Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τί θα ισχύει με τις επιστροφές φόρου;

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα περιμένουν (τουλάχιστον) άλλον ένα μήνα για να πάρουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που δικαιούνται μέχρι να εξακριβωθεί πρώτα πόσοι από τους δικαιούχους επιστροφής έχουν και χρέη είτε σε Ταμεία είτε και στην εφορία! 
Οι συμψηφισμοί ξεκινούν από μηδενική βάση καθώς η αρχική απόφαση που είχε εκδοθεί στα μέσα Απριλίου από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αποδείχτηκε ανεφάρμοστη και καταργείται. Και πλέον με νέα απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, πρώτα θα παίρνει τα χρέη η εφορία μέσω των επιστροφών φόρου και μετά ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει στα Ταμεία!

Θύματα οι συνεπείς

Σε κάθε περίπτωση όμως, αφού γίνει πρώτα ο συμψηφισμός των επιστροφών με τους οφειλέτες, στη συνέχεια θα μπορούν να αποδεσμευτούν και οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους δεν χρωστούν ούτε στην εφορία ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Το «μάρμαρο», δηλαδή, θα συνεχίσουν να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν. Ανεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, για να πάρουν τα χρήματα από επιστροφή φόρου, θα πρέπει τώρα να… αποδειχθεί ότι δεν είναι οφειλέτες ούτε προς την εφορία ούτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ξεχωριστές διαδικασίες! 
Και όλα αυτά αφού χρειάστηκε να περάσει ένα εξάμηνο πειραματισμού και πλήρους απραξίας για να διαπιστωθεί ότι η αρχική απόφαση περί συμψηφισμών... πρέπει να καταργηθεί, καθώς τα Ταμεία για τα οποία προβλέφθηκε το μέτρο των συμψηφισμών δεν κατάφεραν να εισπράξουν -παρά ελάχιστα- χρήματα, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν παγώσει και οι επιστροφές φόρου για 800.000 φορολογούμενους, είτε έχουν είτε δεν έχουν χρέη στο κράτος! 

«Ψίχουλα»

Το εγχείρημα μέχρι τώρα ήταν μια «τρύπα στο νερό» και είναι ενδεικτικό ότι στους 800.000 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου εντοπίστηκαν 100.000 που χρωστούν στα Ταμεία, αλλά ο συμψηφισμός των χρεών με επιστρεφόμενα ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ έχει προχωρήσει μόλις για 3.000 οφειλέτες. 
Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πιάσει ως το τέλος του 2014 το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για αύξηση εσόδων στα Ταμεία κατά 50 εκατ. ευρώ μέσω του συμψηφισμού χρεών με επιστροφές φόρου, πλην όμως έτσι όπως προβλέπεται η διαδικασία στη νέα απόφαση ο στόχος αυτός πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς πρώτα θα γίνονται οι συμψηφισμοί με χρέη προς την εφορία και στη συνέχεια ό,τι περισσεύει, αν περισσεύει, θα συμψηφίζεται με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 



Σύμφωνα με την απόφαση: 

1 Εντός 10 ημερών, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΕΑ και άλλοι μικρότεροι φορείς) καθώς και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα πρέπει να στείλουν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) το μητρώο με τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές (πάνω από 750.000 οφειλέτες), ανεξάρτητα από το αν είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση ή όχι.

2 Μετά το 10ήμερο θα πρέπει να είναι έτοιμη η βάση συμψηφισμού οφειλών στην ΗΔΙΚΑ, ειδάλλως τα Ταμεία θα ξαναστείλουν τα στοιχεία των οφειλετών τους εντός 15 ημερών! 

3 Οι εφορίες θα προχωρούν στο συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ με όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο. 

4 Στη συνέχεια, αφού δηλαδή η εφορία συμψηφίσει τις επιστροφές με τα χρέη των οφειλετών της, θα περιμένει από την ΗΔΙΚΑ εντός τριών 3 ημερών το αρχείο με όσους έχουν οφειλή στα Ταμεία ώστε ό,τι περισσεύει από τα ποσά που κράτησε η εφορία να το πάρουν οι ασφαλιστικοί φορείς. 

Επιδοτήσεις αργότερα

Από τη διαδικασία των συμψηφισμών δεν θα εξαιρεθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΗΔΙΚΑ έστειλε γραπτό ερώτημα στην Κομισιόν και η απάντηση που πήρε ήταν ότι οι συμψηφισμοί μπορούν να γίνουν για τις τρέχουσες οφειλές και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην παρούσα φάση όμως οι επιδοτήσεις μένουν εκτός συμψηφισμών, καθώς θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα καθορίζει πλήρως τη διαδικασία και θα προβλέπει το συμψηφισμό των επιδοτήσεων με τη σύμφωνη γνώμη των αγροτών, ώστε τον Δεκέμβριο να γίνει και ο συμψηφισμός με τα ποσά από την εξόφληση των αγροτικών ενισχύσεων.


Παραδείγματα

Πώς θα δουλεύει ο μηχανισμός

* Οφειλέτης με 5.000 χρέος στον ΟΑΕΕ και 3.000 ευρώ στην εφορία, που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ 4.000 ευρώ. Με τη νέα διαδικασία, η εφορία θα πάρει τις 3.000 ευρώ από το ποσό της επιστροφής και θα μείνουν για τον ΟΑΕΕ τα 1.000 ευρώ. Στο «τέλος της ημέρας» ο οφειλέτης θα έχει ξεχρεώσει από την εφορία, αλλά θα εξακολουθεί να χρωστά 4.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ.

* Οφειλέτης με χρέος 10.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και 2.500 ευρώ στην εφορία, που δικαιούται επιστροφή φόρου 1.800 ευρώ. Με τη νέα διαδικασία, η εφορία θα συμψηφίσει τις 2.500 της οφειλής με τα 1.800 ευρώ της επιστροφής, οπότε η οφειλή θα πέσει στα 700 ευρώ (2.500-1.800-700), ενώ για τον ΟΑΕΕ δεν θα περισσέψει τίποτε! 

* Μισθωτός που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 800 ευρώ και δεν χρωστά ούτε στην εφορία ούτε στα Ταμεία θα πρέπει παρά ταύτα να περιμένει πρώτα από την εφορία να τον ελέγξει αν έχει οφειλή, στη συνέχεια να ενημερωθεί η ΗΔΙΚΑ αν είναι στους οφειλέτες των Ταμείων, και μόλις εξακριβωθεί ότι δεν έχει οφειλή, τότε θα πάρει και τα χρήματά του.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ.
kkatikos@e-typos.com 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου