Για το διάστημα ενός χρόνου από σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα (και όχι μόνο στη Συρία), σύμφωνα με την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Η λεπτομέρεια αυτή καθιστά το καθεστώς ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που περικλείνεται μεταξύ Καυκάσου- Μεσοποταμίας- Αν. Μεσογείου κι Αιγαίου άκρως ευαίσθητη κι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν άδεια κήρυξης πολέμου σε «ξένες χώρες». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα ότι ο στρατός έχει το ελεύθερο για το διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου ,να επέμβει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, αν το κρίνει απαραίτητο.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ανήρτησε η εφημερίδα Hürriyet, κάνοντας το απαραίτητο ζουμ στην επίμαχη φράση:
(Yabanci ülkelere: Ξένες χώρες)
Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) İlhan Cihaner, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Το διάταγμα που έκρυψαν από τον λαό», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πήρε απεριόριστη άδεια να κηρύξει πόλεμο ξένες χώρες και όχι μόνο στη Συρία.
Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις επί συριακού εδάφους έδωσε η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, κατόπιν έκτακτης κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.
Το νομοσχέδιο που εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στη Συρία «δεν αποτελεί κήρυξη πολέμου», τονίζει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να δράσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς.
Η ένταση στην τουρκοσυριακή μεθόριο έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την Τουρκία να πλήττει για πρώτη φορά στόχους εντός της Συρίας, σε αντίποινα για τη συριακή οβίδα που σκότωσε πέντε πολίτες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά, στην επαρχιακή κωμόπολη Ακτσάκαλε.
Το σχετικό νομοσχέδιο ενεκρίθη με 320 ψήφους έναντι 129.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, επεσήμανε κατόπιν της ψηφοφορίας ότι προτεραιότητα είναι η δράση σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που εγκρίνει τη στρατιωτική δράση δεν συνιστά κήρυξη πολέμου.
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου