Τολμηροί και ευαίσθητοι Έλληνες δικαστές δίνουν τη δική τους βροντερή απάντηση, βασιζόμενοι πάντα στους νόμους, στην απάνθρωπη επέλαση της τρόικα στην Ελλάδα.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Άνθρωποι οι οποίοι χρωστάνε και δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους γιατί δεν έχουν να φάνε, πολίτες που τα έχουν χάσει όλα και τους ζητάνε κι άλλα, οικογένειες που λιμοκτονούν και κινδυνεύει ακόμα και η ζωή των παιδιών τους, γλιτώνουν από τη μέγγενη των μνημονίων με γενναίες αποφάσεις Ελλήνων δικαστών.
Το newsbomb.gr για δεύτερη μέρα σήμερα παρουσιάζει αποφάσεις δικαστηρίων που προστατεύουν Έλληνες πολίτες από τα απάνθρωπα μέτρα του μνημονίου και αποτελούν πολύτιμο δεδικασμένο για χιλιάδες άλλους Έλληνες.
Το Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης πριν ένα μήνα (3/2/2014), δικάζοντας έναν επιχειρηματία που είχε συλληφθεί για οφειλές προς το δημόσιο, έκρινε αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψή του παραπέμποντας την εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο για τον ερχόμενο Οκτώβρη.
Ο κάτοικος αυτός της Κατερίνης είχε κατάστημα με είδη ένδυσης και υπόδησης και βρέθηκε να χρωστάει 290.000 ευρώ προς το δημόσιο, χωρίς όμως να μπορεί να τα πληρώσει γιατί είχε χάσει τα πάντα. Ο συνήγορός του υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του νόμου που χαρακτηρίζουν διαρκές το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα και παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δικαίου. Με την απόφαση αυτή δίνεται στον οφειλέτη ο χρόνος να προβεί σε ρύθμιση του βεβαιωμένου χρέους του, ελεύθερος όντας και όχι από το κελί της φυλακής.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, δικάζοντας οφειλέτη του δημοσίου που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του συνηγόρου του, ότι δεν είναι δυνατό τα χρέη προς το δημόσιο να προέχουν της ανθρώπινης ζωής, η οποία «ως έννομο αγαθό σαφώς ιεραρχείται υψηλότερα από την υποχρέωσή του καταβολής των οφειλών προς τη ΔΟΥ».
Ο δικηγόρος του, κ. Γιάννης Βαονάκης, εξηγεί ότι η αθωωτική απόφαση των δικαστών βασίστηκε στο άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικά σύμφωνα με το οποίο όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίρεται ο άδικος χαρακτήρας του αδικήματος της μη καταβολής οφειλών προς το δημόσιο.
Απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας (αρ. 91/2013) ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες πρώην εμπόρους, να διεκδικήσουν την υπαγωγή τους στον «νόμο Κατσέλη» για εμπορικά χρέη προς τις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την απώλεια της εμπορικής τους ιδιότητας δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση παύσης των πληρωμών τους, αλλά εξυπηρετούσαν κανονικά τις οφειλές τους. Η απόφαση βασίστηκε στο νόμο 3869/2010 στο άρθρο 1, που προβλέπει ότι «φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου