσφυγικού, αλλά αντιθέτως εκτινάχθηκε +30% στα 3,3 εκατ., θέτοντας ψηλά τον πήχη για την φετινή χρονιά.

Αύξηση επίσης σημειώθηκε και στις διανυκτερεύσεις ( +2,9%), οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 193.418.750.

Εντυπωσιακό δε, είναι το γεγονός ότι τα οργανωμένα πακέτα διακοπών αντικατοπτρίζουν πλέον το 1/4 του ελληνικού τουρισμού,αφού σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του έτους 2016 της Τράπεζας της Ελλάδος, μόλις 7,08 εκατ. επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα με οργανωμένα ταξίδια. Ως οργανωμένα ταξίδια ορίζονται κατά την Τράπεζα της Ελλάδος οποιοδήποτε συνδυασμό ταξιδιωτικών υπηρεσιών (εισιτήρια,διαμονή, άλλες υπηρεσίες), που αγοράζονται μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, ενώ συμπεριλαμβάνει και τα πακέτα κρουαζιέρας.

Η ραγδαία άνοδος που γνωρίζει ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία έχει μεταβάλει την μορφή του κλάδου, αφού οι μικρότερες μονάδες φιλοξενίας (μικρά ξενοδοχεία, καταλύματα, airbnb) καλύπτουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα.

Στο πεδίο των εσόδων καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις για πρώτη χρονιά σε σχέση με το παρελθόν μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Χαρακτηριστικά, κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα, κυρίου Ριφάι, η μεθοδολογία υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι συμβατή με εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θορύβησαν την κυβέρνηση και με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υπουργού, κυρίας Έλενας Κουντουρά σχεδιάζεται η άμεση ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού – πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου – τον προσεχή Ιούνιο για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της υπηρεσίας Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αποκλίσεις μεταξύ διεθνών οργανισμών και Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τα έσοδα είναι «χτυπητές».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού – World Travel & Tourism Council (WTTC) για παράδειγμα, ανακοίνωσε στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ότι το 2016 οι δαπάνες των ξένων τουριστών άγγιξαν τα 15 δις €, συνεισφέροντας το 28% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει λόγο μόλις τα 13,2 δις € και πτώση στα έσοδα κατά 6,5% σε σχέση με το 2015.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου