-Προωθεί τη δημιουργία μια νέας Τράπεζας Ανάπτυξης απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ -Σε συνεργασία με Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική
Αντεπίθεση μέσω της οικονομία επιχειρεί η «ρωσική αρκούδα», αλλάζοντας τα δεδομένα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Εδώ και καιρό ο Βλάντιμιρ Πούτιν σχεδιάζει ένα καίριο χτύπημα στην παγκόσμια τοκογλυφία και μάλιστα με τα ίδια της τα όπλα!
Ο Ρώσος πρόεδρος προωθεί τη δημιουργία μια νέας Τράπεζας Ανάπτυξης απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έχει ήδη δώσει τα χέρια με τα κράτη των γνωστών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και το μόνο που μένει είναι η επίσημη ανακοίνωση, με την οποία θα βάζει τέλος στο μονοπώλιο των γερακιών της διεθνούς τοκογλυφίας.
Ο κ. Πούτιν μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στην πόλη Φορταλέσα της Βραζιλίας 15 – 16 Ιουλίου, όπου έχει συγκληθεί να συνεδριάσει το όργανο των κρατών BRICS. Τα συγκεκριμένα κράτη αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια πολίτες, με ονομαστικό ΑΕΠ 16 τρισεκατομμύρια δολάρια και 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα! Κολοσσιαία μεγέθη που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη σε πολιτικό-οικονομικό κατ’ αρχήν επίπεδο, το οποίο στη συνέχεια θα συμπαρασύρει και επιμέρους τομείς και δραστηριότητες.
Επιπροσθέτως, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα ελέγχει ουσιαστικά την οικονομία των ΗΠΑ μέσω των ομολόγων και του χρυσού, προκύπτουν ερωτηματικά βάσιμα ακόμη και για το ίδιο το μέλλον των ΗΠΑ!
Ο Πούτιν στριμώχνει τη Δύση
Το διεθνές ενδιαφέρον θα παραμείνει στραμμένο στη Βραζιλία και μετά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου για λόγους εντελώς διαφορετικούς. Εκεί, και συγκεκριμένα στην πόλη Φορταλέσα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 6η Σύνοδος του διεθνούς πολιτικού οργανισμού BRICS που θα επισημοποιήσει την ιστορική συμφωνία για την ίδρυση Τράπεζας Ανάπτυξης των πέντε κρατών – μελών, της Βραζιλίας, τη Ρωσίας, την Ινδίας, της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας και της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής
Μόλις τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία πρόκειται να διαθέσει υπό όρους 2 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να προωθηθεί αυτή η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Τράπεζας. Πρόκειται για το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε κράτος-μέρος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με αυτήν την διακρατική πρωτοβουλία, η Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων που θα διαθέσουν σε αυτήν τα μέλη της σε χρονικό διάστημα 7 ετών.
Η είδηση έχει κατακλύσει τα ρωσικά ΜΜΕ καθώς πρωτοβουλίες ετών εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου και της ρωσικής εξωτερικής και οικονομικής εν γένει φαίνεται να αποδίδουν σε ένα οικονομικό μόρφωμα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.
Ήδη διακηρύσσεται ότι η πρωταρχική αξία μιας τέτοιας Τράπεζας θα είναι η οικονομική ισότητα των συμμετεχόντων μελών. Ο στόχος δε, είναι πολλαπλός καθώς από τη μια εκπληρώνει το όραμα ετών για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, την προώθηση χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων και κατ’ επέκταση των πολιτών των κρατών-μελών του οργανισμού BRICS και αφετέρου φαίνεται να δημιουργεί ένα αντίπαλο δέος στην ισχύ του δολαρίου που θεωρείται από αυτές τις χώρες εργαλείο επέκτασης και επιβολής των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 10 Ιουνίου σύμβουλος του Κρεμλίνου για την Οικονομία έγραφε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας διεθνούς Ένωσης χωρών που επιθυμούν να αποδεσμευτούν από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο καθώς και να απέχουν από τη χρήση του δολαρίου στο συναλλαγματικό απόθεμα.
Η πολυετής επεξεργασία αυτής της θέσης οδήγησε σύντομα σε πρόταση για δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας που στράφηκε πρωτίστως προς την Κίνα. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της λειτουργίας αυτής της Τράπεζας είναι σε φάση καθορισμού, το θεμέλιο είναι ένα πολύ-νομισματικό σύστημα συναλλαγών (swap).
Όπως είναι αναμενόμενο, η ίδρυση της εν λόγω τράπεζας θα βρεθεί το επίκεντρο των συζητήσεων της 6ης Συνόδου BRICS στη Βραζιλία, όπου οι χώρες θα συνυπογράψουν τα σχετικά έγγραφα.
Εκ μέρους της ρωσικής πλευράς έχει ανακοινωθεί η προσήλωση στην στρατηγική της οικονομικής συνεργίας και σε έναν Χάρτη εξέλιξης του εμπορίου καθώς και της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας έως το 2020, αλλά και της συνεργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο – ζητήματα που θα απασχολήσουν σε όλες τις συζητήσεις στο πλαίσιο της αυτής της Συνόδου.
Είναι προφανές ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η υπόθεση της Ουκρανίας και ο «ύποπτος» ρόλος ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπορούν να ξεχαστούν από τον Ρώσο ηγέτη που επιχειρεί να αντεπιτεθεί οικονομικά.
Με την ίδρυση της Τράπεζας Ανάπτυξης συγκρούεται και επισήμως με τη λεγόμενη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και δηλώνει στη δύση ευθαρσώς πως όχι μόνο δεν φοβάται αλλά αντίθετα τους χτυπά με τα ίδια τους όπλα.
Το αν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία θα φανεί στο μέλλον, αλλά και μόνο το γεγονός της ίδρυσης Τράπεζας απέναντι στο ΔΝΤ και τους τοκογλύφους δείχνουν ότι η Ρωσία όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά ότι θα αποτελέσει και εγγυητή της παγκόσμιας οικονομίας.
Το ερώτημα βέβαια που γεννάται όσον αφορά την Ελλάδα είναι, πόσο αλήθεια διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η χώρα μας βρισκόταν στον μηχανισμό στήριξης με επικεφαλής τη Ρωσία και όχι τα γεράκια της διεθνούς τοκογλυφίας υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών;
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου