Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο για να μην χάνει η Ελλάδα τα «χρυσά μυαλά» - Κίνητρα και χρηματικές διευκολύνσεις για νέους


«Φρένο» στην απώλεια των λεγόμενων «χρυσών μυαλών», των αριστούχων απόφοιτων πανεπιστημίων που ανοίγουν τα φτερά τους για το εξωτερικό, θα προσπαθήσει να βάλει το υπουργείο Εργασίας. Ενα πλάνο με κίνητρα, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς νέους αλλά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την αγορά εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εισηγήθηκε το σχέδιο στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, τη Δευτέρα. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον υπουργό ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων- με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους. Στόχος, να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων, από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας.

Ετσι, με αυτές τις παρεμβάσεις, τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση. 

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία, εντός του έτους, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας- σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»- ο οποίος θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Ακόμη, για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας προωθείται η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης για επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, «υπό την προϋπόθεση»- όπως είπε- «ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων».

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, η ανοδική τάση του σχετικού ποσοστού ανακόπηκε, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, από το α' τρίμηνο του 2009 μέχρι το α' τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το ποσοστό ανεργίας των νέων 15- 24 ετών ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανέρχονται σε 196.695 ενώ με τα παραρτήματά τους, σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα τους, ανέρχονται σε 230.858.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών των μισθωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το 20,24% εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας. Από τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 3,38% λαμβάνουν αμοιβές από 500 έως 600 ευρώ, το 22,86% από 1001 έως 1.500 ευρώ, το 2,34% από 2.501 έως 3.000 ευρώ και το 3,84% περισσότερα από 3.000 ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου