Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Στα σκαριά η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, δηλαδή του 51%, των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετράλαια) στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

Με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, ύψους 86 δισ. ευρώ, η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων φέτος, μεταξύ των οποίων η αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου από την μεγαλύτερη ελληνική πετρελαϊκή. Το Δημόσιο αυτή τη στιγμή κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. 

Ο στόχος ήταν η πώληση ολόκληρου του μεριδίου, ή ενός μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνούσαν και οι δανειστές, ωστόσο μία από τις δύο επιλογές προς τις οποίες προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση, είναι η πώληση ποσοστού 51% από κοινού με την Paneuropean, όπως δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας. 

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο πρέπει μέσα στον Μάρτιο να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει κλείσει μέχρι το καλοκαίρι.

Η Paneuropean Oil απέφυγε να σχολιάσει τις δύο επιλογές, λέγοντας ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Γιώργος Σκοπελίτης, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, δήλωσε στο Reuters ότι η πώληση του 51% είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ο στόχος εσόδων από την ιδιωτικοποίηση ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, που λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, έχουν αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μέσα στο 2019 δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε οικόπεδο στον Πατραϊκό Κόλπο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου