Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Για την επιλογή του κακού δεν ευθύνεται ο Θεός


Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου
Γενικά φαίνεται σήμερα το κακό να επικρατεί στον κόσμο. Μερικοί θεωρούν αίτιο των κακών τον Θεό. Τον θεωρούν με ανθρώπινα πάθη κακό, τιμωρό κι εκδικητή. Γιατί τα επιτρέπει; Γιατί τα παραχωρεί; Γιατί δεν τ’ αποσύρει, ενώ τόσο ταλαιπωρούν τα πλάσματά του.

Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος είναι πλήρως ελεύθερος να επιλέξει το κακό ή το καλό. Για την επιλογή του κακού δεν ευθύνεται ο Θεός. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον Θεό, γιατί μας έκανε τέλεια ελεύθερους. Ο Θεός είναι η αυτοαγαθότητα, δεν εποίησε κανένα κακό ποτέ.

Το κακό καλούμεθα να μη το πράττουμε, να το μισούμε και να το υπομένουμε από τους άλλους. Οι δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου δεν υπάρχουν ως αποτέλεσμα ενός κακού Θεού, αλλά ενός άριστου παιδαγωγού, που προσπαθεί να συνδράμει ωφέλιμα και διορθωτικά και μέσα από τα διάφορα λυπηρά. Όποιος θεωρεί μόνο υπεύθυνο του κακού τον Θεό, σφάλλει σοβαρά. Ο σοφός Μ. Βασίλειος διακρίνει το κακό σε φυσικό και αισθητό. Πραγματικά κακό, λέει, είναι η αδικία, η ζηλοφθονία και τα λοιπά αμαρτωλά πάθη. Κακό είναι και ό,τι μας ταλαιπωρεί η απάτη, η ασθένεια, ο θάνατος προσφιλών προσώπων. Υπεύθυνοι για την αμαρτία είμεθα εμείς και όχι ο Θεός. Οι δυσκολίες, τα βάσανα, τα προβλήματα της ζωής είναι για να μας συνετίσουν, ωριμάσουν και καλλιεργήσουν.

Μόνος του ο άνθρωπος ζώντας επί χρόνια στην αμαρτία αποδυναμώνεται, φθείρεται, δεν έχει αντιστάσεις για το κακό κι ενεργητικότητα για το καλό. Πάντα πάντως υπάρχουν κάποια περιθώρια προς μεταστροφή. Η κακία συνήθεια της γοητευτικής υπερηφάνειας δεν το αφήνει να οδηγηθεί στην ακακία. Το κακό, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν έχει υπόσταση. Το κακό θεωρείται ως στέρηση του καλού. Η αφύσικη κατάσταση της ζωής δημιουργεί τα διάφορα νοσήματα, για τα οποία καθόλου δεν είναι υπαίτιος ο Πανάγαθος Θεός. Το κακό ήλθε στη ζωή του ανθρώπου με την απομάκρυνσή του από τον Θεό, την πηγή παντός αγαθού. Το αυτεξούσιο είναι θεόσδοτο και ο Θεός δεν θέλει σκλάβους. Ο Θεός δεν αγαπά καθόλου τη βίαιη ζωή, αλλά την ελεύθερη αρετή. Ο άνθρωπος επιλέγει και προτιμά μόνος του την κακία στη ζωή του. Ο δαίμονας μισεί τον Θεό και παραμένει μόνιμα και σταθερά στην κακία. Εχθρεύεται και τον άνθρωπο και μηχανεύεται τρόπους για να τον υποδουλώσει στ’ αντίθεα και σκοτεινά έργα του. Ο άνθρωπος καλείται να είναι ετοιμοπόλεμος στα μηχανουργεύματα της δαιμονικής κακίας. Για κάθε ανθρώπινη πτώση συνεργεί η δαιμονική πονηρία, αλλά έχε ευθύνη και ο ίδιος ο άνθρωπος, που αφήνεται να παρασυρθεί.

Η αμαρτία είναι σοβαρό κακό και η αρετή σπουδαίο αγαθό. Οι χριστιανοί θα πρέπει να φοβούνται την αμαρτία, γιατί τους στερεί την ειρήνη και την αληθινή χαρά. Να μη απορρίπτουν τις από Θεού δοκιμασίες, γιατί μπορούν να γίνουν αφετηρίες ιάσεως, μετάνοιας και σωτηρίας. Ο φοβερός θάνατος κατά την ορθόδοξη θεολογία δεν είναι τιμωρία Θεού, αλλά η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό. Χειρότερος του βιολογικού θανάτου θεωρείται ο πνευματικός θάνατος, που έρχεται όταν διακονεί η κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό.

Η ασυλλόγιστη εμπάθεια ορισμένων ανθρώπων τους κάνει υπευθύνους της αμαρτίας τους. Σε όλη τη ζωή δυστυχώς επικρατεί το κακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι νίκησε. Αρκετοί μέσα από το κακό παιδεύονται και ταλαιπωρούνται ισχυρά ώστε τελικά να το μισήσουν. Μέσα και από το κακό μερικές φορές έρχεται καλό. Το κακό δίνει ανησυχία, φόβο, ταραχή. Το καλό γαληνεύει, χαροποιεί, παρηγορεί. Μειοψηφίες συχνά ζουν με πληρότητα την αλήθεια και την ελευθερία. Το κακό γκρεμίζει, ματώνει, γκριζαίνει, φτωχαίνει. Το αγαθό ανασταίνει, φωτίζει, πλουτίζει και δυναμώνει. Μακάριοι οι αγαθοποιούντες.

evaggelismostheotokou.gr
Πηγή2

1 σχόλιο:

  1. ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ (ΠΕΡΙ ΕΝΩΣΕΩΣ)


    Στο όνομα της Αγίας Τριάδος,

    Ελληνικέ λαέ, πονεμένε, κυνηγημένε, ταλαιπωρημένε, απόγονε μαρτύρων και ηρώων, που οι εχθροί σου προσπαθούν να σε ρίξουν στα βάραθρα του Άδη, που κατοικεί ο άρχοντάς τους, για να σε καταστρέψουν τελείως και να σε αφανίσουν σαν πνευματική αλλά και σαν υλική υπόσταση, άκου τη φωνή της συνείδησής σου και όρθωσε ανάστημα υπέρ πίστης και πατρίδος.
    Πολλά αυτά που μας χωρίζουν, μα ακόμα περισσότερα όσα μας ενώνουν. Οι εχθροί των Ελλήνων προσπαθούν να μας χωρίσουν είτε με κόμματα, είτε μέσα στην εκκλησία, είτε με διαφόρους άλλους τρόπους. Μας υποβίβασαν από την υψηλής αξίας πνευματικότητα που κατέχει το ελληνικό γένος και προσπαθούν να μας υποβιβάσουν στο καθεστώς της υποδούλωσης, εξαρτωμένους και μόνο από το χρήμα. Προσπαθούν να μας βγάλουν την πίστη στον Χριστό από τις ψυχές μας και την ιστορία μας, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την τακτική τους αυτή θα χαθεί και το «αγαπάτε αλλήλους». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν βλέπουμε τον εγωισμό μας, τον φθόνο που μας καλλιεργούν και τον διαχωρισμό μας.

    Για να νικήσουμε τους καταχθόνιους εχθρούς μας χρειάζεται να νικήσουμε πρώτα τον φθόνο μας και να τον μετατρέψουμε σε αγάπη και να ενωθούμε αδερφικά εν Χριστώ και εν Αγίω Πνεύματι. Κάποιοι όμως μας εμποδίζουν και παίζουν τον ρόλο του εχθρού μας ντυμένοι λύκοι με ένδυμα προβάτου. Αυτοί κατασπαράζουν και χωρίζουν τον ελληνικό λαό, αδιαφορώντας για τις 8000+ αυτοκτονίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και εμποδίζουν τους Έλληνες να στραφούν ο ένας προς τον άλλον με αγάπη και να στραφούν προς τον Χριστό. Αυτοί είναι οι σημερινοί ποιμένες, που οι μεν του νέου ημερολογίου καταπατούν την Ορθόδοξη ομολογία και ανήκουν στην παναίρεση του οικουμενισμού και στο παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών, και οι του πατρίου χωρισμένοι χωρίς βασικό θέμα πίστεως αναιρούν την Αγάπη του Χριστού. Αυτοί πρέπει να μετανοήσουν και να διορθωθούν , γιατί είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για αυτό που συμβαίνει στον ελληνικό λαό.

    Εσύ θά θελες Έλληνα να συνεχίσεις να είσαι χωρισμένος από τον αδερφό σου και να στρέφεσαι εναντίον του; Πιστεύουμε πως όχι. Θες να δώσεις λύση στα σύγχρονα προβλήματα της πατρίδας και του οίκου σου; Θες να σταματήσεις τον αδερφό σου Έλληνα να αυτοκτονεί; Λύση υπάρχει. Πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες με αρχηγό τον Χριστό, με την εντολή του «Αγαπάτε Αλλήλους ως Εαυτόν» και έτσι θα αλληλοβοηθηθούμε σε όλα τα επίπεδα, είτε υλικά είτε πνευματικά, είτε στις καταστάσεις απελπισίας και απογνώσεως, που μας έχουν δημιουργήσει οι εχθροί μας.

    Η ένωση όμως θα γίνει από μας τον λαό και όχι από τους αρχιερείς μας. Φωνή λαού, οργή Θεού. Πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μαζί την ένωση των κομματιών της εκκλησίας με βάση των νόμων της Ορθοδοξίας και την αγάπη του Χριστού. Έλληνα, ξέχασες τα χρυσά χρόνια του Βυζαντίου; Γιατί δεν σε αφήνουν να τα δεις; Γιατί σου κόβουν αυτό το όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Γνωρίζεις ότι τότε δεν υπήρχε φτωχός στο Βυζάντιο; Γνωρίζεις ότι το Βυζάντιο ήταν η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη; Μήπως ξέχασες τις Βασιλειάδες (τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που ίδρυσε ο μέγας Βασίλειος); Γιατί έσβησες από την μνήμη σου και την ψυχή σου το μεγαλείο και την δόξα του βυζαντίου, και την αντικατέστησες με τα ψεύδη και τις πνευματικές σαβούρες που σου προσέφεραν ύπουλα οι εχθροί σου, παρουσιαζόμενοι σαν φίλοι, είτε από κομματικούς μηχανισμούς είτε και μέσα στην εκκλησία ακόμη;

    Αναρωτιέσαι αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει; Ελληνικέ λαέ, πάντα δυνατά παρά τω πιστεύοντι. Η πίστη μας και η αδερφοσύνη μας θα νικήσει τους εχθρούς μας. Κι όταν ενωθούμε πραγματικά με αγάπη και ταπείνωση, και φανερά στην καθημερινή προσευχή μας (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς), τότε θα δοθεί η λύση, που ποθεί όλος ο λαός.

    Ευχόμαστε να μετανοήσουμε και να προχωρήσουμε με το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πραγματικού Έλληνα, την Ανδρεία και να τσακίσουμε τα νέφη της παραπλάνησης και της εξαπάτησης που προσπαθούν να γονατίσουν τον Ελληνικό Λαό.
    Αναρτήθηκε από socratesnios στις 9:12 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή