Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι Συνταγές του Αγίου Όρους: Χταπόδι Κρασάτο (μοναχού Επιφανίου)


Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ξεκίνησε και συνεχίζουμε με μία ακόμα πεντανόστιμη συνταγή από τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό, για το σαρακοστιανό σας τραπέζι:
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδι μας καλά καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί.Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά.Αφού βράσει , κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας ώσπου να ροδίσουν αρκετά.Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί , τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον ρίχνουμε στον  ταβά μας τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φατητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
4 με 5 κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό κόκκινο κρασί
4 έως 5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά της σούπας πελτές


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου