Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

WSJ για Ελλάδα: «Για πρώτη φορά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ»


Για αισιόδοξες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για την έξοδο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα "The Wall Street Journal."

Τον Αύγουστο του 2018 μπορεί να υπάρξει  κάποιο πλαίσιο εποπτείας από τους δανειστές, το οποίο θα καθοριστεί από τους εταίρους, αλλά για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως «υπάρχει τελικά φως στην άκρη του τούνελ».

Αναφέρεται πι συγκεκριμένα στο άρθρο της WSJ:  


«Για την Ελλάδα, υπάρχει τελικά φως στο τέλος του τούνελ» και ότι «μετά από σχεδόν 8 χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την έξοδο από τα μνημόνια» υπογραμμίζοντας πάντως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Τόσο η Αθήνα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να αφήσουν το ελληνικό "δράμα" πίσω τους κάτι που συνηγορεί στην υπόθεση ότι μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο είναι πιθανή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των χωρών του Νότου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει από εκεί που άρχισε, από τον Νότο και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν εάν η Αθήνα θα κερδίσει την πολυπόθητη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα ή εάν ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα έρθει μαζί με δεσμεύσεις που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη μιας κρίσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 Καθαρή έξοδος

Όπως σημειώνει η WSJ, οι συζητήσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ωστόσο η τελική απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιθυμεί να πετύχει μια καθαρή έξοδο χωρίς όρους, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ενδεχομένως μια ώθηση στην φθίνουσα δημοφιλία της κυβέρνησης αλλά και στην εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη συνολικότερα.

«Αλλά και η Αθήνα», τονίζεται στο δημοσίευμα, «έχοντας επίγνωση της ανάκαμψης που είδαν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ελπίζει σε μια μεταμνημονιακή ώθηση. Οι σφικτοί προϋπολογισμοί που απαιτούν οι δανειστές – και μια μη ανταγωνιστική οικονομία – κράτησαν τη χώρα μακριά από μια ευρεία επάνοδο, παρότι η οικονομία της αποδίδει καλύτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Τα εμπόδια

Οποιαδήποτε τελική, ωστόσο, απόφαση για την έξοδο από τα μνημόνια θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να περάσουν από μια σειρά δύσκολων μονοπατιών, σημειώνει η Wall Street Journal.

Πρώτον, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να προχωρήσει μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, κάτι στο οποίο ήταν διστακτική στο παρελθόν. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε 100 δισ. «κόκκινων» δανείων θα πρέπει επίσης να περάσουν τα περίφημα stress-test. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τις εκδόσεις ομολόγων.

Όπως αναφέρει η WSJ, με το μαξιλάρι των δόσεων που απομένουν και ορισμένο φρέσκο χρήμα που σχεδιάζει να αντλήσει η Αθήνα από τις διεθνείς αγορές πριν τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες της χωρίς την υποστήριξη των δανειστών, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η χώρα θα χρειαστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από τους Ευρωπαίους μετά τον Αύγουστο προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι φόβοι

Οι φόβοι ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στον "σπάταλο βίο" του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει τους ευρωπαίους και τους διεθνείς δανειστές να συμφωνήσουν στη διατήρηση ενός στενού ελέγχου των ελληνικών προϋπολογισμών για μια σειρά ετών αλλά και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Το σημείο-κλειδί είναι να αποτραπεί η Αθήνα από μια οπισθοδρόμηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ειδικά στα μέτωπα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence σε σχετικό του note.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου