Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Κόκκινα δάνεια: Δυνατότητα «κουρέματος» στους συνεπείς δανειολήπτες;


Σε σαρωτικές αλλαγές του Κώδικα Δεοντολογίας τους προχωρούν οι τράπεζες, επιχειρώντας να βάλουν «φρένο» στην περαιτέρω εισροή μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους και για το σκοπό αυτό αλλάζουν τους μηχανισμούς αποπληρωμής τους, δίνοντας κίνητρα στους «συνεπείς κόκκινους» δανειολήπτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με δεδομένο το στενό «μαρκάρισμα» που ασκεί ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν ξεμπερδέψει με τα κόκκινα δάνεια μέχρι τα τέλη του 2019, οι τράπεζες προχωρούν σε αναγκαστικές ρυθμίσεις, με γνώμονα το μοντέλο εξόφλησης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος το σύστημα «Split Balance». Με αυτό, το δάνειο σπάει στα δύο, με το απλήρωτο μέρος να μειώνεται βάσει της συνέπειας στην αποπληρωμή του πρώτου.


Ωστόσο, τα πράγματα, φαίνεται πως αλλάζουν και πλέον απαιτούνται δραστικότερες ρυθμίσεις, μιας και η πίεση των Θεσμών αυξάνεται κατακόρυφα. Με δεδομένο το «πρεσάρισμα», λοιπόν, επιστρατεύεται το «ιρλανδικό μοντέλο», το «Split Freeze».

Με αυτό το σύστημα, στο εξής, το δάνειο πάλι θα σπάει στα δύο, με τη μόνη διαφορά ότι το δεύτερο κομμάτι του, όχι μόνο θα «παγώνει», αλλά, ταυτόχρονα, θα «κουρεύεται» σε ποσοστό ανάλογο της συνέπειας που επιδεικνύει ο δανειολήπτης.

Βεβαίως, για να ισχύει το νέο μοντέλο, θα πρέπει να υιοθετηθεί από το ελληνικό σύστημα και το Δίκαιο.

Επί της ουσίας, το ιρλανδικό μοντέλο βασίζεται στην αποπληρωμή του βιώσιμου μέρους το δανείου, με γνώμονα την εισοδηματική ικανότητα και μόνον του δανειολήπτη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, μη βιώσιμο μέρος του, αυτό θα παραμένει «παγωμένο» επ' αόριστον, και θα «κουρεύεται» ανάλογα με την καλή πίστη του δανειολήπτη.

Με το δεδομένο αυτό, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση των οφειλετών, ενώ, ταυτόχρονα, οι τράπεζες προσδοκούν πως θα δουν στα ταμεία τους εισροή «ζεστού» χρήματος, από τα εξυπηρετούμενα και συνεπώς βιώσιμα δάνεια όλων των δανειοληπτών.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς παραμένει σε ισχύ μέχρι και το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις της κυβέρνησης, θα υπάρξει παράταση και πέραν του χρονικού αυτού ορίου.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. έχετε ένα δάνειο μας στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τώρα: marekhaval0@outlook.com
    facebook id: marek haval
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή