«Επιλογή μας δεν είναι να καταγγέλλουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις, να προχωρούμε μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σχετικά με την καθυστέρηση από την πλευρά της Γερμανίας να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο, όπου συναντήθηκε με την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, σχετικά με την καταγγελθείσα από τον επίτροπο κ. Στυλιανίδη, δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας, επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή προς τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας, ντε Μεζιέρ.
Ο υπουργός εξήγησε, πως σκοπός της επιστολής ήταν, δεδομένου της αδυναμίας της Γερμανίας τον τελευταίο μήνα να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, να τεθούν ξανά τα ζητήματα των προσφύγων και παρέπεμψε στη τελευταία παράγραφο της επιστολής.
Η Γερμανία είναι μια χώρα, που έχει υποδεχτεί μεγάλο μέρος προσφύγων, περιέγραψε ο υπουργός. «Σεβόμαστε την αδυναμία της στην παρούσα φάση να δεχτεί περισσότερους ανθρώπους. Εμείς, ως Ελλάδα, μπορούμε να καταλάβουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει, επιθυμούμε όμως η διαδικασία μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης να προχωρήσει».
Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνεται στην επιστολή η ανάγκη για την ανταπόκριση των αρμοδίων γερμανικών αρχών το συντομότερο δυνατό στις προθεσμίες των μεταφορών, στις εκκρεμείς περιπτώσεις, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία μετακίνησης, που αναλογεί στην κάθε περίπτωση.
Η διαχείριση του προσφυγικού είναι δύσκολο εγχείρημα, «παλεύουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε, αλλά επιλέγουμε το διάλογο, όχι τη σύγκρουση», συνέχισε ο κ. Μουζάλας. «Θα ήταν πολύ εύκολο να βγούμε και να καταγγείλουμε τη Γερμανία, ότι μειώνει τις μετακινήσεις, αλλά αυτό δεν ευσταθεί. Πρώτον, γιατί η Γερμανία, μπορεί τον τελευταίο μήνα να δέχτηκε μόλις 70 άτομα, και αυτό να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, από την αρχή του 2017, όμως, έχει δεχτεί 2.299 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση και 1.084 για οικογενειακή επανένωση. Δεύτερον, επιλογή μας δεν είναι να καταγγέλλουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις, να προχωρούμε μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία. Κάνουμε ένα βήμα μπρος, ένα πίσω, διαπραγματευόμαστε, προχωράμε σε συμβιβασμούς, φτιάχνουμε συμφωνίες. Είναι δύσκολο στην πράξη, αν θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια στη διαχείριση του προσφυγικού» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.
Σημειώνεται, πως η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά το μηχανισμό μετεγκατάστασης διετούς διάρκειας από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, Ιταλία και Ελλάδα, σε άλλα κράτη μέλη, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου