Σοφιστής που έζησε κατά τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.χ. Η καταγωγή του ήταν από την Ελαία της Μ. Ασίας. Σύγχρονος του Ισοκράτη. Δάσκαλός του ήταν ο Γοργίας πλην όμως δεν ακολούθησε τις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις του.
Ο Αλκιδάμας δημιούργησε τη δική του ρητορική σχολή στην οποία ενθάρρυνε τους μαθητές του στον αυτοσχέδιο λόγο. Τον Αλκιδάμαντα τον χαρακτήριζε το ανήσυχο πνεύμα του και η μεγάλη του μόρφωση. Ο συνδυασμός και των δύο τον κατέταξε στα προοδευτικά μυαλά της εποχής του. Έγραψε πολλούς λόγους οι οποίοι δυστυχώς δεν σώθηκαν παρά μόνο λίγα αποσπάσματα. Ορισμένοι τίτλοι από τους λόγους του έγιναν γνωστοί γιατί αναφέρονται σε άλλα έργα του όπως, «Περί τους γραπτούς λόγους γραφόντων ή περί σοφιστών», « Οδυσσεύς κατά Παλαμήδους προδοσίας». Ο Αλκιδάμας ήταν κατακριτής της δουλείας και της ολιγαρχίας. Στο απόσπασμα του λόγου του « Μεσσηνιακός», συμβουλεύει τον βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμο να σταματήσει τον πόλεμο με τους Μεσσήνιους και στο ίδιο έργο υπάρχει η φράση «ελεύθερους αφήκε πάντας ο Θεός, ουδένα δούλον η φύσις πεποίηκε» (όλους τους άφησε ελεύθερους ο Θεός, και η φύση δεν έχει κάνει κανένα δούλο).
Ο Αριστοτέλης αναφερόμενος στα έργα του «Ρητορική» και στα «Πολιτικά» στον Αλκιδάμα τον χαρακτηρίζει ως δίκαιο φιλόσοφο.
http://telemax.pblogs.gr/alkidamas-h-alkidamantas.html
http://xemandrios1.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4901.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου