Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Με το ζόρι να φτάσει η κατανάλωση γενόσημων στο 60%


Τα επιχειρήματα περί πολιτικής υπέρ του ελληνικού λαού στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου ξεχνιούνται όταν ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλά σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τους πραγματικούς στόχους της πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των γενόσημων και της απελευθέρωσης στη λειτουργία των φαρμακείων, πιστός πάντα στις υποδείξεις των δανειστών.

Η Ελλάδα πρέπει να τριπλασιάσει το μερίδιο των συνταγογραφούμενων γενόσημων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, για να καλύψει το στόχο που έχει τεθεί από τους διεθνείς δανειστές, δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης. Το μερίδιο των γενόσημων στο συνολικό όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που πωλούνται στην Ελλάδα θα φτάσει «τουλάχιστον» στο 30% μέχρι το τέλος του 2014, συγκρινόμενο με το 19,8% που καταγράφηκε στο τέλος του 2013, εκτιμά. Τονίζει δε, ότι θα είναι «αποτυχία» οτιδήποτε λιγότερο από το 30% στο τέλος του 2014 και ότι ο μνημονιακός στόχος του 60% θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Η κυβέρνηση, προσθέτει, θα μειώνει το μέσο όρο των τιμών στις θεραπείες συνεχώς ανά έξι μήνες. Η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει, μείωση γίνεται για να «προσαρμοστούν» οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Δηλαδή, ο κ. Γεωργιάδης ξεχνώντας τα επιχειρήματα περί «τιμών Σαμαρά» για φθηνά φάρμακα για τον ελληνικό λαό, παραδέχεται ότι οι μειώσεις των τιμών γίνονται για να εξυπηρετήσουν την καταβαραθρωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και για να προσαρμοστεί η Ελλάδα σε κόστη παραγωγής ξένων πολυεθνικών γενοσήμων, που παράγουν με εξευτελιστικό κόστος εργασίας σε τρίτες χώρες.

Ειρωνεία αποτελεί ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, κώφευε στην προειδοποίηση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφωνος, ότι αν συνεχιστεί η πολιτική μειώσεων των τιμών και η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, σε 18 μήνες με 2 χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό φάρμακο.

Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι μειώσεις στις τιμές δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα. Άρα, θέλει για τους χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία μισθούς Ινδίας και Μπαγκλαντές, γιατί αλλιώς δεν λύνεται η «εξίσωση». Απέρριψε δε, τις ανησυχίες για γενόσημα εισαγόμενα από αναπτυσσόμενες χώρες, λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει για Ευρωπαίους ασθενείς που υποφέρουν μαζικά από χαμηλής ποιότητας φάρμακα. Φαίνεται ότι μνήμη του λειτουργεί επιλεκτικά όταν συνδιαλέγεται με τους Γερμανούς της Task Force, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο αναφέρει αναρίθμητα παράπονα από Γερμανούς ασθενείς για παρενέργειες ή μη αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων.

Η εκτίμηση του υπουργού είναι η αγορά γενόσημων στην Ελλάδα να φτάσει στα 750 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με την κατανάλωση στο 60%. Βέβαια, δεν λέει τι μερίδιο από αυτό το ποσό θα αντιστοιχεί στο ελληνικό φάρμακο και τι στα εισαγόμενα γενόσημα, αν πια έχουν επαληθευτεί με το χειρότερο τρόπο οι προβλέψεις του κ. Τρύφωνος.

Όσο για το θέμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και της απελευθέρωσης των φαρμακείων, ο κ. Γεωργιάδης είναι και εδώ αποκαλυπτικός. Ενώ εμφανίζεται να κρατά σθεναρή στάση έναντι στην τρόικα για το θέμα, φαίνεται πως στην ουσία δεν διαφωνεί με τις αξιώσεις των δανειστών. «Το θέμα είναι να προσγειώσουμε το αεροπλάνο, όχι να το συντρίψουμε», λέει. Η Ελλάδα έχει περίπου 11.500 φαρμακεία, ενώ οι ανάγκες θα καλύπτονταν με 6.000, τονίζει. Την ίδια ώρα έχουμε περισσότερους ειδικευμένους γιατρούς και λιγότερους γενικούς γιατρούς και νοσηλευτές, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Ένας στρατός με πολλούς στρατηγούς και λίγους στρατιώτες. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, όμως δεν θα πάρουμε μέτρα που θα οδηγήσουν τα μισά φαρμακεία της χώρας σε χρεοκοπία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 28%».

«Το 2009 το μέγεθος της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα ήταν 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ και τα φαρμακεία λειτουργούσαν με περιθώριο κέρδους 30%. Τώρα η αγορά έχει συρρικνωθεί στα 2 δισ. με περιθώριο κέρδους 20%. Δεν προσφέρουμε ειδική προστασία, απλά δίνουμε χρόνο στη βιομηχανία για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».

Άρα, ο κ. Γεωργιάδης με την τρόικα και την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία δεν διαφωνεί επί της ουσίας, αλλά στο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν ένα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Όλα για τον κ. Γεωργιάδη είναι θέμα προσαρμογής, όπως και ο ίδιος λέει, διατυπώνοντας με άλλα λόγια το παράδειγμα με το σαλάμι που εξήγησε πρόσφατα και στον τροϊκανό Τόμσεν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου