Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Το αλάτι και οι κίνδυνοι που κρύβει για τη λειτουργία της καρδιάς


Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μέσω των τροφών έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική κοινότητα σε βασικό ένοχο για τα προβλήματα των αγγείων, της καρδιάς και των νεφρών.

Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως, η αποχή από το αλάτι δεν έχει πάντα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 2.600 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην διαρκή καρδιολογική μελέτη Framingham Heart Study και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, στο Σικάγο.

Όπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Λιν Μουρ, τα άτομα που έκαναν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο γενικά σε ορίζοντα 20ετίας ή 30ετίας, δεν αποκόμισαν κανένα όφελος και ειδικά σε ότι αφορά την αρτηριακή πίεση ή τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Απ’ την άλλη όμως, τα άτομα αυτά όντως ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν αύξησαν την πρόσληψη καλίου, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά πολλαπλώς την καρδιά.

«Η αυξημένη πρόσληψη καλίου σχετίστηκε άμεσα τόσο με την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, όσο και με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το ίδιο ίσχυε και για το μαγνήσιο», είπε η Δρ Μουρ.

Οι συμμετέχοντες είχαν αρχικά φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αλλά σε διάστημα 16 ετών όσοι κατανάλωναν λιγότερα από 2,5 mg νατρίου την ημέρα έτειναν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έτρωγαν περισσότερο αλάτι.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με αυξημένη πρόσληψη καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα. Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων οι ερευνητές βασίστηκαν σε διατροφικά ημερολόγια και όχι δείγματα ούρων που θεωρούνται πιο αξιόπιστα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αμφισβητεί την αξιοπιστία της μελέτης και η εκπρόσωπος Τύπου της Σεριλ Αντερσον, επίκουρη καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζει ότι «όταν υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες που δείχνουν άμεση και προοδευτική σχέση μεταξύ νατρίου και αρτηριακής πίεσης, θα αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τα ευρήματα της νέας μελέτης».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ένα κουταλάκι του γλυκού (2,3 mg) αλατιού την ημέρα είναι το όριο για τον μέσο άνθρωπο, αν και συστήνει ως ιδανική ποσότητα τα 1,5 mg ημερησίως.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου