Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ιράν: Εξαγωγή μαύρου χαβιαριού στις ΗΠΑ μετά από 25 χρόνια!


Έπρεπε να περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει και πάλι στις ΗΠΑ το φημισμένο μαύρο χαβιάρι του Ιράν. Το φορτίο βάρους 10 κιλών που προέρχεται από ιχθυοτροφικές μονάδες κοστίζει περίπου 16.000 δολάρια.

Την πώληση της εν λόγω ποσότητας του χαβιαριού πραγματοποίησε η εταιρεία Agriculture Services Specialized Holding Company με βάση την άδεια που της έχει χορηγήσει το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Αμπάς Ραντζάι, οι αρχές του Ιράν καταβάλλουν προσπάθειες να κατοχυρώσουν διεθνώς το ιρανικό μαύρο χαβιάρι, με την δική του ονομασία, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα λαθρεμπορίου που διοχετεύουν στην αγορά παραποιημένα προϊόντα χαβιαριού τα οποία παρουσιάζουν ως αυθεντικό ιρανικό χαβιάρι υψηλής ποιότητας.

Το Ιράν παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μαύρου χαβιαριού στον κόσμο. Με βάση τα στοιχεία της Τελωνειακής Διεύθυνσης του Ιράν, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους (σύμφωνα με το ιρανικό ημερολόγιο άρχισε στις 21 Μαρτίου του 2017) , το Ιράν πούλησε στο εξωτερικό περισσότερα από 557 κιλά μαύρο χαβιάρι, αξίας 1,37 εκατομμυρίου δολαρίων.


Βασικοί αγοραστές του είναι η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, η Σινγκαπούρη , η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το επικεφαλής Οργανισμού Αλιείας του Ιράν, Χασάν Σαλέχι πέρυσι το Ιράν παρήγαγε δύο τόνους χαβιαριού ενώ εφέτος η ποσότητα αναμένεται να υπερβεί τους τρεις τόνους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αλιείας του Ιράν τα κράτη της Κασπίας (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν) καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς σε μαύρο χαβιάρι.

Πριν από 10-15 χρόνια το Ιράν πουλούσε 38 τόνους χαβιαριού ετησίως, ωστόσο η επιδείνωση της οικολογικής κατάστασης στην Κασπία Θάλασσα επηρέασε την παραγωγή χαβιαριού. Οι οξύρυγχοι έχουν μειωθεί δραματικά και απειλούνται με εξαφάνιση.

Από το 1998 η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξάλειψη Άγριων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) επέβαλλε ποσοστώσεις στην αλίευση οξυρύγχων και στις εξαγωγές μαύρου χαβιαριού. Το 2001 είχε απαγορευθεί ολοσχερώς η αλίευση οξυρύγχων στην Κασπία Θάλασσα όπως και η εμπορία τους.

Το 2010 οι πρόεδροι των κρατών της Κασπίας συμφώνησαν να απαγορευθεί η αλίευση οξυρύγχων για πέντε χρόνια, ώστε να αυξηθούν οι αποικίες τους. Επίσης συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να υπογραφεί διεθνής συμφωνία που θα αφορά την αλίευση των οξυρύγχων στην Κασπία. Ωστόσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ορισθεί οι ζώνες αλιείας. Η απαγόρευση που αφορούσε την πώληση μαύρου χαβιαριού στις ΗΠΑ ήρθη το 2016 μαζί με μια σειρά άλλες κυρώσεις από το Ιράν, επειδή η Τεχεράνη υλοποίησε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το μαύρο χαβιάρι πριν από αυτή την εξέλιξη βρίσκονταν στον κατάλογο των κυρώσεων μαζί με άλλα σημαντικά ιρανικά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, τα φιστίκια και τα χαλιά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου