Ώρες αναμονής και επιμονής περνούν οι Έλληνες στις στάσεις των Μέσων Μεταφοράς με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη 4η θέση παγκοσμίως για το χαμένο χρόνο περιμένοντας τα ΜΜΜ. Σύμφωνα με έρευνα του moovit, την οποία δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και πραγματοποιήθηκε σε 12.000 επιβάτες, 17 μητροπολιτικών περιοχών σε όλο τον κόσμο, τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφεται πως συνολικά μέσα στη διάρκεια μιας ημέρας οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Ελλάδας (αφορά κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη) περιμένουν κατά μέσο όρο 39 λεπτά μέχρι τελικώς να μετακινηθούν. Στην κατάταξη προηγούνται η Ρώμη (44 λεπτά αναμονή), το Ρίο ντε Τζανέιρο (41 λεπτά) και η Μπογκοτά (41 λεπτά).
Η διάρκεια μετακίνησης των Ελλήνων με τις αστικές συγκοινωνίες πλησιάζει τις δύο ώρες (102 λεπτά) ημερησίως, ενώ το 59% δηλώνει ότι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε θα περάσει το λεωφορείο ή το τρένο από τη στάση. Επόμενο στον κατάλογο των παραπόνων των Ελλήνων επιβατών είναι οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια (24%) και ο συνωστισμός μέσα στα οχήματα σύμφωνα με το 8% των ερωτηθέντων. Το 7% δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει σε ποιο δρομολόγιο να επιβιβαστεί, ενώ μόλις το 2% έθεσε το θέμα της μη αίσθησης ασφάλειας.
Από τους Έλληνες ερωτηθέντες, το 28% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αστικές συγκοινωνίες πέντε ημέρες την εβδομάδα, το 27% κάθε ημέρα, το 15% έξι ημέρες, το 10% τέσσερις ημέρες, το 9% δύο ημέρες, το 6% τρεις και το 4% μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.
Μπορεί η διάρκεια της μετακίνησης να σχετίζεται και με το μέγεθος της κάθε πόλης, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων σχετίζεται και με την έκταση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Στο Λος Αντζελες για παράδειγμα η μέση διάρκεια μετακίνησης ξεπερνά τις δύο ώρες και ανέρχεται στα 133 λεπτά, όπως επίσης και στην Μπογκοτά (134 λεπτά). Ο κάτοικος της Νέας Υόρκης βρίσκεται σχεδόν δύο ώρες (114 λεπτά) μέσα τις συγκοινωνίες, της Ρώμης 111 λεπτά, της Κωνσταντινούπολης 105 λεπτά και του Λονδίνου 104 λεπτά. Ακολουθεί η Ελλάδα (μέση διάρκεια μετακίνησης 104 λεπτά), η Μαδρίτη με 100 λεπτά, το Παρίσι με 98 λεπτά, το Τελ Αβίβ με 90 λεπτά, το Μιλάνο με 88 λεπτά και η Βαρκελώνη με 85 λεπτά.
Πίνακας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου