Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

19 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Προφήτου Αβδιού


Τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Αβδιού τιμά σήμερα, 19 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Προφήτης Αβδιού (ή Οβδιού) που το όνομά του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ’ άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Αβδιού καταγόταν από τη Συχέμ (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια και την πτώση του Ισραήλ.
Να τι λέει χαρακτηριστικά για την υπερηφάνεια: «Υπερηφάνια τής καρδίας σου επήρε σε κατασκηνούντα εν ταίς οπαίς τών πετρών, υψών κατοικίαν αυτού, λέγων εν καρδία αυτού – τίς κατάξει με επί τήν γήν; εάν μετεωρισθής ως αετός καί εάν ανά μέσον τών άστρων θής νοσσιάν σου, εκείθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος» (Οβδιού,α’ 3,4).

Δηλαδή, η υπερηφάνεια της καρδιάς σου σε έκανε να φρονείς πολύ υψηλά για τον εαυτό σου, ότι τάχα κατοικείς σε φαράγγια και σπηλιές των ορέων και γενικά απόρθητες περιοχές. Έχεις κτίσει την κατοικία σου σε πολύ ύψος, πιστεύεις ότι είσαι ισχυρός και ανίκητος και λες από μέσα σου; Ποιος θα μπορέσει να με κατεβάσει στη γη; Και αν ακόμα πετάξεις σε μεγάλα ύψη σαν τον αετό, και αν στήσεις τη φωλιά σου ψηλά ανάμεσα στ’ αστέρια, από ‘κει θα σε καταρρίψω και θα σε κατεβάσω, λέγει ο Κύριος.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, τα λόγια του προφήτη και ας καλλιεργούμε το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Οχοζία, ο οποίος έστειλε τον Αβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά. Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Οχοζία, ο Αβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του.

Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ώσπερ θεράπων φερωνύμως του Λόγου, του υπέρ έννοιαν φωτός ηξιώθης, και προφητείας έλλαμψιν εδέξω σοφέ δόξαν γαρ την άυλον, καθαρώς εποπτεύων, όργανον Θεόπνευστον, Οβδιού ανεδείχθης, προμελωδούν εν κόσμω μυστικώς, των εσομένων, Προφήτα την έκβασιν.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Q1JWnohxKF4

    https://www.youtube.com/watch?v=FcAsIZoDMP8

    Η ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ


    Η ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΥΡΑΝΟΠΟΛΙΤΩΝ

    Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ…


    Μιλά κι αποκαλύπτει ο Ιωάννης εν Χριστώ βασιλεύς των Πένητων:

    ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ



    ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
    ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ



    Αποκαλυπτική ομιλία από τον Ιωάννη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή