Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Τα δεδομένα που προκύπτουν από το πλεόνασμα 3,9% της ΕΛΣΤΑΤ


Νέα δεδομένα δημιουργεί η αποκάλυψη για το πλεόνασμα "μαμούθ" του 4,19% του ΑΕΠ που, με βάση τους κανόνες του Μνημονίου, πέτυχε η χώρα το 2016.


Επί της ουσίας, το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει «γκρίζες ζώνες», δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία και  θεωρεί μη διατηρήσιμη την  απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα έτη 2018 και μετά. Εμμέσως αμφισβητεί το πλεόνασμα που ανακοινώθηκε επειδή ακόμα δεν έχει υπολογιστεί και εκδοθεί άγνωστος αριθμός συντάξεων που μένουν στα «συρτάρια» (εκτιμούν πως μπορεί να φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ) καθώς και άλλες μη εκκαθαρισμένες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες. Επιπλέον «φοβάται» και το κόστος από δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν ή θα εκτελεστούν, οι οποίες θα ανατρέπουν μέτρα του Μνημονίου.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν από την διπλή ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ (για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ "κατά Eurostat") ή από την Κυβέρνηση (για 4,19% του ΑΕΠ "κατά Πρόγραμμα") είναι:

Δεδομένο 1ο: Eπιβεβαιώθηκε η υπέρμετρη και αχρείαστη λιτότητα στην οποία υπεβλήθη η χώρα το 2016. Ο στόχος στο Μνημόνιο προέβλεπε πλεόνασμα 0,5% ή 900 εκατ. ευρώ. ​Τελικώς ξεπέρασε το 4% ή τα 7,2 δισ. ευρώ. Αυτό επετεύχθη χάρη –κυρίως- στα επιπρόσθετα νέα μέτρα (αυξήσεις φόρων κατά 70%) που επεβλήθησαν στα μέσα της χρονιάς.

Δεδομένο 2ο: H κυβέρνηση μπορεί να είχε δίκαιο όταν έλεγε πέρυσι πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα» πέραν από όσα είχαν ήδη ψηφιστεί το 2015​. 
​Δυστυχώς απέτυχε διαπραγματευτικά να πείσει τους δανειστές. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται τώρα ότι τα επιπλέ​ο​ν μέτρα τα ​έλαβε  επειδή, μετά την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, οι δανειστές ήθελαν να «σιγουρέψουν» το πλεόνασμα. ​Το τίμημα της αναξιοπιστίας το οποίο πλήρωσε ​ο λαός ήταν πως η κυβέρνηση ισοπέδωσε ​πλήρως ​τα εισοδήματα και την αγορά χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος. Πιθανώς αυτό να εννοούσε και ο Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίρπας ο οποίος, στο άρθρο του στην WSJ ζήτησε από τους δανειστές να βάλουν στην άκρη πια τις ​...​«τιμωρητικές πρακτικές του παρελθόντος»...

Δεδομένο 3ο: Oύτε και με αυτό το τεράστιο πλεόνασμα, κατάφερε να αποστομώσει το ΔΝΤ! Στη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου, η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε να μιλά για τα «δύο πόδια» του ελληνικού Προγράμματος, δηλαδή τις «πολιτικές» (λιτότητος) και την «ελάφρυνση του χρέους». Στην έκθεσή του μάλιστα (Fiscal Monitor) το Ταμείο επιμένει στην πρόβλεψη για πλεόνασμα 2% αντί 3,5% το 2018, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιστρατεύει και τον «κόφτη» μισθών, συντάξεων και φοροαπαλλαγών για το 2018, ενώ ετοιμάζει να φέρει και άλλα νέα μέτρα λιτότητας (ύψους 4 δισ. ευρώ το χρόνο!) για το 2019 και μετά!

Δεδομένο 4ο:  «Tρίβει» τα χέρια του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς αποδείχθηκε  ότι χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα πέτυχε πλεονάσματα που ουδείς φανταζόταν.  Ενισχύεται η θέση του Βερολίνου ότι η Ελλάδ​α μπορεί να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για έως και 10 χρόνια (!) χωρίς να ζητά βοήθεια και μείωση του χρέους.

Όλα αυτά ακυρώνουν ουσιαστικά στην πράξη τη στρατηγική ​Βαρουφάκη που ισχυριζόταν συνεχώς ​ πως «η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, που δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα». Μόνον το ΔΝΤ (όσο παραμένει τουλάχιστον στο ελληνικό πρόγραμμα) έχει απομείνει να υποστηρίζει διεθνώς ότι είναι αδύνατον να επαναληφθεί ξανά αυτό, ​το οποίο η Ελλάδα πέτυχε ήδη από ​το 2016.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου